CURAÇAO – De zee bij de Caracasbaai staat tot en met zondag in het teken van de internationale zeilwedstrijden voor jongeren. Het sportevenement is in handen van Foundation Youth Sailing (YSCO) en vindt dit jaar voor de zesde keer plaats.

 
Zo een 35 jongeren tussen de elf en zeventien jaar hebben zich voor de zeilwedstrijden en clinics opgegeven. De meeste kinderen komen van Curaçao, maar ook vier inwoners van Sint Maarten nemen deel aan de zeilweek.

Tevreden
Liesbeth van Kouwen, penningmeester van YSCO, had eigenlijk op meer buitenlandse deelnemers gehoopt, maar is verder erg tevreden: “De jonge zeilers konden zich voor halve en hele dagen opgeven. Het is al een aantal keren voorgekomen dat jongeren die zich voor een halve dag hadden opgegeven, graag toch de hele dag wilden meedoen, ondanks het pittige programma.”

Trainingen
Iedere dag krijgen de jonge zeilers trainingen van coache Nicolas Fracchia uit Equador en coach Anneke Bouwmeester uit Nederland. Liesbeth van Kouwen: “Deze twee coaches hebben al veel zeilers opgeleid en geven de kinderen voorafgaand aan de wedstrijden tips over hoe ze beter kunnen zeilen. Hoe speel je bijvoorbeeld op de wind in, zodat je meer snelheid kunt krijgen? Waar moet je op letten als je met je optimist de zee opgaat? Hoe zit je het beste in je bootje en hoe strak moet je je zeilen houden?” Na de trainingen gaan de jongeren met hun bootjes de zee op om alles wat ze geleerd hebben in de praktijk te brengen.

Wedstrijden
Donderdagavond is de officiële opening voor het publiek. Op vrijdagmiddag wordt om 13.00 uur de eerste wedstrijd gezeild. Zaterdag en zondag beginnen de wedstrijden om 10.00 uur ’s ochtends. Ouders en andere toeschouwers kunnen de trainingen en zeilwedstrijden vanuit Pop’s Place bijwonen van 09.00 tot 18.00 uur.

www.versgeperst.com