CURAÇAO – Het stadsbestuur van New York heeft de marathon die voor morgen op het programma stond afgelast. De Amerikaanse stad is zwaar getroffen door de superstorm Sandy. Burgemeester Michael Bloomberg maakte gisteren bekend dat het prestigieuze evenement in New York daarom niet door gaat.

Aan de marathon zouden 47.000 mensen meedoen, onder wie ook veel Nederlanders. ‘We willen niet dat er een schaduw hangt over de marathon en alle deelnemers, daarom hebben we besloten de marathon af te lassen’, liet Bloomberg in een verklaring weten. De burgemeester van New York gaf gisteren eerder nog aan dat het evenement wel door zou gaan, ondanks de grote schade die Sandy in zijn stad heeft veroorzaakt. Bloomberg en het stadsbestuur kregen een regen van kritiek over zich heen.

Vrijwilligers
De marathon van New York, die sinds 1970 bestaat, wordt mede mogelijk gemaakt door duizenden vrijwilligers, die volgens veel inwoners van New York beter ingezet kan worden om de enorme schade van de storm te herstellen. Ooggetuigen in New York zeggen dat in Manhattan weinig meer van de superstorm is te zien. In andere delen van de stad is het openbare leven nog maar nauwelijks op gang gekomen.

Niet eerder afgelast
De marathon gaat voor het eerst in zijn bestaan niet door. De eerste marathon van New York ging in 1970 van start. Alleen in 2001 stond het evenement ter discussie. Veel inwoners van de ‘Big Apple’ vonden het niet gepast om zeven weken na de terreuraanslagen een groot sportfeest te vieren. Desondanks werd de marathon toch gehouden.

Begrip
Voormalig doelman Edwin van der Sar en wielrenner Leontien van Moorsel toonden begrip voor het besluit om de marathon af te lassen. “Vier maanden voor getraind, maar de inwoners van New York hebben de hulp nu harder nodig dan wij”, reageerde Van der Sar. Van Moorsel stond bij de inschrijfbalie voor de marathon toen ze hoorde dat de prestigieuze wedstrijd is afgelast. “Ik kan het heel goed begrijpen dat de marathon is afgelast. Ze hebben hier wel wat anders aan hun hoofd.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com