• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Schaken op CuracaoCURAÇAO – Het tweede Pan-Amerikaanse Studenten Schaakkampioenschap wordt maandag tot en met vrijdag gehouden. Studenten van het Amerikaans continent in de leeftijd van zeventien tot 27 jaar mogen meedoen. De wedstrijd wordt gespeeld in het Plaza Hotel, waar al eerder schaakhistorie is geschreven.

Toernooidirecteur Jimmy Izijk legt uit: “In 1962 werd het allereerste schaaktoernooi buiten Europa en Noord-Amerika in het Plaza Hotel gehouden. Dat was een kandidatentoernooi, waarvan de winnaar de wereldkampioen uit mocht dagen voor een duel. Het werd officieel erkend door de wereldschaakbond FIDE.”

Ziekenhuis
De Letse schaakgrootmeester Mikhail Tal, die met chronische nierproblemen kampte, had vlak voor het toernooi in 1962 een operatie ondergaan. Eenmaal op Curaçao kreeg hij een terugslag en moest hij in het ziekenhuis opgenomen worden. Het Amerikaanse schaakwonderkind Bobby Fischer, die zich later tot wereldkampioen zou kronen, zocht hem op.

Toernooiregels
Fischer had het nodige aan te merken op dingen die hem niet bevielen. De Amerikaan klaagde erover dat zijn Russische tegenstanders elkaar bevoordeelden door elkaar snel remise aan te bieden, wat in Fischers nadeel was. Hij kreeg gelijk. Izijk: “De controversies tussen Fischer en de Russen leidde ertoe dat FIDE haar toernooiregels veranderde, wat er ook aan bijdroeg dat het kandidatentoernooi op Curaçao een historische gebeurtenis werd.”

Inschrijvingen
Volgens de reglementen mogen er maximaal acht spelers per land meedoen, waarvan maximaal vijf van hetzelfde geslacht mogen zijn. Curaçaoënaars kunnen zich daarom niet meer inschrijven. Naast Curaçao doen ook studerende schakers mee uit Aruba, Bonaire, Suriname, Ecuador, de Dominicaanse Republiek en Venezuela. Totaal aantal kandidaten is 26. Op de eerste editie in 2009 waren er minder landen vertegenwoordigd. Toen vaardigden alleen Cuba, Mexico en Costa Rica spelers af.

Aanvangstijden
Op Tweede Paasdag vindt om 12.15 uur de opening plaats. Aanvangstijden op elke speeldag zijn 13.00 uur en 18.00 uur. Op woensdag is een rustpauze ingelast. Op vrijdag vindt de finale plaats om 13.00 uur, en volgt de prijsuitreiking om 18.00 uur. De winnaar plaatst zich voor de Universiade in het Russische Kazan van 6 tot 16 juli.


1962. Mikhail Tal en Bobby Fischer schaken in het St.-Elisabeth Hospitaal.

1 reactie op “‘Op Curaçao is schaakhistorie geschreven’”

  1. Het zal wel aan mij liggen, maar dit zijn mooie berichten uit ons trotse verleden, zeker in deze nogal rommelige en chaotische tiijden……