• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De internationale wielrenunie (UCI) heeft vandaag bekendgemaakt dat Frank Schleck positief is bevonden bij een dopingcontrole tijdens de Tour de France. In de urine van de profrenner van RadioShack, geleid door Johan Bruyneel, zijn sporen gevonden van een diureticum, een plaspil.

Volgens de UCI heeft de analyse in het dopinglab van Châtenay-Malabry uitgewezen dat de Luxemburgse Schleck het verboden vochtafdrijvende middel xipamide heeft geslikt. Dat medicijn kan helpen een hoge bloeddruk te bestrijden en gewicht te verliezen, maar volgens de dopingvorsers ook om het gebruik van bijvoorbeeld spierversterkende hormonen of een bloedtransfusie te maskeren.

Test
De test werd op zaterdag afgenomen toen het peloton finishte in Le Cap d’Agde. De 32-jarige Schleck eindigde vorig jaar als derde in de Tour maar staat nu twaalfde, op bijna tien minuten van geletruidrager Bradley Wiggins. Frank Schleck is de broer van Andy Schleck, die de tourzege van 2010 op zijn naam kreeg nadat de aanvankelijke nummer 1, de Spanjaard Alberto Contador wegens een dopingvergrijp gediskwalificeerd werd. Hoewel het dopingreglement van de UCI gezien de aard van het middel niet automatisch een voorlopige schorsing voorschrijft, vroeg de bond RadioShack de ‘noodzakelijke maatregelen te nemen om de Ronde van Frankrijk op een waardige manier door te laten gaan’.

Uit koers
Schleck zegt nooit van het middel te hebben gehoord waarop hij positief is bevonden. Dat zegt Philippe Maertens, een woordvoerder van de ploeg RadioShack. “Frank zegt ook dat hij niet weet hoe dat product in zijn lichaam is terecht gekomen. Het zou om een zeer kleine hoeveelheid gaan.”

Uit vrije wil
De wielrenner is uit vrije wil naar de politie gegaan om uitleg te geven, sprak de woordvoerder. “In theorie kon hij zelfs nog koersen, maar wij hebben besloten dat dit niet zal gebeuren. Dit uit respect voor de Tour de France en voor de collega’s. Daarnaast kan hij de tijd gebruiken zich voor te bereiden op zijn verdediging”, aldus Maertens. De straf voor het gebruik van plaspillen varieert van een berisping tot twee jaar uitsluiting van competitie.

Op Curaçao
Schleck was vorig jaar nog op Curaçao waar hij deelnam aan de Curaçao Amstel Race. Na afloop van het wielerevenement gaf Schleck samen met zijn broer Andy Schleck ook een workshop voor jonge wielrenners en mountainbikers op ons eiland.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com