rugbyteamCURAÇAO – In het SDK-stadion vindt zaterdag een Rugby Sevens-toernooi plaats. Het gaat hier om de sevens-variant, waarbij teams van zeven elkaar bestrijden in korte wedstrijden van tweemaal zeven minuten. Normaal gesproken telt een rugbyteam vijftien spelers die 80 minuten lang op elkaar inbeuken.

Andere bespelers hoeven niet bang te zijn dat het kunstgras compleet omgespit wordt, vertelt Arthur Hogesteger aan Versgeperst.com. “Ondanks dat je bij de sevens-variant met minder mensen in het veld staat, is het veld niet kleiner”. Er blijft meer ruimte over en de fysieke confrontaties zijn minder talrijk dan bij het ‘gewone’ rugby. “Voor die atletische Curaçaose jongens is dat heel erg prettig”, aldus Hogesteger. “Voor mij persoonlijk is dat wat minder, ik ben een langzaam type. Ik loop er liever doorheen in plaats van eromheen.”

Sensatievariant
Hogesteger: “Sevens-rugby is eigenlijk de sensatievariant van rugby, vergelijk het met het basketbal. Daar heb je de Harlem Globetrotters. Bij sevens-rugby ben je continu aan het sprinten en gaat het om sprintsnelheid, souplesse en schijnbewegingen. Bij het ‘normale’ rugby gaat het om kracht en uithoudingsvermogen in een wedstrijd van 80 minuten. Het leuke voor het publiek van het sevens-toernooi is hier juist dat ze vijftien tot twintig snelle wedstrijden te zien krijgen.”

Cariben
Behalve lokale teams, vereren ook een aantal bevriende rugbyclubs uit de regio het SDK-stadion met een bezoekje. De Olympic Angels (Jamaica), Lycans (Trinidad & Tobago) en het Venezolaanse Carabobo zijn daar voorbeelden van. In juli gaat Curaçaose ‘delegatie’ naar St. Lucia. Hogesteger: “Op alle eilanden is er meestal een kleine groep mensen die rugby speelt, dus je leert elkaar snel kennen. Teams komen dan ook graag langs bij elkaar. Op St. Lucia is het tegen die tijd carnaval, dus dat wordt ook buiten het rugby een groot feest.”

Rugby Sevens toernooi

www.versgeperst.com