• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Lance Armstrong heeft tijdens al zijn zeven Tourzeges doping gebruikt. Dat biechtte oud-wielrenner op tijdens het interview met Oprah Winfrey. Na zijn comeback in 2009 is hij naar eigen zeggen van de verboden middelen afgebleven. “Mijn laatste dopingvergrijp was in 2005”, benadrukte hij.

Armstrong gebruikte jarenlang epo en testosteron en onderging bloedtransfusies. “Ik was niet bang om betrapt te worden. Er werd alleen tijdens de wedstrijden getest en niet buiten competitie, zoals dat later gebeurde. Op het begin was er zelfs geen methode om epo op te sporen.”

Doping
Volgens Armstrong was het zonder doping niet mogelijk geweest om de Tour te winnen. “Niet in mijn periode. Ik ga niet naar anderen wijzen, maar ik was niet de enige. Het was de cultuur, al heb ik niet geprobeerd die te veranderen. Dat kan mij worden aangerekend.”

© Novum

5 reacties op “Armstrong: doping bij al mijn Tourzeges”

 1. Maar er is toch een tijd geweest dat ze zonder dope reden? ze kunnen toch ook zonder dope rijden? dan rijden ze er maar een paar uurtjes langer over.

 2. @Sjors Waarschijnlijk betaalde de US Postal groep erg goed. Als je getipt wordt wanneer je gecontroleerd wordt dan zorg je dat je op die dag je bloed ververst met bloed wat je eerder hebt opgeslagen tijdens de ‘hoogte stages’. Deze gasten bouwden hun hele dope schema om de Tour de France heen .
  @Edgar Daarom heeft Lance het ook over ‘the same level of playing field’. De mate waarin de ploeg dope gebruikt is gewoon ongelofelijk. Mijn vader zei in de jaren 70 al tegen mij: “Iedereen gebruikt in de Tour. Bij autosport gaat het om degene met de beste auto en bij wielersport gaat het om degene met de beste dokter”.

 3. Wat ik niet snap is dat net voor Armstrong hadden we het Festina doping schandaal. Hierna moest de wielersport schoon worden maar Armstrong en zijn dope ploeg konden gewoon doorgaan. Hoe was de controle?

 4. Ach Titanic,

  Wat dacht je nu zelf ?
  Dat de overige teams niet stijf stonden van de doop ?
  Wanneer je naar de route van de Tour de France kijkt dan kun je haast niet anders concluderen dat het zonder doping onmogelijk is zo’n parcour te rijden. Wielrenners zijn specialisten, dat geef ik toe, maar dag in dag uit zulke prestaties leveren……………..dan heb je hulp nodig.

  En ook bij andere sporten is het net zo. Denk maar even aan die ‘man-wijven’ van het voormalig Oostblok. Dat waren niet eens meer vrouwen te noemen en nimmer werden ze betrapt.
  Nu is het China dat de medailles wegsleept en zo kunnen we wel doorgaan.
  Een schone sport zullen we, denk ik, nooit zien. Of het moet schaken of dammen zijn, want kan me niet voorstellen dat EPO daar veel zou helpen.
  Integendeel zou ik haast willen zeggen.

 5. Vooral de mate waarin Lance en zijn hele US POstal team heeft gebruikt vind ik schokkend. Dit hoort kennelijk bij top sport. Ik begin steeds meer vraagtekens te zetten bij de hardlopers van Jamaica. Toch wel opvallend dat er in een keer drie top lopers uit een gebied komen. Dat stinkt toch te erg. Het zou toch niet leuk zijn als Churandy over tien jaar de gouden plakken krijgt opgestuurd, omdat men dan wel kan aantonen dat ze een doping programma hebben in Jamaica.