• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Olympische Spelen in Londen beginnen over vijf dagen. Er zijn in totaal vier sporters die deelnemen aan de Spelen onder de olympische vlag. Het gaat om de drie Curaçaose sporters Philipine van Aanholt, Liemarvin Bonevacia, Reginald de Windt en een atleet uit Zuid-Soedan.

De reden waarom Van Aanholt, Bonevacia en De Windt de olympische vlag zullen dragen bij binnenkomst in het stadion, is omdat Curaçao door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet wordt beschouwd als onafhankelijke natie. Afgelopen zaterdag gaf het IOC groen licht om onder de olympische vlag in actie te komen op de Spelen. Het is de derde keer dat sporters onder de olympische vlag deelnemen aan het sportevenement.

Gek, stom en eenzaam
Van Aanholt vindt het gek, stom en eenzaam dat ze voor zichzelf uitkomt op de Spelen. “Nederlandse zeilers krijgen nu allemaal een oranje koffer en al hun kleren en vlaggetjes”, vertelt ze in een interview met NOS. Het is dan ook de vraag welk volkslied er is te horen als de Laser Radial-zeilster straks goud wint op de Spelen. “Sowieso niet het Nederlandse volkslied want daar kom ik niet voor uit. Ook niet het Antilliaanse volkslied want de Antillen bestaan niet meer. En niet het Curaçaose volkslied want Curaçao is geen lid van het IOC, dus ja.” Gelukkig is er nog een oplossing voor de negentienjarige. “Mijn vriendin maakt nu wel de hele tijd grapjes dat ze een liedje voor me gaat schrijven en anders zet ik gewoon een liedje van de Red Hot Chili Peppers op”, zegt Van Aanholt lachend.

Politieke omstandigheden
De 28-jarige De Windt heeft nog geen idee welk volkslied er voor hem gespeeld moet worden mocht hij goud winnen. “Ik weet het echt niet, misschien het officiële lied die ze voor de Olympische Spelen hebben”, vertelt de sporters tijdens een Skype interview met NOS. De judoka vindt het jammer dat hij de Curaçaose vlag niet kan dragen. “Ik zou graag mijn eigen vlag willen dragen, maar vanwege de politieke omstandigheden kan dat niet.”

www.versgeperst.com