• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Youp SchmitSporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, van de dansvloer, van de fiets, uit de sportschool of het water. Deze keer met windsurfer Youp Schmit. Hij is wereldkampioen ‘freestyle windsurfing’ onder de 15 jaar.

paspoort Youp Schmit

Wat doe je hier?
“Ik ben hier om mee te doen met de ‘Curacao Challenge’. Ik ben wereldkampioen freestyle windsurfen onder de 15 jaar en bij de Challenge ga ik deelnemen aan de wedstrijden voor onder de 18. De freestylewedstrijden worden de laatste twee dagen gehouden.”

Hoe ben je in deze sport terecht gekomen?
“Ik ben in Nederland geboren en zes jaar geleden met mijn familie naar Bonaire verhuisd. Samen met mijn broer ben ik toen begonnen met windsurfen. Wij waren gewoon aan het leren en probeerden trucjes te doen en te springen met de surfplank. De laatste twee jaar ben ik pas echt serieus gaan windsurfen en toen begon ik ook mee te doen met competities.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Toen ik wereldkampioen werd. Vorig jaar heb ik meegedaan met een evenement in Sardinië, een Italiaans eilandje, en ik ben toen Europees- en wereldkampioen freestyle onder de 15 jaar geworden. Dat was echt geweldig! Je begint met een sport, je doet het gewoon voor je plezier en dan ben je ineens wereldkampioen. ‘Ik heb het eindelijk gehaald!’, dacht ik toen.”

Wie is je grote voorbeeld in deze sport?
“Op Bonaire zijn er drie professionele freestyle windsurfers, Tonky, Tati en Kiri. Ze zijn geweldige surfers en ik probeer hun stappen te volgen. Ik hoop in de toekomst ook op hun niveau te komen. Die drie zijn echte toppers.”

Wat is je ultieme doel in deze sport?
“Ik wil een groot voorbeeld worden voor jonge surfers en ook voor jongeren in het algemeen. Ik wil natuurlijk ‘pro’ worden en freestyle wereldkampioen van de oudere leeftijd zijn. In de zomer ga ik naar de Canarische eilanden voor een evenement en ik ga dit jaar ook tegen volwassen surfers strijden. Ik ben nu op een niveau waarbij ik mee kan doen met oudere surfers. Dus ik ga gewoon mijn best doen om te blijven groeien in de sport en proberen zo ver mogelijk te komen.”

www.versgeperst.com