• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

YDK vs FTC persco 2CURAÇAO – Fight Team Curaçao (FTC) heeft zich gisteravond in Vegas 360 gepresenteerd. FTC is een samenwerkingsverband tussen een aantal vechtsportverenigingen, bedoeld om lokale vechters te helpen in hun ontwikkeling. FTC wil daarnaast een wij-gevoel op het eiland promoten.

CFT stelt zich ten doel om eenheid uit te stralen. Ontbrak de onderlinge samenwerking in de vechtsportwereld? Initiatiefnemer Daniel Yung: “Toen ik zelf nog vocht wel. Politieke spelletjes en steken onder water kwamen vaak voor. Dan nodigde de organiserende club bij een toernooi andere clubs uit. Clubs met sterke vechters werden voortdurend tegen elkaar ingedeeld, zodat een deel van goede vechters sneller uitgeschakeld waren. Soms haalden clubs vechters uit Nederland, die vaak meer ervaren waren. In de media leek het dan net alsof de winnende club het weer geflikt had.”

Vechtsporters
Om die op zichzelf staande eilandjes te doorbreken, ontstond de FTC. Het nieuwe team is een samenwerkingsverband tussen CAMP Yung MMA Team, ADM Combat van de Cubaanse Abelardo Destrade Mora, bokser Rody But, thai- en kickbokser Glenda Poeder, Medina Grappling en Gracie Barra Curaçao (trainers: Chris Tjon en Andre Nagtegaal) en Olympia Taekwondo Center (Gilson Lourens en Genio Meulens). Zij bereiden gezamenlijk MMA’ers (Mixed Martial Arts) voor op internationale toernooien.
YDK vs FTC persco 3
Merchandise
Op zoek naar een symbool voor eenheid benaderde CFT Jean-Paul Fernandes, bedenker van de t-shirts met de opdruk YDK (Yu Di Kòrsou). Gezamenlijk ontwerpen YDK en CFT zowel team- als workoutshirts. Inmiddels zijn ook de YDK-petjes erg populair gebleken. Een yu di Kòrsou is voor Yung niet per sé een geboren Curaçaoënaar. “Voor mij is dat iedereen die deel wil zijn van de gemeenschap en iets positiefs wil betekenen. Waar het om gaat is dat je probeert het te begrijpen, je aan probeert te passen en je niet beperkt tot je eigen culturele barrières.”

Kindermishandeling
Een deel van de opbrengst van de merchandise (inmiddels verkrijgbaar via campyung.sports@gmail.com) is bestemd voor project Do Blue van Stichting Kindermishandeling. De stichting houdt zich bezig met preventie en bestrijding van mishandeling, seksueel misbruik en verwaarlozing van kinderen. Ze werken mee aan onderzoeken over het onderwerp en daarnaast geeft de stichting voorlichting. De ene vorm van geweld wordt dus ingezet tegen een andere vorm. Is dat niet ironisch? Sponsor Gianno Chirino benadrukt het verschil: “Tijdens hun partijen in de ring leren wij juist om agressie te gebruiken in de positieve zin, waardoor ze het juist eerder controleren.”

Clairon Marcos
Het team begeleidt momenteel meerdere vechters. Eentje daarvan is al gevechtsklaar. ‘Debutant’ namens FTC is Clairon Marcos, oorspronkelijk geschoold in taekwondo. Hij neemt het 22 juni op tegen de Venezolaan Juan Villanueva. Marcos: “Er is veel veranderd. Vooral op het gebied van conditie, techniek en tactisch inzicht ben ik beter geworden. Voor grondgevechten gebruik je bijvoorbeeld andere spiergroepen dan bij taekwondo. Verder hebben ze me veel geleerd over keuzes maken, bijvoorbeeld wanneer je welke techniek gebruikt”. In februari won hij op de eerste editie van Dominance zijn MMA-gevecht in 30 seconden met een knockout. Wint hij nu met FTC nog sneller? “Hahaha, ik doe mijn best. Ik provoceer niet vooraf, ik doe gewoon mijn ding”. Het is de bedoeling dat FTC in oktober met drie vechters meedoet aan een MMA-toernooi.

YDK vs FTC persco

1 reactie op “Vechtsporters bundelen krachten voor eenheid”

  1. Impressive team with a genuine positive vision, an example all around. Good luck Daniel Yung & team FTC!