CURAÇAO – Afgelopen weekend vonden de Curaçao Youth Championships plaats bij Caracasbaai. In de open jeugdzeilkampioenschappen werd gestreden in de klassen Optimist A. B en YSCO, Sunfish en Radar. Versgeperst.com nam een kijkje bij zeilvereniging YSCO.

Het valt nog niet mee om per telefoon af te spreken terwijl we in allebei de wind staan. Maar even later word ik opgepikt vanaf een pier, niet ver van het booreiland. Wat meteen opvalt, is het verschil tussen de boten. De Optimist is duidelijk het kleinst, en ook bedoeld voor de jongere kinderen. De Optimisten zijn onderverdeeld in de klassen A, B en YSCO. De besten strijden in klasse A, daarna komt klasse B. Deze kinderen, zeker in de A-klasse, trainen ongeveer zes uur per week, legt trainer Sander de Haan uit aan Versgeperst.com. De YSCO-klasse is alleen toegankelijk voor clubleden. Dit zijn meestal de allerjongsten, die nog niet zo lang zeilen en daarom geen eigen bootje hebben. Vanaf ongeveer zestien jaar zeilen de kinderen in een Laser Radial of een Sunfish. Dat zijn iets zwaardere boten.

Start
We varen meteen door naar de start van één van de races. De startlijn is tussen een boei en een juryboot. Behoedzaam manoeuvreren de deelnemers hun vaartuig tot enkele meters voor de lijn, en leggen hun boten in de wind. De juryboot toetert. Nog één minuut. Precies op dat moment gaat een stopwatch lopen, die alle deelnemers op hun zeilhorloge zien. Niet lang erna trekken de zeilers hun zeilen strak aan en glijden hun boten over het water, als het goed is blijven ze precies achter de startlijn voordat de tijd loopt. De eerste boei ligt precies in de richting waar de wind vandaan komt. De deelnemers zullen dus moeten zigzaggen (opkruisen in zeiltermen). Dit doet ieder op een ander moment. Door de verscheidene keuzes ontstaan ook de verschillen in de race. De kinderen zien al snel de consequenties van hun timing.

Punten
Terwijl de startprocedure me nog wordt uitgelegd, schiet de boot er opeens vandoor. Eén van de deelnemers, heeft een schoot gebroken en kan daardoor zijn zeil niet meer bedienen. Meerdere motorboten houden de veiligheid van de kinderen in de gaten. In tweede instantie kijken de boten of de start eerlijk verloopt, of deelnemers wel echt om de boei heengaan (zonder hem te raken) en natuurlijk de finish. Nadat de jongen geholpen is, haasten we ons naar de finish waar twee boten met een halve bootlengte verschil over de finishlijn gaan. Maar voor de tijd in het klassement maakt dat toch weinig uit? Jesse Berenos (YSCO) legt uit dat de eindpositie in de race het puntenaantal bepaalt. De winnaar krijgt één punt, de nummer twee krijgt twee punten, enzovoorts. De zeilers varen twaalf races, het puntentaantal over hun tien beste races telt als eindresultaat.

Internationaal
De meeste deelnemers komen uit Curaçao. Toch is het geen Curaçaos kampioenschap. Ook Aruba, Sint Maarten, Sint Vincent en The Grenadines, Barbados en Duitsland zijn vertegenwoordigd. Een Duits jongetje kent het eiland door de dolfijntherapie van zijn broertje, die het Down-syndroom heeft. Aangezien hij in Duitsland ook redelijk op niveau zeilde, besloot hij om ook hier mee te doen.

Zoon
Beide heren aan boord hebben een zoon die meedoet. Evengoed klappen ze ook als andere deelnemers een geslaagde actie uitvoeren. Maar wat gaan ze nou doen als ze exact gelijk eindigen, vraag ik een lid van de wedstrijdcommissie. “Dan ga ik schelden!” Gelach. Misschien is het maar goed dat dat niet gebeurt, schelden en andere vormen van onsportief gedrag worden streng aangepakt. Niet alleen de jury let daarop, ook voor veel zeilers is protest aantekenen een ‘vast’ onderdeel van de wedstrijd. Verderop discussiëren twee juryboten met elkaar. Het laat zich raden van wie de deelnemers hun protestdrang hebben.

De winnaars van de Curaçao Youth Championships 2013:
Optimist A
1 – Tijn van der Gulik
2 – Camiel Voigt
3 – Mariangela Fray (tevens eerste meisje)

Optmist B
1 – Friso van der Meulen
2 – Shamira van Luipen (tevens eerste meisje)
3 – Anish Persaud (Barbados)

Optimist YSCO
1 – Juliette Lukowski (tevens eerste meisje)
2 – Cas van de Klok
3 – Guillaume Montesant

Sunfish
1 – Alexandra Siebels (tevens eerste meisje)
2 – Kevin Maas
3 – Ilona van Brug

Laser Radial
1 – Kevin van Otterdijk
2 – Rhone Findlay (St Maarten)
3 – Deion van Rooijen
eerste meisje: Kristie van der Woude

www.versgeperst.com