• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Lance Armstrong deed zijn dopingbekentenis voor zijn kinderen. Dat zei de Amerikaan vannacht in het tweede deel van zijn interview met Oprah Winfrey. “De oudsten hebben dit niet nodig in hun leven. De jongsten hebben geen idee, maar gaan erover leren”, zei een geëmotioneerde Armstrong.

Naar eigen zeggen was het zijn dertienjarige zoon Luke die de Texaan deed beseffen dat hij moest ophouden met liegen. “Ik zag hem mij verdedigen op internet en realiseerde me dat ik met hem moest praten.” Armstrong deed dat tijdens de feestdagen, vertelde hij met een brok in zijn keel. “Ik heb ze verteld dat de dopinggeruchten waar zijn.”

Opstandig
‘The Boss’ omschreef zichzelf als ‘van mijn voetstuk gevallen, nederig en beschaamd’. “Ik geloofde echt dat ik onkwetsbaar was. Die gast bestaat nog steeds, maar ik moet hem kwijt raken.” Vanuit zijn gevoel van onkwetsbaarheid stuurde hij de veelbesproken foto van zichzelf op de bank onder zeven gele truien via Twitter de wereld in. “Dat was opstandigheid. Het enge is dat ik het toen een goed idee vond.”

Egoïstisch
Armstrong gaf ook aan zijn levenslange verbanning uit de sport te zwaar te vinden en te hopen dat er een manier is om weer aan hardloopwedstrijden, triatlons en lokale wielerraces mee te kunnen doen. “Heel egoïstisch hoop ik dat, maar ik weet dat het niet realistisch is. Ik denk dat ik het verdien om ooit weer aan sport te mogen doen. Ik heb de doodstraf gekregen. Ik verdien een straf, maar weet niet of ik de doodstraf verdien.”

Bloedpaspoort
Het had weinig uitgemaakt als mensen dichtbij hem tijdens zijn loopbaan hadden gezegd dat hij moest stoppen met doping, gaf Armstrong aan. “Kristin had me graag zien stoppen met liegen”, verwees hij naar zijn ex-vrouw. “Ze gelooft in de kracht van eerlijkheid, dat de waarheid bevrijdt, maar ik geloofde iets anders.” Uiteindelijk vroeg hij Kristin om haar zegen voor zijn comeback en die kreeg hij ‘op voorwaarde dat ik nooit meer over de grens zou gaan’. Toch geloofde Armstrong dat hij de Tour een achtste keer kon winnen. “Ik denk dat de sport nu heel schoon is. Er is veel veranderd sinds het bloedpaspoort is ingevoerd.”

Donatie
Een aantijging van Travis Tygart, de baas van de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada, dat hij Usada een forse donatie had aangeboden, weerlegde Armstrong en passant nog wel in zijn bekende, overtuigende stijl. “Ik heb dat niet gedaan en andere mensen in mijn kamp ook niet. Er staat heel veel in het rapport van duizend pagina’s, maar dat niet. Waarom niet?”

Beter mens
Of hij weer uit de put kruipt, weet Armstrong niet. “Ik weet niet wat de toekomst brengt en daar heb ik het steeds makkelijker mee. Vroeger was ik er gek van geworden.” Uiteindelijk ziet Armstrong, die aangaf in therapie te zijn, ook een lichtpuntje. “Dit gaat me helpen een beter mens te worden. Na mijn kankerdiagnose was ik ook een beter en slimmer mens, maar toen raakte ik de weg kwijt. Dat mag nu niet meer gebeuren.”

 

(Novum)

3 reacties op “Armstrong: ik doe dit voor mijn kinderen”

 1. Als voorbeeld voor zijn kinderen.
  wat een schaamteloze hypocriet.

  Zijn kinderen zijn er financieel goed aan toe dankzijn papa’s fraude
  Zijn kinderen zien dat hij pas bekend en later spijtbetuigt als hij er niet meer onderuit kan
  Zijn kinderen zien hoe hij heel altruistisch (yeah right) een kankerfonds opricht, nadat hij er zelf aan geleden heeft

  Wat denk je dan dat je kinderen leren mnr. Armstront??

 2. Bai ganja baka!

 3. De foto van Lance Armstrong lijkt op die van Gerrit Schotte.

  Wanneer gaat die trouwens eens bekennen.