• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Vers @ - Rafael de Wint - WK Windsurfen CuracaoCURAÇAO – Watersportevenement Curaçao Challenge is afgelopen weekend drukbezocht, zo laat de organisatie weten. Gedurende drie dagen waren het Spaanse Water en Directors Bay toneel van windsurfwedstrijden (freestyle en slalom) en SUP-wedstrijden, voor zowel professionals als amateurs.

Behalve lokaal talent, was ook de top van buureiland Bonaire nadrukkelijk aanwezig. De top drie van het freestyleklassement voor profs werd volledig bezet door Bonairianen. Kiri Thode kroonde zich tot winnaar. Bjorn Saragoza en Taty Frans volgden op plaats twee en drie. De beste Curaçaoënaar was de achttienjarige Rafael de Windt op de vierde plaats. Vlak daarachter volgde Kaj van der Lubbe, die gedeeld vijfde werd. Beste amateur was de Bonairiaan Stepherd Gustowski. Zilver en brons was er voor Gino Martina en Diederik Zee. Bij de kinderen was Jared Felipa de beste freestyler.

Jeugd
Chantal Taams won de slalom bij de rookies (tien jaar en ouder). Een leeftijdscategorie lager (negen jaar en jonger) won Finn Ruijsink. Stefan de Bell schreef de slalom bij kinderen tot en met elf jaar op zijn naam. In de categorie jongens vanaf twaalf jaar was Ryan Richie de beste. De dames waren in andere leeftijdsklassen onderverdeeld, waarbij het verschil gemaakt werd tussen geboortejaar 1998 en eerder, en de jaren 1999-2001. Mylene de Vries won in de eerste categorie, Evi Brandt de laatstgenoemde.

Zee Curacao Challenge 2
Op zee werd er ook gewindsurfd. Taty Frans won in Directors Bay ten koste van Kiri Thode (tweede) en Jean Patrick van der Wolde (derde). Bij de amateurs won Curaçaoënaar Richard Richie. Hij bleef Stijn Overwater en Ben Kanaar voor.

SUP
Voor de eerste keer op het eiland was er ook en SUP-wedstrijd (Stand Up Paddleboarding). Staand peddelend op een plank moesten de deelnemers een ronde van enkele honderden meters afleggen met een ongemakkelijke wind. Na enkele voorrondes bleven acht finalisten over. Taty Frans sleepte het goud in de wacht namens Bonaire. Curaçaoënaar Ingmar Schnitzler en Felix Martina volgden op de voet.

Wind
Kleine tegenvaller was dat de voorspelde wind minder krachtig bleek dan de surfers hoopten. Om dat gebrek te compenseren, werd in allerijl een jetski opgetrommeld. Ook op de slotdag gebeurde dat, toen de organisatoren onverwachts op zoek moesten naar een andere jetski. Voortgetrokken door een jetski deden de professionele waaghalzen hierbij enkele stunts. Vanuit een wachttoren hield de jury toezicht, evenals een commentator die de wedstrijden live van commentaar voorzag en daarbij regelmatig de lachers op zijn hand kreeg.

Curacao Challenge
Foto’s Jarrik Bijsterbosch

www.versgeperst.com