• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Louis van Gaal keert terug als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt. De 60-jarige trainer volgt Bert van Marwijk op, die na het mislukte EK in Polen en Oekraïne zelf zijn ontslag indiende.

 
Van Gaal treedt op 1 augustus in dienst van de KNVB. De geboren Amsterdammer heeft een contract voor twee jaar ondertekend, tot en met het WK in Brazilië in 2014. Van Gaal krijgt de komende jaren op weg naar het wereldkampioenschap assistentie van Danny Blind (50). Van Gaal wordt op 10 augustus in Zeist gepresenteerd. Tot die tijd doen de betrokkenen volgens de KNVB geen uitlatingen in de media.

Algemeen directeur
Van Gaal moest in april 2011 vertrekken bij Bayern München. Sindsdien zat hij zonder vaste baan. De toenmalige raad van commissarissen van Ajax wilde hem eind vorig jaar benoemen als algemeen directeur. Door felle (juridische) tegenstand van het kamp-Cruijff ging die aanstelling niet door.

Herenigd
Na het verbod van de rechter om Van Gaal, achter de rug van Cruijff om, bij Ajax te benoemen, besloot Blind zijn functie als interim-directeur technische zaken bij Ajax neer te leggen. Bij Oranje worden de twee voetbalfanaten weer herenigd. Onder leiding van Van Gaal won Ajax met Blind als aanvoerder onder meer in 1995 de Champions League en de wereldbeker.

Eerste keer
Van Gaal volgde in augustus 2000 Frank Rijkaard op als bondscoach bij Oranje. Amper anderhalf jaar later was de oud-voetballer van onder meer Sparta, Telstar en AZ een illusie armer. Hij slaagde er niet in Oranje naar het WK in 2002 in Japan en Zuid-Korea te leiden. Het was de eerste keer sinds 1986 dat het Nederlands elftal ontbrak bij een groot titeltoernooi.

Strubbelingen
Nadien sprak Van Gaal meer dan eens zijn ambitie uit om met een groot voetballand ooit nog eens deel te nemen aan een EK of WK. Hij krijgt nu dus een herkansing bij Oranje. Eén van zijn eerste opdrachten zal zijn weer een eenheid te maken van de verdeelde spelersgroep. Mede door interne strubbelingen ging het volledig mis bij het recente EK.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

9 reacties op “Louis van Gaal bondscoach Oranje”

 1. Ik vraag me af of dit een goede keuze is. maar ja hij verdient de voordeel van de twijfel. Of hij een goede bondscoach is moet hijj nu laten zien , nog een keer een WK missen zou funest zijn voor zijn carriere, dan is hij de slechtste bondscoach ooit. EK 2000 en EK 2004 halve finale maar onder van gaal missen ze WK 2002. Ik zelf had liever RIjkaard gezien samen met ten cate.

 2. Dat plan om te vervangen is ingegeven door de problemen die die Primadonna’s zelf veroorzaakten. De gretige figuren van weleer, waren nu meer bezig met miljoenencontracten en achtten zichzelf boven iedere kritiek en boven hun medespelers verheven. Hoogste tijd voor jonge aanwas. Niet iedereen is een Federer

 3. @Jurgen Schaaf Bedankt dat wij eens kunnen zijn met elkaar met de komst van Louis Van Gaal. Neem het voorbeeld van de Duitsers met een heel jong team en gretige spelers hoe ver zij hebben geschopt op de EK. Let op mijn woord Nederland moet in de toekomst verdomd goed moeten gaan uitkijken voor de Duitsers over een paar jaar of de volgende WK. Ik was erg gecharmeerd over de manier hoe de Duitsers gespeeld hebben. Verder geloof ik dat door dat gedonder in het Nederlandse eltal deze jonge spelers zich niet konden manifesteren.Ik zou het ook zonde vinden als we de WK in Brazilie zouden mislopen als de coach niet op tijd zorgt voor olieverversen binnen het Nederlandseteam. Jurgen met alle respect voor jou standpunten maar laten wij even wachten en kijken wat Louis Van Gaal en Danny Blind gaan doen met alle positive ideeen die naar voren kwamen na het aftreden van Bert van Marwijk. Laten wij na de WK weer hierop terug komen. Groetjes.

 4. Vito, ik ben het met je eens dat van Gaal een goede keus is. Hij heeft de ervaring, vakkennis (beiden bewezen in met een reeks titels in binnen en buitenland), is financieel onafhankelijk en bijzonder gemotiveerd. Bovendien heeft hij de hardheid die deze spelersgroep nodig lijkt te hebben.

  Ik ben het niet met je eens dat hij spelers moet vervangen, en wel om de simpele reden dat er geen betere spelers zijn dan van der Vaart, Sneijder, Robben, Huntelaar, van Persie en Affellay. Met deze spelers haalden we 2 jaar geleden nog de WK finale en ze kunnen zeker nog 1 a 2 toernooien mee. Het zou zonde zijn als we de WK in Brazilie mislopen door deze spelers te gaan vervangen.

  Vervang spelers als hun vervangers zich bewezen hebben, maar Willems, Maher, Narsingh enz. hebben dat nog niet gedaan.

 5. @misschien kan Curacao die coach in dienst nemen?

 6. @ WGDENT. Niet dat ik het ook maar voor een beetje met je eens ben, maar als je een buitenlandse bondscoach noemt, noem er dan 1 die te halen is, heel goed is en betaalbaar is. Ik ken er geen.

 7. Louis van Gaal gefeliciteerd met je benoeming tot coach van de KNVB. Ik wens je veel sukses en geluk in je verder carriere als coach. Nieuwe ronden nieuwe kansen. Samen met Danny Blind en andere team helpers zullen jullie het zeker wel redden. Zet hem op. Mijn advies zet al die egotrippers aan de kant en begin met een schonerlei. Het wordt tijd voor jonge gretige spelers uit jong oranje. Nederland heeft genoeg goede nationalecoaches.Sukses.

 8. Nou denk ik dat die Braxiliaan die ons naar grote hoogten gestuwd heeft wel dè aangewezen persoon voor het Nederlandse elftal.

 9. Nederland kan beter een buitenlandse bondscoach in dienst nemen. De bondscoach van Italie lijkt me wel een goeie. Ongelovelijk dat Italie in de finale stond met dat spelers materiaal.