odile van aanholt thumbCURAÇAO – De Curaçaose Odile van Aanholt heeft op de Byte CII Wereld Kampioenschappen zilver gewonnen. Daarmee haalde Van Aanholt het eerste startbewijs voor de Youth Olympics voor Nederland binnen. De zeiler ging in het meisjesklassement nagenoeg het hele evenement aan de leiding.

Door een jurystraf op de voorlaatste dag en een tegenvallende laatste dag, moest Van Aanholt uiteindelijk haar meerdere erkennen in de Hongaarse Maria Erdi. Cecilia Wollman uit Bermuda werd op afstand derde. In het allround-klassement (jongens en meisjes) werd de Curaçaose verdienstelijk zevende.

Kwalificatie
Bij de vorige Youth Olympics in 2010 in Singapore won broer Just van Aanholt namens de Nederlandse Antillen een bronzen medaille in dezelfde Byte CII. Omdat de Nederlandse Antillen hun Olympische erkenning is afgenomen en Curaçao die niet heeft gekregen, kwam Van Aanholt bij deze Youth Olympic Qualifier voor het eerst voor Nederland uit. Elk land mag slechts één jongen en één meisje uitzenden naar de Youth Olympics, die in 2014 in Nanjing (China) worden gehouden. Volgens het selectiereglement van NOC/NSF en het Watersportverbond zal Odile van Aanholt in april komend jaar bij de Europese Kampioenschappen nogmaals als beste Nederlandse uit de bus moeten komen om zelf naar Nanjing te mogen gaan.

Vijf startbewijzen
Op het WK Byte CII waren voor de eerste vijf landen bij de jongens en de meisjes startbewijzen te verdienen voor de Youth Olympics. Bij de meisjes zijn naast Nederland ook Hongarije, Bermuda, Singapore en de Dominicaanse Republiek gekwalificeerd. Bij de jongens zijn dat Hongarije, Verenigde Staten, Kroatië, Singapore en Canada.

odile van aanholt newport USA

www.versgeperst.com