• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bondscoach Louis van Gaal heeft Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Gregory van der Wiel en Ibrahim Afellay niet opgenomen in zijn selectie voor de komende duels in de WK-kwalificatie met Turkije (7 september) en Hongarije (11 september).

De bondscoach vindt dat het viertal wedstrijdritme mist. Bovendien zijn ze volgens hem vooral bezig met hun nieuwe club. “Ik heb behoefte aan fitte spelers”, benadrukte de opvolger van Van Marwijk vandaag op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist. “Kijk de cijfers er maar op na, ze speelden de laatste weken nauwelijks. Als je weinig voetbalt in de voorbereiding ben je gewoon niet fit. Daarbij zitten ze met hun hoofd bij een transfer en alle dingen die daar bij komen kijken. Ik heb spelers nodig die zich helemaal focussen op Turkije en Hongarije.”

Sms’je
Van der Vaart (100 interlands), De Jong, Van der Wiel en Afellay kregen vandaag tijdens het begin van de persconferentie een sms’je van Van Gaal. “En ik ga ze ook nog even bellen”, zei de Amsterdammer. “Want de deur staat gewoon nog open. Ze moeten er alleen zelf doorheen lopen. Ze moeten wedstrijdfit worden en veel gaan spelen. Dat is nu belangrijk.”

Punten halen
Van Gaal zette vooral het mes in de middelste linie van Oranje. Van der Vaart en De Jong begonnen voor hun transfer naar Hamburger SV en AC Milan onlangs nog als basisspeler aan de verloren interland tegen België (4-2). “Ik snap dat het belangrijk is dat we punten halen tegen Turkije en Hongarije”, stelde de oud-trainer van Ajax, Barcelona, AZ en Bayern München. “Daarom heb ik deze afweging ook gemaakt.”

Leroy Fer
De afwezigheid van De Jong en Van der Vaart maakt de weg vrij voor middenvelders als Kevin Strootman, Leroy Fer en Jordy Clasie. De laatstgenoemde middenvelder van Feyenoord debuteert net als zijn ploeggenoot Daryl Janmaat in de selectie van het Nederlands elftal. “Fer is een moderne middenvelder die momenteel uitstekend presteert bij FC Twente”, vindt Van Gaal. “Clasie en Janmaat doen het goed bij Feyenoord.”

Afvallers
Van Gaal schrapte Douglas uit zijn voorlopige selectie van 35 spelers. De Braziliaanse verdediger van FC Twente is in het bezit van een Nederlands paspoort. Hij komt in aanmerking voor Oranje omdat hij sinds vorige week vijf jaar in ons land verblijft. “Ik heb voor andere verdedigers gekozen”, stelde Van Gaal die ook geen plaats in zijn selectie heeft voor Vurnon Anita, Khalid Boulahrouz, Ola John, Luuk de Jong, Siem de Jong, Adam Maher, Stijn Schaars en Ruben Schaken.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Bondscoach zet mes in Oranje”

 1. Curacaoenaar Fer is erg goed bezig bij Fc Twente en verdient inderdaad een kans.

  Het probleem is helaas dat bij veel goede spelers de motivatie er voor een groot deel uit is, zowel bij Oranje als bij hun clubs. Ze zijn financieel binnen, hoeven niet meer zo nodig en genieten liever van het lekkere en luie leven.

  Dit soort spelers is niet meer scherp en ook een stuk trager omdat ze zichtbaar zijn aangekomen.

  Van Gaal staat dan voor de moeilijke keuze toch voor deze kwalitatief betere spelers kiezen of voor mindere maar fittere en scherpere jongere spelers kiezen.