• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Bruno de WannemaekerCURAÇAO – Terwijl de windsurfers strijden bij de ‘Curacao Challenge, zit er een belangrijke toeschouwer mee te kijken. Bruno de Wannemaeker. De Wannemaeker is geen scout of sponsor, maar de persoon die gaat beslissen of Curaçao het gasteiland mag zijn voor de wereldkampioenschap slalomsurfen van 2011.

De Wannemaeker is lid van de ‘ISAF windsurfing and equipment committee’ en hij is speciaal naar Curaçao gekomen om de Challenge van dichtbij te volgen. Als hij vindt dat Curaçao de wereldkampioenschappen aan kan, dan komt het evenement volgend jaar na 21 jaar weer terug naar het eiland.

Princess Beach
“In 1990 waren de wereldkampioenschappen al op Curaçao”, aldus De Wannemaeker. “Ze werden toen gehouden bij Princess Beach (nu Breezes). In 1991 en 1992 waren er ook een paar grote windsurfevenenementen op het eiland, maar er deden alleen één of twee lokalen mee. Als ik nu naar de Curacao Challenge kijk en ik zie tussen de zeventig en tachtig lokalen meedoen, dat vind ik geweldig. Twintig jaren later kan ik echt zien hoe surfen gegroeid is op Curaçao.”

120 deelnemers
De Wannemaeker zegt dat er een aantal vereisten zijn, waar het eiland aan moet voldoen. “Bij de kampioenschappen gaan ongeveer 120 deelnemers, vijf dagen lang slalomwedstijden doen. Wij moeten dus kijken of er wel genoeg ruimte is voor al die surfers op het strand. Bij het Seaquarium Beach moet gekeken worden of het inhammetje waar ze doorheen moeten surfen, om op de open zee te komen, groot genoeg is. “Daarnaast is het budget ook heel belangrijk”, gaat De Wannemaeker verder. “Het zijn de wereldkampioenschappen, dus je moet prijzen uitdelen en er moeten genoeg sponsoren zijn.”

Mooie toekomst
Hoewel hij een paar kleine dingen ziet die beter gedaan kunnen worden bij de Challenge, denkt De Wannemaeker wel dat ons eiland een wereldkampioenschap aan kan. “Iedereen werkt hard, er is veel talent en de mensen hebben er zin in. Dat is heel belangrijk naar mijn mening”, zegt De Wannemaeker. “Er zijn hele mooie stranden, alles wordt goed georganiseerd en ik denk ook dat er genoeg ruimte is. Ik heb gezien dat surfen leeft op Curaçao en dat er zeker een mooie toekomst is.”

Paasvakantie
Als de wereldkampioenschappen naar Curaçao komen, bestaat de kans dat deze samenvallen met de Curacao Challenge van 2011. “Er zijn twee mogelijkheden”, zegt evenementenorganisator Mayra Lageveen. “We kunnen volgend jaar eerst de Challenge organiseren en de kampioenschappen de week daarna houden, of we houden ze samen. Vanwege de Paasvakantie heb ik ze liever samen. Veel mensen zijn dan vrij en je krijgt veel meer toeschouwers op het strand”, aldus Lageveen.

Windsurfparadijs
“Laten we hopen dat alles goed loopt en dat de kampioenschappen inderdaad naar Curaçao komen”, volgt De Wannemaeker. “Het zal Curaçao echt ‘on the map’ zetten als windsurfparadijs. Wat natuurlijk goed is voor het toerisme.”

www.versgeperst.com