• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met Jean-Julien Rojer heeft het Nederlandse tennis eindelijk weer een dubbelspecialist voor de Daviscup. Hoe het uitpakt, moet zaterdag in Den Bosch tegen Finland blijken. “Ik heb er zin in, dubbelen is voor mij genieten”, vertelt ‘Jules’, zoals coach Jan Siemerink en zijn medespelers hem noemen.

Rojer is een sfeermaker. Voor de 30-jarige op Curaçao geboren tennisser staat plezier voorop. “Maar ik ben ook heel fanatiek en ik heb veel opgeofferd voor het tennis”, vertelt Rojer in Maaspoort dat vanaf vrijdag het decor is voor de Daviscupontmoeting met de Finnen.

Dollen
De ploeg is grappend en grollend binnengestapt. Rojer wordt gedold met de slechte naam die een deel van zijn landgenoten heeft. “Ze zeggen steeds dat ze hun portemonnee kwijt zijn. Ik weet dat veel Antillianen in Nederland problemen veroorzaken. Of ik voor een beter imago kan zorgen? Ik weet het niet: ik ben wie ik ben.”

Verblijf
“Op mijn dertiende ben ik naar Miami vertrokken om tennisser te worden. Daarna heb ik in Los Angeles gestudeerd en getennist. Ik heb nu een appartement in Miami en ben veel in Nederland bij mijn vriendin, die ook van Curaçao afkomstig is; eerst in Rotterdam, nu in Amsterdam.”

Dubbelen
Een jaar of 5 geleden stond de tennisser op een kruispunt. “In het enkelspel bleef ik hangen tussen plaats 200 en 300. Ik zag niet hoe ik nog progressie kon maken en besloot te stoppen. Na een half jaar zei een vriend dat ik me met mijn spel op het dubbel moest richten. Ben ik toch weer begonnen.”

Nieuwe kans
De afgelopen twee jaar won Rojer met de Amerikaan Eric Butorac vijf toernooien en vond hij zich zelfs even terug op de zeventiende plaats van de dubbelranking. Op de Australian Open strandde hij met nieuwe partner Aisam Ul-haq Qureshi in de derde ronde. “Hij speelde vorig jaar nog met Bopanna maar die ging met Bhupati verder. Aisam vroeg mij. Het was lastig om Eric te laten vallen. Ik ben heel loyaal, maar dit was voor mij de kans met een top tien-speler verder te gaan.”

Druk
In Rotterdam komt hij volgende week weer met Qureshi op de baan. Eerst is er zijn rentree in de Daviscup, waarvoor hij in het verleden voor de Antillen uitkwam. “Dat was zwaar, er lag veel druk op mij. De anderen waren advocaat of ingenieur. Ik was de enige prof, van wie ze vonden dat hij alles moest winnen”, aldus Rojer.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com