• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De zestienjarige Laura Dekker komt dit weekeinde aan op Sint Maarten, maar zij wordt niet opgenomen in het Guinness Book of Records als jongste solozeiler rond de wereld. Dat heeft een woordvoerster van Guinness World Records in Londen vandaag laten weten.

De organisatie accepteert sinds oktober 2009 niet meer de categorie jongste. Guinness World Records heeft daartoe besloten omdat zij minderjarigen niet wil aanmoedigen tot het doen van recordpogingen die zij niet geschikt vindt.

Laatste keer
De organisatie werkt inzake zeilrecordpogingen samen met de World Sailing Speed Record Council (WSSRC). Deze erkent geen categoriën als jongste of oudste of gehandicapte en houdt zich alleen bezig met snelheidspogingen- en records. De laatste persoon die door Guinness World Records werd uitgeroepen tot jongste solozeiler om de wereld, was de Brit Michael Perham. Hij vestigde zijn record tussen 15 november 2008 en 27 augustus 2009. Perham was 16 jaar toen hij vertrok en 17 jaar toen hij weer terug was.

© ANP, alle rechten voorbehouden

13 reacties op “Zeilmeisje niet in Guinness Book of Records”

 1. @ Ferd Jansen. Laat dit de laatste reactie zijn, waarin ik voor ons allemaal

  Wil je mij er aub effe buiten laten!!! Democratisch is een meerderheid hier het niet met je eens, als je dat in je arrogantie nog niet gemerkt mocht hebben.

 2. Kunnen we nu niet eindelijk het eindeloze geouwehoer over het zeilmeisje afsluiten? Laat dit de laatste reactie zijn, waarin ik voor ons allemaal nog een keer samenvat dat een arrogant en over het paard getild kind een heel mooie prestatie heeft neergezet, die we niet moeten overdrijven omdat ze continu begeleiding had die waakte over haar veiligheid en fysieke gesteldheid.

 3. Zoals iemand anders al reageerde: Guinness World Records, is allang niet meer de leidende bron, sinds Internet op kwam, Laura staat op Wikipedia wel vermeld als Jongste solozeiler. En die bron word vele malen vaker bezocht dan het Guinnes boek word gelezen…

 4. @ Dat jij het nu pas weet en Laura voordat ze op reis ging geeft al aan, dat zij beduidend intelligenter is. Het zal jou zelfs niet solo op een (Italiaans) cruiseschip lukken. Wat jaloezie al niet met een mens kan doen.

 5. @ Geert, volgens mij ben je degene die op school is blijven steken in groep 3. Stel je op de hoogte van feiten en ga daarna pas koeren.

  Laura heeft bewust gekozen voor een niet-non stop voyage. Voor haar stond veiligheid en genieten bovenaan. GBR-notatie was geen issue. Ze staat nu toch al in de grote zeilbladen. Betere plek dan zo’b stoffige GBR.

  @ The Dude, met of zonder GBR er zal ooit weer eens een tiener opstaan die haar record wil verbreken en daar heb je geen GBR voor nodig. Eeuwige roem krijg je toch. Het GBR van nu is het Internet. Eenmaal in de catacaomben hiervan zal je nooit meer weggaan.

 6. Ze moest en zou op wereldreis gaan, omdat ze anders niet meer de jongste zeilster zou zijn. Blijkbaar is ze vergeten te verifiëren of het een geldige recordpoging op zou leveren.

  Ach, het is niet de eerste keer dat ze haar huiswerk niet heeft gedaan.

 7. Hoezo een record. Een wereldreis of zeiltocht maak je in een keer achter elkaar. Niet zoals Laura die zeker 10 x met vliegtuig terug naar nederland is geweest om uit te rusten. Dus meer een etappe solotour

 8. En kunnen we het dan straks over wat anders hebben en ook de term ‘zeilmeisje’ weer uit de Dikke van Dale verwijderen, graag? Het kind heeft nu wel genoeg aandacht gehad.

 9. Volledigheidshalve: Laura wist dit al toen ze vertrok. Het Guinness is niet alleenzaligmakend als het om records gaat.
  Laura’s voorgangster Jessica Watson, die in 2010 de jongste zeilster werd die solo de wereld overzeilde, staat ook niet in het Guinness Book of Records.
  Mike Perham was in augustus 2009 de laatste zeiler die als ‘jongste zeiler’ het Guinness Book of records inging. Op dat moment was Laura’s plan om op 1 september 2009 aan haar zeilreis te beginnen, maar daar staken allerlei instanties een stokje voor.
  Enfin, de rest van het verhaal is bekend, zoniet, google helpt.

  Voor het overige geheel eens met @Mark Bos.
  Respect voor de prestatie, de durf en het doorzettingsvermogen van Laura.

 10. Verstandige zet van Guiness, die ik trouwens meer bewonder om hun bier dan om hun boeken.

  Overigens kan het zeilmeisje toch in dat boek terecht komen, en wel als meest onuitstaanbare Nederlandse.

 11. HAHAHAHAHAHA! Al die commotie voor niks!

  Meisje had gewoon d’r school af kunnen maken en daarna een wereldreis kunnen doen.

  Goede zaak van Guinness Book of Records. De ‘jongste’ categorie spoort alleen maar geflipte ouders aan om hun kinderen te pushen.

 12. Ik noem dit geen ongepaste recordpoging. Blijkbaar is het ver van mijn bed show om de wereldzeeën te bevaren. Laura is opgegroeid op het water en heeft het talent zoals een Aziatische violist van 3 jaar die speelt als een gemiddeld afgestudeerd conservatorium student. Zij is een winnaar en verdient respect in plaats van kritiek. Misschien dat die leerplichtambtenaar en instantie Jeugdzorg in het World Recordboek kunnen worden geplaatst. Zij hebben tenslotte een record aan misselijkmakende grappen met haar uitgehaald.

 13. Van mij mogen ze het hele Guinness Book afschaffen. Onzinnige records, 100 meter geblinddoekt hinkelen of de langste polonaise? Wie zit op die onzin te wachten. Even goed een knappe prestatie van Laura, zij deed het niet voor het Guinness Book maar voor zichzelf. In de zeilwereld zal zij voorlopig bekend blijven als de jongste rond de wereld zeilster. Petje af voor die meid.