• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçaos voetbaltalent kan terecht bij het trainersduo Marc Van Eijk en Uriël Trustfull van United Soccer Fitness. Zij richten zich op kinderen van vijf tot en met dertien jaar, die betere voetballers willen worden. Woensdag gaf het trainersduo de allereerste training aan drie belangstellende voetballertjes.

Om 13.30 uur zou de training moeten beginnen. “Je weet hoe dat hier gaat”, grijnst Van Eijk. Het is maar één van de aspecten die hij jonge spelers bij wil brengen. “In de basis richten we ons op techniek en fitheid. Ik doe het voetbaltechnische gedeelte, Uriël houdt zich bezig met het fitnessgedeelte”. De bedoeling wordt later duidelijk als de training begonnen is. De eerste 30 seconden doet Van Eijk baloefeningen. Daarna neemt Trustfull de volgende halve minuut over met een fitnessoefening.

Afwisselen
De voetbaltechnische en lichamelijke oefeningen blijven elkaar afwisselen, en vormen uiteindelijk een blok van enkele minuten intensieve training, afgewisseld met een korte rust. “Dat is precies zoals voetbal gaat”, legt Van Eijk uit. “Een speler is niet de hele tijd aan het rennen. Die trekken een sprint van 60 meter, en doen daarna rustig aan. In het voetbal heb je een voortdurende afwisseling in intensiteit”.

‘Gewone’ training
Wat is nou het verschil met een ‘gewone’ voetbaltraining? “Deze jongens trainen ook bij hun club. Daar krijgen ze oefenstof die is afgestemd op een selectie van twintig man. Een groot deel van de tijd gaat op aan luisteren en wachten. Hier hebben ze ongeveer 2.500 balcontacten in één trainingssessie.” De methode is gebaseerd op die van de befaamde techniektrainer Wiel Coerver (1924-2011), die veel profs begeleidde. De toevoeging van fitnessoefeningen is bedoeld om spelers ook lichamelijk weerbaarder te maken. Twee partijen maken, de bal in het midden gooien en de spelertjes aan laten modderen is niet aan de orde.

Ervaring
De trainers hebben een hoop ervaring in het Nederlandse betaald voetbal. Van Eijk was de jongste debutant ooit bij SC Heerenveen, maar brak niet door. Trustfull speelde meer dan honderd wedstrijden in de eerste divisie. Ze kennen het klappen van de zweep, en proberen ook het mentale aspect van topvoetbal bij te brengen. Vlak na een ‘applaus voor jezelf’ waarna de spelers denken dat de training is afgelopen, heeft Trustfull nog een toegift. Een sessie push-ups volgt. Afgemat mogen de voetballers gaan. Nou ja, bijna dan. “Hoho, de coach een hand geven is ook onderdeel van de training”, zegt Van Eijk grappend met een serieuze ondertoon. “Dat noemen we discipline. Vergeet trouwens niet dat we twee trainers hebben”, waarop de kinderen ook Trustfull een handdruk bieden.

Eén Messi
“Het zag er makkelijk uit wat we deden, maar dat was het helemaal niet”, zegt de twaalfjarige Tyrone als hem gevraagd wordt wat hij van de training vond. Zijn vader heeft net trots verteld dat zijn telg uit zichzelf push-ups en crunches doet om sterker te worden. Van Eijk: “Dat zijn precies de kinderen die we zoeken, met zo een mentaliteit. United Soccer Fitness richt zich op kinderen die het in zich hebben te slagen in de voetballerij. We zullen dus ook een groot aantal ouders moeten teleurstellen. Die kinderen moeten zelf willen, niet hun ouders. Nee, ook niet als ze goed betalen. Dan hou je mensen voor de gek. Het drijft ons kinderen betere voetballers te maken. Als ouders het niet kunnen betalen, benaderen wij bedrijven om een kind te ‘adopteren’. Wat onze doelstelling is? Eén Messi uit het Caribisch gebied begeleiden”, besluit Van Eijk ambitieus.

United Soccer Fitness
United Soccer Fitness is sinds woensdag gevestigd bij CVV Willemstad, waar de trainingen afgewerkt worden op woensdagmiddag om 13.30 uur. Eventueel worden de trainingen uitgebreid naar vrijdagmiddag. Aanmeldingen kunnen worden gedaan via telefoonnummer 513-4789.

www.versgeperst.com