CURAÇAO – De Nederlandse mannenploeg heeft zich bij de Olympische Spelen van Londen geplaatst voor de finale van de 4×100 meter estafette. Het kwartet, onder meer bestaande uit de Curaçaose sprinters Brian Mariano en Churandy Martina snelde naar de vierde plaats in een Nederlands record van 38,29 seconden.

De Curaçaoënaars zitten samen met Giovanni Codrington en Patrick van Luijk in het Nederlandse estafetteteam. Door diskwalificatie van de Britse ploeg schoof Nederland op naar plaats drie en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor de eindstrijd op zaterdag.

Finale
Hetzelfde viertal liep eerder deze zomer in Helsinki naar de gouden medaille op de Europese kampioenschappen in 38,34. Het zal zaterdag in de finale nog harder moeten om kans te hebben op een olympische medaille. Van de acht finalisten was Nederland de langzaamste in de series. De teams van de Verenigde Staten en Jamaica kwalificeerden zich met de beste tijden voor de finale. De VS zette 37,38 neer, Jamaica 37,39. Usain Bolt liep echter niet mee in het Jamaicaanse kwartet. De olympisch kampioen op 100 en 200 meter werd gespaard voor de finale.

www.versgeperst.com