brancard voetbal FFKCURAÇAO – Voetbalwedstrijd Inter Willemstad-Scherpenheuvel is gisteravond ontsierd door een nare blessure. Keeper Kevin Kort (Willemstad) raakte geblesseerd aan zijn hoofd. Er waren geen medische voorzieningen voorhanden rond het speelveld. Betrokkenen hekelen het gebrek aan organisatie van voetbalbond FFK.

In de slotfase gingen zowel de doelman als twee spelers van Scherpenheuvel af op een voorzet in het strafschopgebied. Alledrie gingen vol voor de bal. Inter Willemstad-trainer Ronald Añes tegenover Versgeperst.com: “De bal was niet op kophoogte maar op ooghoogte, dus iedereen ging zijn voet gebruiken. Een van de spelers is er toen met gestrekt been ingegaan, en daarbij kreeg onze keeper de schoen in zijn gezicht.”

Buiten westen
Na de klap bleef de keeper roerloos liggen en sloeg een Inter Willemstad-verdediger alarm. Verzorger Jennifer Petersen wacht normaal gesproken totdat de scheidsrechter toestemming geeft om het veld op te gaan, maar betrad deze keer direct het veld. Petersen: “Ik zag dat hij volledig bewusteloos was en dat hij zijn tong aan het inslikken was. Dan weet ik wat ik moet doen”. Iemand die zijn tong inslikt, zou kunnen stikken als er niet gehandeld wordt. Petersen trad op tegen het inslikken, en slaagde er na zeven minuten in om Kort weer bij bewustzijn te krijgen. De ambulance kwam na een half uur. Ook op en rondom het veld ontbraken medische voorzieningen. Petersen: “Er was geen brancard, geen EHBO en geen medisch personeel, niks.”

Boos
De trainer is boos op de voetbalbond. “Ik ben boos over wat er allemaal niet geregeld kon worden. Er was geen EHBO, geen zuurstofmasker, AED, niks! Onze verzorger wordt regelmatig van de bank of uit het publiek gehaald om bijstand te verlenen. De bond zorgt niet voor eerste noodhulpvoorzieningen”. Petersen bevestigt dat ze geregeld bijspringt. “Ik ben zeer teleurgesteld in de FFK. Dat is niet kwaad bedoeld, maar er was geen enkele medische begeleiding. Een persoon extra zou al zo’n enorm verschil maken. Bij BMX voor kinderen is er wel EHBO, dan moet het hier toch ook kunnen?”

Compleet equipment
Bij wedstrijden in de hoogste klasse, de Liga MCB, is er personeel van het Rode Kruis aanwezig. Bij wedstrijden in de divisies daaronder is dat niet het geval, zeggen betrokkenen van de club. Franklin Mathilda van voetbalbond FFK ontkent dat tegenover Versgeperst.com: “Er is normaal altijd een persoon EHBO aanwezig. Gisteravond niet? Dat zou ik moeten vragen hoe dat zit. Maar ja, je kunt niet verwachten dat we bij elke wedstrijd een compleet equipment neerzetten”. Mathilda reageert geprikkeld op de vraag waarom dat niet zou kunnen, en of geldtekort misschien de oorzaak is. “Budget of geen budget, het blijft tweede divisie!”

Verschrikkelijk
Met Kort gaat het naar omstandigheden goed. “Het valt gelukkig mee”, reageert Añes, die net van ziekenbezoek komt. “Hij heeft tot vannacht eigenlijk niks meegekregen en is in het ziekenhuis ter observatie vastgehouden”. De gemaakte scans tonen aan dat er geen bloedingen zijn. Ook is er geen sprake van hersenbeschadiging of een oogkasbreuk. Kort is wel behoorlijk aangeslagen in het rechterdeel van zijn gezicht. De schok is er een dag later niet veel minder om. “Dit beeld heb ik nog nooit gezien, het was echt verschrikkelijk”, voegt Añes toe. De wedstrijd tussen Inter Willemstad en Scherpenheuvel in de Kaya Kuater van de tweede divisie eindigde in een 0-0 gelijkspel.

5 reacties op “Blessure roept vragen op over medische zorg rond voetbal”

 1. @sin berguensa: ga je schamen! Wat een vergelijking ook! Als je onder auspicien speelt van een voetbalbond (waar je dus voor betaalt) mag je verwachten dat het eea geregeld is.

 2. ahum, is dit niet gewoon de verantwoording van de eigenaar van het complex waar gevoetbald wordt???
  er moeten dan natuurlijk wel regels zijn opgesteld door de ffk die dithandhaaft
  Maarja die hebben het te druk met het verdelen van de wk kaartjes

 3. Ik sta vaak verbaasd hoe snel professionele voetballers na een blessure vooral bij een hersenschudding weer de wei in worden gestuurd. Geld!!!

 4. Amateurs… een eiland vol!

 5. Typisch Kultura di Korsow, altijd de schuld bij een ander neerleggen.

  Als ik een ongeluk krijg in het huurhuis van de buren ga ik de eigenaar van dat huis ook niet de schuld geven. Hooguit kan ik mijn buurman verwijten dat hij geen verbandtrommel in huis heeft.

  Maar in het Papiamants zegt men niet voor niets ‘het mes heeft mij gesneden’, want eigen verantwoordelijkheid nemen bestaat hier niet.

  Vandaar ook al dat eeuwenlange handje ophouden bij Nederland.