• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Over twee weken is het zover. 27 juli beginnen de Olympische Spelen in London. Tot en met 12 augustus hebben deelnemers de kans om een olympische medaille te bemachtigen. Dit jaar is er een aantal sporters van Curaçaose afkomst die Versgeperst.com deze zomer volgt.

De grote favoriet van de Spelen is sprinter Churandy Martina. De 28-jarige Martina is op Curaçao geboren en maakt deze zomer kans op drie verschillende gouden plakken. De sprinter rent mee op de 100 meter, 200 meter en met de Nederlandse estafetteploeg. De nuchtere Curaçaoënaar heeft zelf alle vertrouwen om een goed resultaat te halen op de Spelen. Zo vertelt hij in de Coen & Sander Show: “Weet je wat het is, het is moeilijk om te doen, maar als je het goed doet komt alles goed.”

Nederlandse vlag
Martina nam tweemaal eerder deel aan de Olympische Spelen. Sinds 2011 komt hij uit voor Nederland. Hij zal net als Brian Mariano, zijn ploeggenoot van het estafetteteam, met de Nederlandse vlag het stadion binnenkomen. Mariano groeide op op Curacao en trainde net als Martina bij atletiekclub Trupial. De Nederlandse estafetteploeg wist zich gister alsnog te kwalificeren voor deelname aan de Spelen.

Jean-Julien Rojer
De 30-jarige Jean-Julien Rojer is een Nederlandse tennisser van Curaçaose afkomst. Op 25 augustus 1981 werd hij geboren in Brievengat. Rojer is vooral succesvol in het dubbelspel. Op de Olympische Spelen speelt hij samen met Robin Haase op de baan. Rojer zal, net als Martina en Mariano, Nederland vertegenwoordigen op de Spelen.

Philipine van Aanholt
Philipine van Aanholt is negentien jaar en is op Curaçao opgegroeid. De Laser Radial-zeilster heeft haar talent niet van een vreemde. Haar vader, Cor van Aanholt, is wereldkampioen Sunfisch. Al van kleins af aan ging ze met haar vader mee het water op.

Studie
Momenteel studeert Van Aanholt Bedrijfskunde op de Universiteit van Groningen. Afgelopen jaar heeft ze een jaar vrijaf genomen om zich 100 procent te kunnen concentreren op de voorbereidingen van de Olympische Spelen. Na de zomer is de blonde zeilster weer van plan haar studie op te pakken. Tijdens de Olympische Spelen zal Van Aanholt achter de olympische vlag het stadion binnenkomen.

Reginald de Windt
Reginald de Windt is een Curaçaose judoka. Hij zal net als Van Aanholt achter de olympische vlag het stadion binnenkomen. De Windt is 28 jaar en heeft het judoën geleerd van zijn oom, Efigenio Braafhart, die al van kleins af aan zijn sensei (leraar) is. Samen geven zij les in verschillende wijkcentra, zoals buurtcentrum Janwé en Centro Recreativo Suffisant en op judoscholen.

Liemarvin Bonevacia
Net als Van Aanholt en De Windt zal Liemarvin Bonevacia ook achter de olympische vlag het stadion binnenkomen. De 21-jarige atleet zal op de Spelen meedoen aan de 400 meter sprint voor mannen. Bonevacia trainde net als de bovenstaande atleten ook bij atletiekclub Trupial. Momenteel studeert hij Marketing aan de Universidad del Este in Puerto Rico.

Olympische vlag
De op Curaçao geboren zangeres Kris Berry zal de voormalige Antillen vertegenwoordigen in London. De reden waarom Van Aanholt, De Windt en Bonevacia de olympische vlag zullen dragen bij binnenkomst in het stadion is omdat Curaçao door het Internationaal Olympisch Comité niet wordt beschouwd als onafhankelijke natie. Hetzelfde geldt onder andere voor sporters uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Zij zullen op de Olympische Spelen onder de Britse vlag aantreden.

Hieronder het interview met de jarige Churandy Martina in de Coen & Sander Show
http://www.youtube.com/watch?v=vdSpy5XuCpg

3 reacties op “Curaçaoënaars op de Olympische Spelen”

 1. Een paar maanden geleden was er nog een artikel waarin te lezen viel dat de sporters wellicht niet naar Londen zouden kunnen omdat er geen geld voor reis- en verblijfskosten zou zijn. Inzamelingsacties moesten zorgen voor een oplossing.
  Ik mag toch aannemen dat de hele ministerraad wel op kosten van de belastingbetaler naar Londen vliegt, uiteraard met 5 sterren hotel, dagtoelage etc, om deze sporters te ondersteunen.

 2. Goed overzicht versgeperst.

  Misschien gezien de eerderee discussie hier wel even leuk te vermelden dat onze Churandy zelf de keuze heeft gemaakt voor Ned. of Aruba uit te komen.
  Hij is en blijft een topper die het op de OS goed zal doen.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1802/Atletiek/article/detail/2434014/2011/05/19/Antilliaanse-sprinter-Martina-kiest-voor-Nederland.dhtml

 3. Heel leuk dit overzicht! Goed om te zien dat de redactie dit bijhoudt, ga zo door:)!