• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporttribunaal CAS heeft vandaag gemeld de aanvraag van de Curaçaose Sport Olympische Federatie (CSOF) voor Olympische erkenning niet te behandelen. Het tribunaal acht zich niet bevoegd om in te gaan tegen de beslissing van het IOC. Volgens CSOF-directeur Rob de Waal is de strijd nog niet gestreden.

Curaçao strijdt al een poos om erkenning door het IOC. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil alleen onafhankelijke landen toelaten. Volgens De Waal rest de CSOF nog één stap. “We kunnen bij de rechter in Zwitserland, waar het IOC is gevestigd, juridisch proberen Olympische erkenning af te dwingen”, zegt de directeur.

Penal
“CAS is een soort panel, waar de CSOF een aanvraag heeft neergelegd om de afwijzing van het IOC voor Olympische erkenning van Curaçao te herzien. Het tribunaal heeft vandaag laten weten het verzoek niet te behandelen, maar er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome”, zegt De Waal. De directeur zal de weg naar de rechter niet meemaken, aangezien hij deze maand stopt bij het CSOF.

Politieke inmenging
Tussen 1952 en 2008 kwamen sporters van Curaçao uit voor de Nederlandse Antillen. In 2010 ging Curaçao net als Sint Maarten als autonomoon land binnen het Koninkrijk verder, zoals Aruba eerder al deed. Sinds Curaçao een autonome status heeft, strijdt het eiland voor Olympische erkenning. MFK-leider en demissionair premier Gerrit Schotte maakte het zelfs één van zijn verkiezingsbeloftes, om te zorgen voor Olympische erkenning voor Curaçao. Maar volgens De Waal hebben de pogingen van Schotte juist averechts gewerkt. “Het IOC is allergisch voor inmenging van de politiek. De Olympische Spelen moeten geheel vrij blijven van politieke belangen.”

7 reacties op “Sporttribunaal CAS wijst verzoek CSOF af”

 1. @piet Snorr, Dit was allemaal al bekend.. oplossing was om onder de Antillenvlag verder te gaan maar nee Schotte moest en zou onder Curacao vlag gaan.. met alle gevolgen van dien! En er is wel een groot verschil. Curacao is geen NA meer. NA bestaat niet meer! Onafhankelijk worden dus en dan mag je onder Curacao uitkomen!

 2. Het is gewoon belachelijk. Wij hebben jaren oplympische erkenning gehad en nu opeens niet. Er is in feite niks veranderd in onze staatsregeling en zeker niet in onze relatie met Nederland. Curacao was 80% van de Nederlandse Antillen na 1986 en nu doordat het eiland niet meer een staat vormt met 4 eilandjes ,waar Curacao een reus is in vergelijking, worden we niet meer erkend? belachelijk! Ik wens de CFOS heel veel sterkte in hun rechtvaardige strijd. Olympische spelen een mondiaal toernooi voor iedereen?? Laat me niet lachen…dit is gewoon triest.

 3. @ Makayu. Er is maar 1 interpretatie die telt en dat is niet de onze.

 4. @makau, als ze op het hoogste nivo willen als curacao dan moet curacao onafhankelijk worden.. zo zijn de regels

 5. Regels zijn op diverse wijze te interpreteren en juist op basis daarvan heeft CSOF nog kans in aanmerking te komen voor erkenning als volwaardig lid van het IOC!
  Onze sporters verdienen het om te “strijden” voor hun belang om op het hoogst haalbare podium te acteren.

 6. Schotte maakt zoveel beloftes.. komt ze alleen nooit na!

 7. Stop er nu toch mee, want het heeft al genoeg geld gekost wetende dat we geen enkele kans hebben. Regels zijn regels en die worden zelfs voor Schotte niet veranderd.