CURAÇAO – Middenvelder Mark van Bommel wil zijn plaats in het Nederlands elftal graag afstaan aan talentvolle, jonge spelers. Dat zegt de 35-jarige international, met 79 interlands achter zijn naam, vandaag op de speciale website van Oranje. Nederland is na drie verloren wedstrijden uitgeschakeld voor het EK.

Van Bommel, die komend seizoen voor PSV speelt, bedankt niet: “Dat wil ik niet. Wellicht komt er een moment dat de bondscoach in de toekomst door omstandigheden alsnog een beroep op mij wil of moet doen. Dan wil ik er zijn. Maar de tijd is rijp voor talentvolle, jonge spelers. Die zijn er en moeten zich nu op het allerhoogste niveau ontwikkelen.”

Aanvoerder
Van Bommel fungeerde deze maand tijdens het EK in Polen en Oekraïne nog als aanvoerder van het Nederlands elftal. Dat werd de schoonzoon van bondscoach Bert van Marwijk na het WK in 2010 in Zuid-Afrika, waar Oranje de finale haalde.

Dierbaar
“Het Nederlands elftal is mij altijd dierbaar geweest”, stelde Van Bommel, die zondag in de laatste EK-groepswedstrijd tegen Portugal (1-2) wel op de bank bleef. Na dat duel wilde hij nog niets zeggen over zijn toekomst bij Oranje. “Ik ben nu bezig deze uitschakeling te verwerken, over andere dingen heb ik niet nagedacht”, liet hij weten.

Frustratie
Van Bommel was ontgoocheld na de derde EK-nederlaag op rij. “Vanaf de verloren WK-finale is mijn blik al gericht op dit EK. Ik wilde er alles voor doen Europees kampioen te worden. Daarom heb ik me vorig jaar zomer ook laten opereren en geen vakantie gehad. Als je dan na drie wedstrijden al uitgeschakeld bent, is dat heel frustrerend.”

Blessure
Voor Van Bommel was het zijn eerste en laatste EK. Tijdens het EK van 2004 was hij uitgeschakeld door een knieblessure. Vier jaar later ontbrak hij omdat hij niet onder de toenmalige bondscoach Marco van Basten voor Oranje wilde spelen. Van Bommel, die bij Fortuna Sittard debuteerde in het betaalde voetbal, werd met PSV vier keer landskampioen en hij won één keer de KNVB-beker. Met Barcelona werd hij kampioen én won hij de Champions League. Met Bayern München veroverde hij de landstitel en de Duitse beker. In 2011 vierde hij met AC Milan de landstitel.

© ANP, alle rechten voorbehouden

10 reacties op “Van Bommel stelt positie Oranje beschikbaar”

 1. Harold Slagers/C Weeninks Jullie zijn een stelletje racisten waar ik eigenlijk niet eens de moeite wil nemen om op jullie racistische uitingen te reageren.Hier hebben wij het over voetballen en niet over dat politieke gedoe van Curacao met Schotte en consortium. Corruptie heb overal zelfs in dit voorbeeldig Nederland lust ambtenaren best pap van hoor. Op Curacao gebeurt het met enkele tonnen in Nederland doen ze het voor miljoenen.
  Zoals Clarence Seedorf zei was de ploeg fysiek en mentaal niet fit dat beam ik ook maar een belangrijke element is hij vergeten te vertellen dat de coach ook verzuimt heeft om een team van de Oranjespelers te maken. Met teveel onenigheid in een team kan je geen enkele wedstrijdt winnen. Van Marwijk is een blijft een goede coach en ik doe mijn petje af voor zijn besluit. Met alle respect voor van Marwijk gelukkig is hij geen jullie beiden.

 2. Vito, ik hoop dat je er begrip voor hebt dat ik weinig waarde hecht aan de mening van de bewoner van een eiland dat zich (via de stembus) heeft voorzien van een regering met een frauderende MAVO3 premier, een van wit wassen verdachte wanbetaler in mafiakostuum als minister van financien en een minister van gezondheid met een lang strafblad voor een reeks winkeldiefstallen en meineed.

  Om nog niet te spreken van een schreeuwend Statenlid dat beweert voldoende bewijs te hebben om voornoemde Schotte en Jamaloodin achter de tralies te zetten maar daar van afziet zolang hij met deze volgens hem criminelen kan regeren.

  Ik raad u aan daar eens uw pijlen op te richten in plaats van op een voetballer 9,000 kilometer van uw rots.

 3. Ik begreep dat vooral de privileges die de van persie – affelay groep kreeg voor kwaad bloed zorgde.
  Doordat men niet meeverdedigde verzuipte het middenveld en dat kan idd een 35 jarige niet meer belopen.. maar dat had Vurnon Anita bv ook niet kunnen belopen. Daarnaast was de selectie van PSV 2 speler Willems ook geen goede zet. Vurnon Anita en Emanuelson hadden daar beter kunnen spelen.

 4. Van Bommel werd node gemist in de wedstrijd tegen Portugal. Het Nederlandse middenveld was “leeg”. De familiebanden met de coach hebben meer kwaad gedaan voor het groepsgevoel van het elftal.

 5. @ Vito. Leeftijd is niet altijd en zoals nu een maatstaf. Gekas is 38 jaar en ook geselecteerd. Wie waren er volgens jou eigenlijk wel goed, zodat we alles in het juiste perspectief zien. Seedorf, voor wie ik als sportman en mens een mateloze bewondering heb, bevestigde mijn eerdere opmerking, dat DE PLOEG fysiek en mentaal niet fit was.

 6. Kan Schotte het voorbeeld van van Bommel nier volgen? Daar hebben we meer aan.

  En Vito: van Bommel heeft zich zijn hele leven lang een echte prof getoond. Daar kunnen voetballers uit onze regio met hun arrogant gedrag (Davids met zonnebril, Bogarde behangen met goud, van der Wiel met eeuwige hoofdtelefoon en onder de tattoos) een voorbeeld aan nemen. Om nog niet te spreken over voetballers met strafbladen (Kluivert doodrijden en verkrachting, van Gobbel heling, Helder huiselijk geweld, de Jong diefstal en dit jaar nog ging Curiel het gevang in voor meerdere overvalen).

 7. @Ferd Jansen dat is jou indruk van Mark van Bommel met alle respect. Maar ik blijf bij mijn stelling zoals vele andere spelers had hij moeten bedanken voor de EK, dan had hij met roem afscheidt genomen. Daarom blijf ik bij mijn stelling bij het Nederlandse elftal was hij honderd keer niks. Dat is mijn visie en daar blijf ik ook bij. Tevens vraag ik je uitsluitend op het onderwerp kritiek te leveren en niet op andermans mening.

 8. Vito, wat meer respect voor van Bommel die zich gehandhaafd heeft bij de kampioenen van de sterkste competities ter wereld.

  Aan zijn wedstrijdmentaliteit kunnen velen een voorbeeld nemen.

  En hij stopt aan de top op het juiste moment, speelt nog 1 of 2 jaar op lager niveau en wordt trainer.

 9. Dat had hij allang moeten doen. Met 35 jaar had hij allang plaats moeten maken voor de nieuwe jonge spelers van Oranje. Hij had bij zijn oproep moeten danken voor de eer en eervol kunnen vertrekken. De voetbal wereld is eenmaal hard, het gaat om geld en roem. Ik hoop dat hij
  volgende seizoen PSV kan helpen aan zijn kampioenschap. Zijn prestatie in Oranje was honderd keer niks. Sorry, maar het is gewoon de waarheid. Sukses.

 10. Beste nieuws sinds de uitvinding van de mojito!