• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Doelpunt OranjeCURAÇAO – Hoop en geloof zijn tot en met zondag de toverwoorden bij het Nederlands elftal. Oranje heeft op het EK zijn lot niet meer in eigen handen, maar toch weigeren de internationals zich neer te leggen bij een vroegtijdig en roemloos afscheid van het toernooi.

 
“Zolang je theoretisch nog kans hebt, moet je hoop houden”, aldus aanvoerder Mark van Bommel. Oranje staat voor een listige ontsnappingsroute. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk heeft in ieder geval hulp van nodig van Duitsland, dat zondag Denemarken moet verslaan.

Scenario
Indien Oranje dan zelf met minimaal twee doelpunten verschil wint van Portugal, schaart het zich bij de laatste acht. “Over dat scenario had ik nog niet nagedacht”, bekende Wesley Sneijder meteen na afloop. “Ik begrijp dat we bij winst op Portugal nog een kans hebben. Daar moeten we dan voor gaan. Ik vlieg namelijk liever weer naar Krakau, dan terug naar Amsterdam.”

Kans
Die gedachte trekt niemand bij het Nederlands elftal. “Zolang er nog een kans is, moeten we daarin blijven geloven’’, aldus Joris Mathijsen. “Ik weiger op te geven. Anders kunnen we net zo goed meteen naar huis en dat willen wij niet. Jullie toch ook niet?”, zei de verdediger tegen media. “We moeten er tegen Portugal vol voor gaan en dan is het aan Duitsland om van Denemarken te winnen.”

Moeiteloos
Oranje werkte zich tijdens de voorbije eindtoernooien altijd moeiteloos door de groepsfase heen. Op het WK van 2006 met zeven punten, op Euro 2008 en WK 2010 zelfs met de volle negen. Het Nederlands elftal zal nu hopen op het scenario van 2004, toen het op het EK na twee groepsduels pas één punt had. In Portugal was Oranje tijdens de laatste groepsronde, waarin het zelf makkelijk won van Letland, afhankelijk van Tsjechië. De Tsjechen wonnen toen met een veredeld B-elftal van Duitsland, waardoor Nederland alsnog verderging.

Helpende hand
“Zij gaan echt proberen te winnen van Denemarken; dat zijn ze ook aan hun stand verplicht”, aldus Arjen Robben. De aanvaller van Bayern München voerde na afloop wat gesprekjes met Duitse ploeggenoten en proefde daarin de wil om Oranje van dienst te zijn. Mochten de oosterburen inderdaad de helpende hand bieden, dan kan het Nederlands elftal met ‘slechts’ drie punten de kwartfinales halen. “Liever dat, dan dat we helemaal geen kans meer zouden hebben”, aldus Robben.

Hoop
‘Kapitein’ Van Bommel, die net als Robben veel Duitse spelers kent, probeerde na afloop ook meteen te lobbyen bij de ‘Mannschaft’. “Ik ga ervan uit dat zij willen winnen van Denemarken. Hoe gek het ook klinkt, we kunnen met drie punten nog altijd doorgaan. Daar moeten we dus op hopen.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

15 reacties op “Oranje houdt zich vast aan hoop en geloof”

 1. @ Rignald. Ik weet niet of de Guzman de Nederlandse voetbalnationaliteit heeft en bovendien zwemt hij in de vijver van vele middenvelders, die minstens zo goed zijn als hij.

 2. @Coco, Voetbal is ook iets van vorm hebben. Maduro heeft zeer weinig gespeeld en ik vind hem vaak ook te afwachtend spelen. Fer is een topper in spe maar heeft ook een zwak seizoen achter de rug bij Twente. Ik hoor trouwens niemand over de Guzman die wel met flair speelt. Anita is nu wel in topvorm. in een zgn flow. door zijn spel kan hij andere spelers opjutten en hij is ook een speler met aanvallende kwaliteiten. Neem Spanje waar Xabi en Iniesta ook niet grote sterke jongens zijn, Nigel de Jong is eigenlijk alleen een balafpakker. Davids kon en de bal afpaken en had ook scorend vermogen en een goede pass in zijn benen. Dit is een goede eravering voor Willems maar het is nooit slecht als er concurrentie is. Indi Martins is ook jong en beresterk. Het zal belangrijk zijn om de jonge jongens aan te passen aan het team want je wint geen ek of wk met oude mannen.

 3. @ HW. Geen groter vermaak dan leedvermaak, nietwaar?

 4. Wanneer speelt Duitsland weer? Ik ben fan van Gomez geworden vooral om zijn sarcastische lach richting Oranje na zijn goals. Cool.

  En die Nederlandse tattoo tokkies wil ik niet meer zien spelen, saai man. Er zat zelfs een ”bejaarde” kale man er tussen, druk te doen. Volgens mij heet ie Robben of zo…
  Op Curacao zeggen ze Hopi Skuma tini Chukalati.
  Veel blaba maar weinig inhoud.
  Het leek meer alsof ze in hun achtertuin vriendschappelijk zaten te voetballen dan op een EK- wedstrijd.

 5. Er kan van geen enkele strategie of wat dan ook sprake zijn, als het elftal in een eerder door mij geschetste toestand verkeert.

 6. Middenveld bakt er niks van waardoon de verdediging overdonderd wordt. van Bommel is over de hill en had niet mee gemoeten. snelheid en agressie was ver te zoeken. Dit keer heeft het balbezit niks geholpen. Je moet d ebal hebben om te kunnen scoren. maar dan moet je wel bij het doel zien te komen en hem ook nog scoren. Op het middenveld rondpingelen alsof je aan het lummelen bent lijkt mij geen EK waardige strategie.

 7. Volgens mij ligt het in de basis helemaal niet goed met de fysieke en psychische gesteldheid van veel spelers en dat tast het zelfvertrouwen aan en verdwijnt de vorm. Kijk naar van der Wiel, Heitinga, van der Vaart, van Bommel, Robben, Affelay, van Persie, de Jong en dat zijn er gewoon te veel, die ook nog ver voor het einde van de wedstrijd helemaal opgebrand zijn. De spelers gaan dan aan damage control doen met de nadruk op de verdediging en zie dan maar eens als trainer daarin verandering te brengen. Onmogelijk. Om met 2 doelpunten verschil van Portugal te winnen zal een wederopstanding moeten plaatsvinden, die in de hele geschiedenis zijn weerga niet kent. Zou aardig zijn om het blazoen tegen Portugal op te vijzelen, maar dan krijgen ze tegen waarschijnlijk Rusland weer een pak slaag. Maak er zondag maar een leuke pot van om te genieten met de nodige veranderingen in het elftal. Daarna naar huis en voor sommigen definitief afscheid nemen en evolueren voor de toekomst, want voor zo’n klein landje zijn we natuurlijk best goed in Europa en zelfs in de wereld.

 8. Rignald,

  Waarom Vurnon Anita? Volgens mij is Hedwiges Maduro of Leroy Fer beter dan Anita als verdedigende middenvelder.

  Vurnon Anita komt fysiek zeker te kort. De Nederlandse team heeft technisch, explosief en fysiek sterke spelers nodig. Tot nu toe zie ik geen fysieke vooruitgang bij Vurnon Anita. Stel je voor hij komt naast Ozil staan, dan wordt ie zeker weggeblazen.

  Ik zie Anita wel op het middenveld van de Nederlandse team in een 4-3-3 systeem, maar rechts op het middenveld. Waarom? Want degene die verdidegende middenvelder moet spelen moet fysiek sterk zijn en moet dus veel kunnen lopen, balafpakken, organiseren en de nummer 10 beschermen. Nu doet de Rottweiler, Nigel de Jong die taak, maar vroeger was de Pittbull Davids beter in die positie(dat was 4-3-3 systeem).

  Wat betreft Willems heb je zeker gelijk, hij is zeker de verassing bij de Nederlandse team. Maar Willems zal in de toekomst zeker concurrentie krijgen van bijvoorbeeld, Mitchel Dijks (Ajax) of Mirtins Indi (Feyenoord). Aan de andere kant zal Gregory ook wat concurrentie krijgen van Van Rijn (Ajax) en Brenet (PSV).

  Rignald voor de duidelijkheid, ik heb niks tegen Vurnon Anita. Ik ben juist trots op hem, wat hij heeft bereikt tot nu toe. Alleen ik vind dat hij lichamelijk er niet wereld top is. Dus hij moet harder gaan werken om de ‘TOTAL PACKAGE’ te worden.

 9. Tot nu toe gewoon een zielige vertoning wat ze hebben laten zien! Ook van de trainer!
  Als je zulke spitsen in je team hebt moet je ze opstellen! Zeker tegen duistland.
  Ik heb totaal geen passie en beleving gezien bij de spelers.. Zag er allemaal maar gezapig uit. Leek of ze het geeneens interesseerde… Maar ja we hebben nog een kans zondag pffff.. zou wel erg triest zijn om naar de kwartfinale’s te gaan met 2 nederlagen en 1 overwinning….
  Moet je geeneens willen…..Niks te zoeken op dit moment… Over 2 jaar maar weer proberen..

 10. Rignald, je hebt gelijk, Willems is een groot talent. Helaas zie je echter vaak dat spelers van beneden de evenaar die jong succesvol zijn flink ontsporen.

  Het meeste recente voorbeeld daarvan is Royston Drenthe die naar Real Madrid ging en zich daar verloor in het nachtleven en exorbitante uitgaven. Hij werd daar maar ook bij zijn volgende clubs weggestuurd wegens ongedisciplineerd gedrag en kan nu dan ook geen club meer vinden.

 11. spelers

 12. Gewoon geen teamspirit, te veel open gaten, geen verdediging, sommige spelen stonden rustig te wachten i.p.v. achter de bal te rennen en proberen te scoren.

  Maar zoals het gezegde luidt: De beste suurman staat aan wal…………!

 13. Iedereen is wel positief over Willems. Cruijff heeft al gezegd dat Nederland nu 10 jaar geen probleem meer heeft met de linkerkant verdediging. En had Marwijk Vurnon Anita voor Van Bommel gezet dan hadden ze er nu heel anders voor gestaan. Daar waar Van Bommel apatisch stond te spelen en wel meer spelers had Vurnon er gewoon wat extra aggressie en vuur in gebracht. Hij is een spelers die alles geeft zodat de primadonnas hun ding kunnen doen. Ik hoop dat de nieuwe coach wel zo slim is!

 14. Van Bommel moet er gewoon uit. Kan niet meer mee op dat nivo.. Affelay mist duidelijk wedstrijdritme. Van persie in de spits is weer een mislukkeling.. Willems komt ook nog te kort op dit nivo. en verder staan Heitinga en Matthijsen te schutteren.

 15. Van Marwijk moet nu zo langzamerhand wakker zijn over de welke posities door wie bekleed moeten worden in het veld. Als hij met dezelfde 11 tegen Portugal start dan vreet ik mijn schoenen op.