CURAÇAO – Met de borst vooruit paradeerde Louis van Gaal vanmiddag (Nederlandse tijd) door de aankomsthal van Schiphol. Van Gaal was opgelucht en trots over de ruime uitzege van het Nederlands elftal op het zwakke Hongarije (1-4). “Twee wedstrijden, zes punten en een doelsaldo van zes tegen één”.

Waar Oranje afgelopen vrijdag nog mazzelde tegen Turkije (2-0), kwam het tegen Hongarije nauwelijks in de problemen. Met maar liefst zeven basisspelers uit de eredivisie rekende de vernieuwde landenploeg eenvoudig af met de gastvrije tegenstander. Van Gaal beseft dat er risico’s kleven aan de metamorfose van het Nederlands elftal. “Want als het fout gaat, ligt mijn kop eraf”, zegt Van Gaal. Het Nederlands elftal schreef dinsdagavond met de uitzege bij Hongarije (1-4) geschiedenis. Nog nooit eerder won Oranje tien kwalificatiewedstrijden voor het WK op rij.

Toekomst
De opvolger van Bert van Marwijk weet wat het is om met Oranje een WK te missen. Hij heeft zich daarom voorgenomen niet nog een keer te lang aan een vertrouwde spelersgroep vast te houden. De toekomst zal leren hoe het jeugdige Nederlands elftal zich tegen de echte topploegen zal houden. Oranje bestaat in ieder geval weer uit spelers die voor elkaar willen werken. “Iedereen is bereid enkele meters extra af te te leggen”, zo roemde aanvoerder Wesley Sneijder de mentaliteit van zijn ploeggenoten.

Zekerheid
De kleine spelmaker en Arjen Robben zijn eigenlijk de enige internationals die zonder fysieke mankementen nagenoeg zeker zijn van een basisplaats. Van Gaal heeft het in korte tijd voor elkaar gekregen dat nagenoeg al zijn spelers weer het gevoel hebben dat ze kans op speeltijd hebben. Iedere voetballer weet ook waar hij aan toe is onder de nieuwe bondscoach. Zo kon Jeremain Lens tijdens de warming up voor het duel met de Hongaren meteen zijn trainingspak uittrekken toen Robben last van zijn lies kreeg.

Kansen
Leuk voor Van Gaal was dat de aanvaller met twee doelpunten en een assist een hoofdrol vertolkte. Lens greep zijn kans, net als Leroy Fer afgelopen vrijdag tegen Turkije. Nieuwelingen als Ricardo van Rhijn en Bruno Martins Indi scoorden eveneens weer een ruime voldoende. Volgende maand in de aanloop naar de duels met Andorra en Roemenië zal blijken wat hun status bij Oranje is. Dan keren mogelijk ook Nigel de Jong, Ibrahim Afellay, Gregory van der Wiel en Rafael van der Vaart weer terug in de selectie. “Want bij mij staat de deur voor iedereen open”, stelt Van Gaal. “Ze moeten er alleen zelf doorheen stappen.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Van Gaal opgelucht en tevreden”

  1. Ach ja Nederland speelt nu met een elftal dat ook mee kan doen aan het WK onder 19. Kan tegen Hongarije maar tegen Duitsland, Italia, spanje of Brazilie zal je worden afgemaakt!

  2. Aardige resultaten, maar tegen de Turken heeft Nederland wel geluk gehad want die waren minimaal gelijkwaardig en hadden zelfs de betere kansen.

    En het elftal van Hongarije was een veredeld campingelftal, daar had Nederland met Ivar Asjes in de spits nog van gewonnen.