• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het was een bewogen jaar: van de val van de regering tot Churandy’s wereldwijde populariteit en de opnames van Tula, the Revolt. Versgeperst.com blikt terug op de gebeurtenissen van 2012 op sportgebied.

 
Europese Kampioenschappen voetbal
Voetbalfanaten reisden in juni massaal af naar Oekraïne en Polen voor de Europese kampioenschappen 2012. Op vrijdag 8 juni werd het EK officieel afgetrapt en het Nederlands elftal stond de volgende dag al op het veld. Tegen alle verwachtingen in verloor Nederland met 0-1 van Denemarken. Tijdens de tweede wedstrijd tegen Duitsland ging Oranje wederom onderuit en verloor met 1-2. Hoop en geloof waren daarna nog de toverwoorden van het Nederlands elftal. Maar de woorden mochten helaas niet baten, in de derde wedstrijd tegen Portugal verloor Oranje met 2-1. Door de nederlagen is Oranje gezakt naar de achtste plaats op de wereldranglijst van de FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Begin 2012 stond het elftal nog op de tweede plek.


EK: Nederland verliest met 0-1
Oranje weer onderuit
Oranje houdt zich vast aan hoop en geloof
Oranje met fitte selectie tegen Portugal
Oranje kan naar huis

Olympische Spelen
Het vuur van de Olympische Spelen brandde tussen 27 juli en 12 augustus in de hoofdstad van Engeland: Londen. Maar liefst zes Curaçaose sporters namen deel aan het grootste sportevenement. Sprinters Churandy Martina en Brian Mariano en tennisser Jean-Julien Rojer zetten zich voor Nederland in, terwijl zeiler Philipine van Aanholt, sprinter Liemarvin Bonevacia en judoka Reginald de Windt  niets liever wilden dan voor Curaçao uitkomen. Dit kon helaas niet omdat het eiland door het Internationaal Olympisch Comité niet wordt beschouwd als onafhankelijke natie. De drie liepen daarom op de dag van de opening achter de olympische vlag.

Martina zette aardig zijn beste beentje voor. De sprinter wist zich zowel voor de finale van de 100 en 200 meter voor mannen, te plaatsen. Naast solo te sprinten zat Martina ook in het mannen estafetteteam waar ook Mariano deel van uitmaakte. Het team wist zich met een Nederlands record van 38,29 seconden te plaatsen voor de finale in de serie van de 4×100 meter. Tijdens de finale eindigde het team op de zesde plek. Mariano kwam later in het jaar wederom in het nieuws maar dat had niets te maken met sport. De atleet werd in december gepakt met 720 gram cocaïne in zijn bagage toen hij van zijn geboorte-eiland terug wilde reizen naar Nederland. Na ondervraging mocht hij zijn reis voortzetten, maar daarmee is de zaak nog niet afgerond. In de eerste maand van het nieuwe jaar moet Mariano terug naar Curaçao voor de zitting.

Atleet Bonevacia wist tijdens het toernooi maar liefst twee records neer te zetten. Bonevacia liep de 400 meter in een tijd van 45,60 seconden en brak zowel het Curaçaose als Nederlandse record. Na een goede start in de halve finale had de atleet veel hoop, maar in de tweede bocht ging het helaas mis. In de tweede bocht knapte zijn hamstring en kon hij amper verder. Voor tennisser Jean-Julien Rojer was het evenement ook snel voorbij. In de eerste ronde van het dubbeltoernooi voor mannen, verloor Rojer samen met zijn partner Robin Haase in drie sets van Leander Paes en Vishnu Vardhan uit India. Judoka De Windt verloor tijdens een wedstrijd in de klasse tot 81 kilo van de Rus Ivan Nifontov.Tot slot eindigde zeiler Van Aanholt op de 36ste plaats in haar series.


Curaçaoënaars op de Olympische Spelen
Vier atleten onder olympische vlag
Bonevacia breekt records
Churandy blijft positief
Rojer: ‘Ik voelde me een klein kind

Populaire Churandy Martina
Tijdens de spelen werd Martina nog populairder met zijn zinnentje: ‘Ik ben blij!’. De positiviteit van de op Curaçao geboren atleet was goed te merken bij zowel het Curaçaose als Nederlandse publiek. Naast sprinten maakte Martina ook een kort debuut als verslaggever. Nadat alle wedstrijden van Oranje waren gestreden keerden de olympiërs terug naar hun thuisland. Martina vermaakte tijdens de rit de sporters met vragen over hun ervaringen op de Olympische Spelen. Maar de roem van de Curaçaoënaar begon al eerder. Voordat het grootste sportevenement van start ging werd Martina door fotograaf Ewoud Broeksma vastgelegd voor de kalender ‘Sporthelden Puur III’. In september werd de atleet genomineerd voor de titel Europees Atleet van het Jaar 2012 en kreeg een boot van de kustwacht op Curaçao de naam ‘Churandy’. Omdat Martina al ‘ervaring’ had opgedaan als verslaggever mocht hij tijdens de Amstel Curaçao Race Nederlandse olympiërs een rondleiding geven op het eiland en het startschot geven. In november werd de sprinter wederom genomineerd voor een verkiezing: Held van het Jaar, georganiseerd door Helden Magazine. Een maand later besloot de organisatie van de Europese kampioenschappen atletiek in 2016, dat zij Martina als ambassadeur willen hebben. De organisatie wil er een groot feest van maken en volgens directeur Rien van Haperen hoort de altijd goedlachse Martina daarbij. Tot slot werden de atleet en paratlete Marlou van Rhijn door de Nederlandse atletiekbond KNAU gekozen tot atleten van het jaar.


Martina halfnaakt in kalender
Martina vermaakt sporters in trein
Warm onthaal voor Churandy Martina
Martina geeft startschot voor Amstel Curaçao Race
Martina en Schippers atleten van het jaar

Amstel Curaçao Race
Lokale en internationale wielrenners reden in november de elfde editie van de Amstel Curaçao Race (ACR). Deze keer had het wielerevenement een bijzonder tintje door de komst olympische sporters als Churandy Martina, Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos en Dorian van Rijsselberghe. De laatste drie verzorgde clinics voor de jeugd op het eiland en Martina was de gids voor de olympiërs. Het sportevenement werd door renner Niki Terpstra gewonnen. De kampioen van Curaçao Marc de Maar, eindigde als tweede en de Belg Thomas van Gendt nam de derde plaats in.


Joaquin Rodriguez naar Amstel Curaçao Race
Froome, De Maar en Poels bij Amstel Curaçao Race
‘Bijzondere editie van Amstel Curaçao Race’
‘Ik voel me hier meer thuis dan in Nederland’
Niki Terpstra wint elfde editie van Amstel Curaçao Race

Extreme Chrismas Shootout
Ronkende motoren, gierende autobanden en coureurs stonden eind november klaar om de feestmaand december in te racen. Tijdens het vier dagen durende dragrace event ‘Extreme Christmas Shootout’ op het terrein van de Curaçao International Raceway, namen autocoureurs uit de Verenigde Staten, Puerto Rico, Aruba en ons eigen eiland het tegen elkaar op. Eén van de internationale namen op het evenement was die van zanger Don Omar. De zanger raceten zelf ook en had speciaal voor de shootout zijn racewagen ‘Blue Zone’ over laten komen. Het evenement begon op de eerste dag met autoshows en een bikinicontest. De tweede dag stond in het teken van Don Omar, hij verzorgde een optreden en liet de bezoekers flink met de heupen swingen. Op de twee laatste dagen was het één en al gierende banden en racete de coureurs zo snel mogelijk naar de finish.


Don Omar swingt voor het racen
Impressie Extreme Christmas Shootout

www.versgeperst.com