• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

MMACURAÇAO – Vechtsportmengelmoes Mixed Martial Arts (MMA) zit in de lift op Curaçao. International Cage Warriors organiseert daarom ‘A New Era’ op 5 oktober in de International School, het eerste volledig aan MMA gewijde evenement. Nieuw is daarbij ook dat er in een kooi gevochten wordt.

Eerder vonden MMA-gevechten plaats in een boksring op ‘gemengde’ evenementen waarbij ook gekickbokst werd. Op ‘A New Era’ worden uitsluitend MMA-wedstrijden uitgevochten. Tot nu toe staan er negen gevechten gepland. Zes Curacaoënaars maken hun opwachting.

Verder ontwikkelen
Karl Vervuurt  van organisator International Cage Warriors (ICW) zegt tegenover Versgeperst.com dat de MMA-sport zich hiermee verder kan ontwikkelen. “Met deze kooi krijgen spelers de kans in actie te komen en zichzelf meer te ontwikkelen. Uiteindelijk willen we spelers de kans bieden om naar het hoogste niveau, dat van de UFC, door te stromen”. De ring is twintig voet (zes meter) en voldoet daarmee aan internationale standaarden.

Titelgevechten
Met een ring die voldoet aan mondiale maatstaven, kunnen er in de toekomst ook grotere partijen naar het eiland gehaald worden. Op ‘A New Era’ zijn er alvast twee titelgevechten te noteren. In de light heavy weight-klasse staat de Arubaanse Anthony Ignacio tegenover zijn Colombiaanse opponent Jaime Peña Vanegas. Het titelgevecht in het middle weight-kampioenschap gaat tussen Tija Stanley (St. Kitts) en de Jamaicaan Robert McCarthy.

Continuïteit
Volgens Daniel Yung, ook betrokken bij ICW, is een kooi van toegevoegde waarde voor de sport op Curaçao. Het sluit aan bij de traditie van MMA. “Vergelijk het met basketbal. Dat kun je ook spelen met korven, maar het spel verandert als je met een echte basketbalring speelt”. Door in een kooi te vechten verandert het ritme van het gevecht. “In een boksring wordt het spel vaak gestopt aan de rand. Dat verpest de continuïteit van het spel, en in een kooi heb je dat niet.”

Nieuwe mogelijkheden
Een kooi biedt ook nieuwe mogelijkheden ten opzichte van een ring, vindt Yung. “Om een voorbeeld te geven: in een kooi kun je je tegenstander vastzetten tegen het gaas, in een ring niet. Verder mag je bij MMA je tegenstanders optillen en werpen, en in een kooi is dat veiliger. In een kooi kun je bijvoorbeeld niet over de touwen gegooid worden of eruit vallen zoals in een ring.”

Achterstand
Na het evenement wordt de ring verplaatst. Voor het eerst kunnen lokale MMA-vechters trainen in een officiële kooi. Aruba heeft al langer een vechtkooi. Heeft Curaçao een achterstand goed te maken op omringende (ei)landen? Yung vindt van wel. “”We hebben een achterstand. Dat komt vooral door een gebrek aan faciliteiten, ervaring en de late ontwikkeling van deze sport op het eiland. Ik vindt het daarom heel positief dat er kortgeleden meerdere Curacaoënaars naar de Verenigde Staten zijn gegaan voor cursussen. Twee teams hebben mensen daar op cursus gestuurd. Dat ging over technieken, maar vooral over de ins en outs voor juryleden en scheidsrechters.”

www.versgeperst.com