• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Churandy Martina heeft vandaag de Europese titel op de 200 meter veroverd. De Curaçaoenaar haalde een tijd van 20,42 seconden. Patrick van Luijk maakte het Nederlandse feestje compleet door  zilver te pakken (20,87). Het brons ging naar de Brit Daniel Talbot (20,95).

Martina, geboren op Curaçao, begon als grote favoriet aan de eindstrijd en maakte die reputatie volledig waar op de kletsnatte baan in Helsinki. De 27-jarige atleet hield zich goed staande in de krappe en scherpe bocht en liep vervolgens op het rechte stuk met groot machtsvertoon weg bij zijn concurrenten. Martina finishte na 20,42 seconden, twee tienden sneller dan zijn tijd in de halve finales (20,63).

Lemaitre
De sprinter komt sinds 2011 voor Nederland uit na de afscheiding van de diverse eilanden van de Antillen, die daarmee hun olympische licentie verloren. Martina volgt de Fransman Christophe Lemaitre op als Europees kampioen 200 meter. Lemaitre heeft met het oog op de Olympische Spelen wat gas terug genomen en sloeg in Helsinki de 200 meter over. De Fransman verdedigde wel met succes zijn titel op de 100 meter.

Tweede keer
Verrassender dan het goud voor Martina was de zilveren plak voor Van Luijk. De Zuid-Hollander had in de halve finales weliswaar de tweede tijd neergezet, maar was op voorhand tevreden met een plek in de finale. Van Luijk toonde zich in de buitenbaan de ‘best of the rest’ achter de ongenaakbare Martina. Het is de tweede keer dat twee Nederlandse atleten samen op het podium staan bij de EK. Chris Berger en Tinus Osendarp eindigden in 1934 als eerste en derde op de 200 meter in Turijn.

Medailles
Door de sensationele ‘één-twee’ van Martina en Van Luijk staat de Nederlandse atletiekploeg inmiddels op drie medailles in Helsinki. Rutger Smith veroverde gisteravond zilver met het kogelstoten. In 1962 verzamelde de Nederlandse equipe voor het laatst zoveel medailles op de EK.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Martina verovert Europese titel 200 meter”

 1. Geweldige prestatie van Martina!!!!!!! Pa Bien.

  Wees blij dat je voor Nederland kan lopen want die prutsers op Korsou konden het gewoon niet voor elkaar krijgen om je voor Korsou te laten lopen.

  Prachtig gezicht jou met die Nederlandse vlag om je schouders!!!!

  Ga vooral zo door, tot ziens in Londen.

  Tja Wiels, zie je nu dat je dit met al je geschreeuw niet voor elkaar kon krijgen!!
  Houd je lekker bezig met die criminelen in Forti!!

 2. Ik zag zojuist een van Gerrit Schotte’s zorgvuldig geposte foto’s op Facebook.
  Hij doet alsof hij het bericht “live” ontvangt en kijkt er heel wijs bij…

  De kritische kijker ziet hem wederom bussiness class in een vliegtuig naar Miami zitten, en ziet ook dat deze propaganda foto’s zijn gemaakt door zijn persoonlijke foto slaaf, die zo ook weer op kosten van ons naar Miami vliegt…..

 3. Het zal Jerommeke Wiels e.a. wel pijn gedaan hebben om Martina met de Nederlandse vlag om zijn schouders te zien.

 4. Masha pabien!

  Nederland is tegenwoordig weer weer top in atletiek.

  Nu Curacao nog.