Fedako thumb schaken schaakbondCURAÇAO – Bij het Lions Dive is afgelopen weekend hard gestreden om het schaakkampioenschap voor dames. Schaakbond Fedako trok een recordaantal van 22 hersenkrakende vrouwen voor het toernooi. De dertienjarige Ailén Mena trok na een barrage aan het langste eind.

De twee favorieten voor de kampioenschaptitel waren Maria Vinck-Diaz en jeugdkampioen Mena. In de vierde ronde kwamen beide favorieten uit tegen elkaar. Op dat moment hadden beiden schaaksters nog een 100 procent score. De spannende strijd, met twee schakers in tijdnood, eindigde in een remise. Na de laatste ronde stonden zowel Vinck-Diaz als Mena bovenaan met 4,5 punten uit vijf partijen. Om te bepalen wie zich uiteindelijk schaakkampioen bij de dames mocht noemen, speelden de twee een barrage van twee partijen van kortere duur.

Barrage
De eerste partij eindigde alweer gelijk. De tweede partij ging gelijk op waarbij veel stukken werden afgeruild, en de spelers met ongelijke lopers op het bord bleven. Het leek erop dat ook deze partij in remise ging eindigen, maar Maria Vinck-Diaz raakte een stuk kwijt na een fout. Daardoor kon Mena de partij naar zich toetrekken.

Resultaten
Overall
1. Ailén Mena
2. Maria Vinck-Diaz
3. Seydi Salim-Moussa

Categorie 16-20 jaar
1. Arzy Salim-Moussa
2. Ebony Hodgson
3. Arshanti Tramm

Categorie vijftien jaar en jonger
1. Ailén Mena
2. Argeenie Pieters
3. Taqesyah Marcos

kampioenschap dames 2013 schaken fedako

www.versgeperst.com