• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Meindert van BuurenCURAÇAO – Autocoureur Meindert van Buuren kijkt met vertrouwen uit naar zijn race dit weekend op het Silverstone-circuit in Engeland. De achttienjarige rijdt dit jaar voor het eerst in de Auto GP-klasse. Versgeperst.com sprak met hem over komend weekeinde, zijn ambities en zijn band met Curaçao.

Van Buuren komt elk jaar enkele maanden naar Curaçao. “In Europa is het dan te koud om te kunnen hardlopen en te fietsen. Hier is het lekker warm en kan ik gewoon mijn cardio- en krachttraining doen”. Krachttraining? “Ja, de auto’s waarin we rijden hebben geen rem- of stuurbekrachtiging. Je auto rijdt tot 300 kilometer per uur, dus om de auto stop te zetten moet je er 110 tot 120 kilo op drukken.”

Opa
De persoonlijke familiegeschiedenis op het eiland gaat verder terug in de tijd. Meinderts opa werkte voor Shell en stichtte er zijn gezin, dat hier is geboren en opgegroeid. Van kleins af aan komt Meindert daarom op het eiland. Toen hij vier was, reed hij op zijn eerste kart  met een maximumsnelheid vijftien kilometer per uur. Hij was toen al ‘op het circuit opgegroeid’ omdat zijn vader racete, en het racevirus sloeg snel over. Hij werd clubkampioen bij de junioren en ging grotere races rijden, waaronder nationale en Europese kampioenschappen.

Formule Renault
In 2011 maakte Van Buuren de overstap naar de ‘serieuze’ autosport. Dit jaar reed hij zijn eerste races in Marrakesh en Boedapest in de Auto GP-klasse. In die laatste race behoorde een podiumplaats tot de mogelijkheden, maar door problemen met de koppeling viel hij uit. “Dat was echt zonde. Maar ja, het blijft een technische sport en dan sta je soms zomaar langs de kant te kijken”.
Meindert van Buuren
Formule 1
Een coureur is altijd afhankelijk van de techniek, daarbuiten sluit de racer toeval zoveel mogelijk uit. Van Buuren wil de Formule 1 (F1) halen. “Het is lastig, maar ik denk dat het haalbaar is”. Volgend jaar wil hij voor het kampioenschap gaan in de Auto GP om daarna over te stappen naar de formule GP2, het voorprogramma van de F1. Hij bewondert vakbroeder Michael Schumacher. “Hij kon als geen ander de auto ‘lezen’. Als hij van zijn coureurs vroeg om iets aan te passen aan de auto, werd de auto er altijd sneller van”. Hij bewondert Ayrton Senna ook, vooral om zijn vechtersmentaliteit. en Ayrton Senna. Hij overleed in 1994, maar Van Buuren heeft veel beelden van hem gezien. “Hij bleef altijd pushen, zelfs als hij op kop lag. Dat ging in Monaco een keer fout. Toen crashte hij terwijl hij tien tot twintig seconden voorsprong had”.

Karakter
Van Buuren herkent zich ergens wel in de Braziliaan. Over zijn kwaliteiten als coureur: “Ik zorg altijd dat ik er voorbij kom, ik ga het gevecht aan. Dat zit in mijn karakter denk ik. In de auto ken ik geen angsten. Ik zoek altijd de grens op. Ik ga tot de limiet en soms eroverheen, maar dat moet ook als je de beste wilt zijn”.

www.versgeperst.com