• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bert van Marwijk stopt per direct als bondscoach van het Nederlands elftal. De KNVB en de trainer hebben dit vandaag besloten, op initiatief van Van Marwijk. Dat meldt de KNVB. De overeenkomst tussen beide partijen liep officieel tot en met het EK van 2016, maar had wel ontbindende clausules.

Het Nederlands elftal werd bij het Europees kampioenschap al in de groepsfase uitgeschakeld, na nederlagen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. Na afloop van de eliminatie zei Van Marwijk dat hij ‘gefaald had’. Bij terugkeer in Nederland voerde hij twee evaluatiegesprekken met de KNVB, die volgens de voetbalbond in een ‘open, eerlijke en constructieve’ sfeer plaatsvonden. Vandaag kwam Van Marwijk, sinds 2008 werkzaam als bondscoach van Oranje, tot de conclusie dat er geen basis was voor een verdere samenwerking.

Onderlinge verdeeldheid
Van Marwijk leidde Oranje twee jaar geleden naar de finale van het WK voetbal en plaatste zich vervolgens in de EK-kwalificatiereeks op uiterst overtuigende wijze voor Euro 2012. Dat toernooi eindigde echter in een sof voor Nederland, vooral door onderlinge verdeeldheid in de spelersgroep. De ploeg van de bondscoach ging in het openingsduel onderuit tegen Denemarken (0-1) en werd vervolgens ook door Duitsland vakkundig aan de kant gezet (1-2). Tot overmaat van ramp verloor Oranje ook van Portugal (1-2), waardoor het voor het eerst sinds 32 jaar al na de groepsfase afscheid van een groot toernooi moet nemen.

Vraagtekens
Oranje onwaardig‘, noemde directeur Bert van Oostveen van de KNVB een week geleden de wanprestatie van Oranje. Hij stelde openlijk vraagtekens bij de fitheid van de spelers. En ook Van Marwijk toonde zich schuldbewust: ‘ik heb zeker gefaald, net als de spelers’.

Toekomstige coach
Het lijstje met mogelijke opvolgers voor Van Marwijk puilt niet uit. Frank de Boer wil nog niet, maar bewees de afgelopen anderhalf jaar bij Ajax wel dat hij van talenten een team kan smeden. Ronald Koeman heeft vorig voetbaljaar met Feyenoord maximaal gepresteerd, maar uitgerekend woensdag liet hij weten sowieso bij de Rotterdamse club te blijven. Oranje oefent op 15 augustus alweer tegen België en op 7 september is Turkije de eerste tegenstander in het kwalificatietoernooi van het WK 2014, een eindronde waar ook het Nederlands elftal niet wil ontbreken.

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Bert van Marwijk stopt als bondscoach”

 1. Bert van Marwijk prima coach en man van karater. Laten wij eerlijk wezen hij heeft wel een groffe foutje gemaak hij heeft zeker gefaald, in het integreren van de ego trippers binnen zijn team. Hij heeft het prima gedaan tijdens de WK in Zuid- Africa. Petje af voor hem.
  Shors laten wij het bij sport voetballen houden en niet over de minister op Curacao. Wij staan altijd achter Oranje bij dit soort evenementen, maar dit keer waren wij een beetje een teleurgesteld in Oranje of mogen wij dat niet zeggen dan. Wij hopen echt dat er snel een nieuwe caoch wordt aangesteld zodat wij kunnen genieten van het Oranje Leeuw. Aan van Marwijk wens ik sukses en geluk in zijn verder carriere als Coach voetballen.

 2. @Vito, je verwacht “karakter” en “integriteit” van de verkeerde personen !

 3. @vito. helaas maar op curacao blijven ministers gewoon zitten na te falen en zelfs na moties van wantrouwen..

 4. Goed voorbeeld doet goed volgen.

  Gerrit?