CURAÇAO – Het Nederlands honkbalteam kan zich op het EK in eigen land geen uitglijders meer permitteren. Oranje verloor vandaag met 3-2 van Tsjechië, waardoor een plek in de finale plotseling onzeker is geworden. “We mogen nu niet meer verliezen”, bromde bondscoach Brian Farley na de zeperd in Rotterdam.

“Met twee nederlagen ben je in de tweede ronde bijna kansloos voor een plek in de finale. Dit is een ‘slap in the face’.” Volgens de bondscoach was van onderschatting geen sprake na twee riante zeges in de eerste twee wedstrijden. “Ook deze wedstrijd wilden we weer gewoon winnen. Helaas ging er bij ons veel mis met de stootslagen, normaal gesproken juist een sterk punt. Tsjechië speelde fantastisch, ik snap niet dat zij hiervoor twee keer hadden verloren. Zij stonden met de rug tegen de muur en speelden alles of niets. Maar negen van de tien keer moeten wij wel van ze winnen.”

Na elf jaar
De Nederlandse honkbalploeg heeft vandaag pas voor de tweede keer in elf jaar een wedstrijd op het EK verloren. Tsjechië zorgde in Rotterdam voor een grote stunt door de wereldkampioen met 3-2 te kloppen. Tijdens de vorige vier EK’s verloor Oranje slechts één wedstrijd, de finale van 2009 tegen Italië. Rusland was in 2001 het laatste land buiten ‘eeuwige rivaal’ Italië dat Nederland op de knieën kreeg. Oranje nam in de finale revanche op de Russen en veroverde de Europese titel.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com