CURAÇAO – De kans is groot dat een Rotterdams jochie vandaag op school vol trots een zilveren medaille heeft laten zien aan zijn klasgenootjes. Honkballer Tom Stuifbergen wilde gisteren na de verloren EK-finale tegen Italië (3-8) namelijk maar wat graag van zijn plak af.

 
Zilver telt niet voor het Nederlands team, dat zeker op Europees niveau gewend is aan goud. “Ik heb helemaal niks aan deze medaille, misschien geef ik ‘m zo aan een kind mee”, zei Stuifbergen op het veld van Neptunus.

Sterke wedstrijd
De 23-jarige pitcher kon als enige speler van Oranje terugkijken op een sterke wedstrijd. Stuifbergen nam tijdens de vierde inning, bij een 8-2-achterstand, plaats op de heuvel en voorkwam vervolgens verder gezichtsverlies voor het gastland. Na afloop drong de vraag zich op waarom de robuuste werper niet had mogen beginnen van bondscoach Brian Farley. “Ach, ik heb vrijdag nog een inning gegooid, waardoor ik wist dat ik niet zou starten”, zei de Brabander luchtig.

Leed al geschied
In tegenstelling tot Shairon Martis en Juan Carlos Sulbaran slaagde Stuifbergen er wel in het Italiaanse slaggeweld onder controle te krijgen. Het leed was toen echter al geschied voor Oranje. “Het was gewoon een goede beslissing om Martis te laten starten, hij heeft ervaring in de Major League”, reageerde Stuifbergen diplomatiek. Na enig doorvragen erkende hij toch dat de keuzes verkeerd hadden uitgepakt.

Missie
“Kijk, het is aan de coach wie op de heuvel begint. Als je achteraf kunt honkballen, win je iedere wedstrijd. Normaal gooit Martis gewoon een goede wedstrijd, net als Sulbaran. Zij hadden echter hun dag niet. Dan kan zo een potje snel verloren zijn. Toen ik de heuvel op ging, zei ik tegen mezelf: zorg dat het bij die acht punten voor Italië blijft.” Stuifbergen slaagde in die missie, maar het aangeslagen Oranje kon zelf met de knuppel weinig meer uitrichten.

Niet blij
Rob Cordemans, vorig jaar de held tijdens de WK-finale tegen Cuba, zat zich met een beurse schouder te verbijten in de ‘dugout’. Hoewel Farley het niet met zoveel woorden wilde toegeven, was duidelijk dat de Schiedamse routinier in de finale eigenlijk op de heuvel had moeten staan. Oranje had Cordemans vrijdag echter al nodig tegen Spanje, aangezien die wedstrijd gewonnen moést worden om de eindstrijd te bereiken. “Nu staan we hier met zilver, maar daar ben ik absoluut niet blij mee. “Ik ging er van uit dat ik met goud om mijn nek hier een feestje zou vieren. Met deze medaille heb ik niks”, aldus Stuifbergen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com