• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met de ervaren coach Manuel Bilches aan het roer begon Curaçao in september aan de lange kwalificatiereeks richting het WK 2014. Een tevergeefse poging, na drie kwalificatieduels was het sprookje al voorbij. Basisspeler Anton Jongsma verklaart in Voetbal International waarom het misging.

“Deze bondscoach snapt er helemaal niets van. Hoe hij heet? Haha, dat weet ik niet eens, het is een Argentijn (Bilches red.) Maar nadat hij beelden had gezien waarin Orlando Smeekes tijdens een wedstrijd op de bal ging zitten, besloot hij hem niet meer te selecteren”, klaagt de speler van topklasser WKE. “We hebben kwaliteit ingeleverd en we zijn in een poule met Antigua & Barbuda, Haïti en de Amerikaanse Maagdeneilanden al kansloos voor het WK 2014 in Brazilië. Ik weet ook niet of ik nog wel meedoe, ik heb ook een verplichting ten opzichte van WKE.”

Amateuristisch
De oud-speler van onder meer RKC Waalwijk en FC Zwolle klaagt in het artikel in de VI van week 48 over de amateuristische omstandigheden. Zo moesten de spelers bij een van de interlands noodgedwongen met tweeën in bed. “Toch is er best iets van te maken, als ze maar onderaan beginnen met opleiden. Ik ga mijn trainerspapieren halen, wie weet dat ik er in de toekomst iets kan betekenen, het is in ieder geval lekker warm.”

Roemloos uitgeschakeld
Drie maanden geleden presenteerde de Federashon di Futbol Kòrsou (FFK) vol trots haar nieuwe bondscoach. De Argentijn moest ons land naar het WK leiden. “Met Bilches hebben we goede hoop”, verklaarde Etienne Siliee van de FFK in september. De eerste ronde was meteen een zware opgave. De eerste drie wedstrijden in poule F gingen allemaal verloren. De laatste twee duels tegen de Amerikaanse Maagdeneilanden werden weliswaar gewonnen, maar toen was de WK-droom al voorbij. In kwalifcatiepoule F is Antigua & Barbuda verrassend doorgedrongen tot de volgende ronde.

27 reacties op “‘Bondscoach Curaçao snapt er niets van’”

 1. @Zorro@ In het verleden heeft tijdschrijft Voetbal International(VI) een inventarisatie gemaakt over voetballers/regio in de eredivisie. De meeste voetballers komen uit Amstrdam z.o. – Bijlmer!
  Het lijst is te lang om te noemen!

 2. @ weni. Uit je antwoord en die van anderen blijkt wederom, dat je niet goed hebt gelezen en ik juist wel. Ik betwijfel zelfs of je het wel helemaal begrijpt. Blijf gewoon bij het onderwerp voetbal en voetbalteam waaraan je je handen vol hebt en probeer er niet van alles bij te halen om iets te kunnen zeggen en je zelf verstrikt raakt.

 3. @Totekki; Nederland is wereldkampioen honkbal geworden. Curacao in de kleinere categorien!

  @Juni; Curacao heeft vroeger van Mexico gewonnen, twee keer gelijk gespeeld en drie keer verloren. Maar Mexico is niet zo belangrijk, die gaan zich bijna altijd kwalificeren. Als Mexico of USA weer een WK zal organiseren, krijgt de Concacaf zone waarschijnlijk een plaats erbij. Daarom moeten we vanaf nu hard gaan werken, wanneer zo’n mogelijkheid zich presenteerd.

  @Totekki; Omtrent kwaliteit! Juist!

 4. @Weni, in welk jaar heeft Curaçao of de Nederlandse Antillen het wereldkampioenschap baseball gewonnen, heb ik iets gemist ?

  @Juny, natuurlijk is een goede trainer on ontbeerlijk. Maar hoe goed hij het spelletje ook kent, zonder potentieel of kwaliteit aan spelers doet hij niets. Wat mij altijd zo verbaast is dat als een elftal niet of niet goed presteert het schijnbaar altijd aan de trainer ligt.

 5. @DKBM, of Nederland wel of niet kampioen wordt doet er in deze discussie helemaal niet toe, ze zijn er de laatste EK’s en WK’s wel bij en eindigen toch regelmatig bij de laatste 4 of zelfs bij de laatste 2. En dat voor een landje met zo’n 16 miljoen inwoners. Daar kunnen heel wat nationale elftallenvan veel grotere landen echt wel een puntje aan zuigen. Wij zijn zelfs niet in staat om van het veteranenelftal van Suriname te winnen dus hebben wij op wat voor een kampioenschap dan ook niets te zoeken, zo is het en niet anders.

 6. @Weni, vergeet niet dat Voetbal de wereldsport is op aarde en Baseball niet. Daarnaast is de kwalificatie voor een WK zo dat een klein land een wk nooit zal halen. Mocht er ooit een wonder zijn en dat men bv Mexico verslaat dan is er weer een return of zal men in de volgende ronde tegen andere landen spelen. vergeet ook niet dat er een goede infrastructuur dient te zijn met goede trainers.

 7. @weni, op 04-12-2011 om 16:37.
  Wil aan deze hele stomme discussie alleen maar toevoegen dat als je iemands kwaliteiten moet kennen moet diegene wel kwaliteiten hebben of zie ik het nu verkeerd ?
  Met veel tamtam wordt er op een gegeven ogenblik een speler opgesteld die in de zaterdagmiddag competitie in Nederland mag meedoen en hij wordt dan door de lokale voetbalkenners gepresenteerd als de volgende Messi, dat is toch lachen.

 8. @ Zorro; Goed lezen, want je maakt er een rotzooitje van en ik heb dat niet gezegd. Je haalt een individueel talent door elkaar met een heel team van talenten en voor dat laatste zal er op Curacao een wonder moeten gebeuren. Duidelijk nu?

  Zorro, je hebt mijn reactie niet goed gelezen. Ik begreep alles wat je hebt geschreven ! Jij bedoelde als collectief!

  Ik heb je individuele voorbeeld gegeven en daarna voorbeelden met betrekking tot collectivieteit, dat het mogelijk is dat een klein stad een groep van talenten kan voortbrengen.

  Collectief;
  1)Curacao wint van Cuba met 11.5 miljoen inwoners.
  2)De selectie San pedro de Macoris is sterker dan de selectie van het land zelf, de Dominicaanse Republiek.

  Ik probeerde je ook uit te leggen dat het geen wonder hoef te zijn. Wij hebben een voordeel dat we onderdeel zijn van een land die voetbalpotentie is, Nederland. Door tientallen jaren hard te werken en de hulp van Nederland zal dat mogelijk zijn. Maar de FFK maakt er geen werk van!

  Ik begreep je reactie Zorro … ..er toevallig een goede lichting……wellicht mogelijk…

 9. @weni. Goed lezen, want je maakt er een rotzooitje van en ik heb dat niet gezegd. Je haalt een individueel talent door elkaar met een heel team van talenten en voor dat laatste zal er op Curacao een wonder moeten gebeuren. Duidelijk nu?

 10. @Zorro: In geen enkel voetballand zoals Duitsland, Brazilie, Argentinie e.d. zal een club uit een stad met 140.000 inwoners goed genoeg zijn om een WK te halen tenzij er een wonder zou gebeuren.

  Waarom niet? In sport is alles mogelijk door verschillende factoren! Het hoeft geen wonder te zijn!

  -Zo zou je me zeggen dat een stad met 140.000 inwoners kan nooit een wereld kampioen 100m sprint voortbrengen. Nooit!

  -een stad van 140.000 inwoners kan nooit de beste voetballer van de wereld voortbrengen.Nooit!

  -een stad van 140.000 inwoners kan nooit de MVP van de Major Leagues voortbrengen. Nooit!

  -een stad van 140.000 inwoners kan nooit één van de beste tennisspeler van de wereld voortbrengen. Nooit!

  Zo is een Cubaanse journalist “Michel Contreras” die nog steeds NIET begrijp dat Curacao, een eiland van ongeveer 140.000 inwoners kan winnen in baseball van zijn land Cuba!

  Volgens hem is dat niet mogelijk! Hij beweert dit;

  Curazao puede reunir a todo su talento del Big Show y juntarlo con los hombres que tiene dispersos por ligas en Holanda y Venezuela, y ni siquiera así debe ganarle a Cuba. Ni en Rotterdam, ni en la Conchinchina.

  Wel, wel wel ! Het is bewezen in verschillende keren dat het mogelijk is dat een klein stad van een land heel veel betere sporters kan voortbrengen dan andere delen van dat land samen. Bijvoorbeeld; San Pedro de Macoris in baseball !

  Hoe kan Curacao een WK halen? Door zijn voetbalcultuur te herleven, een werk die bijna dertig jaar gaat duren! Door dertig jaar hard te werken!

  Wat zie je nu, er zijn heel veel jonge spelers van Curacaose afkomst in de farmsystem van de Nederlandse Eredivie clubs, z’on dertig. PSV heeft meer dan zeven. In de hele Nederlandse profesionele voetbal, zijn ze meer dan veertig. Het is aan het bloeien !

  Tot nu toe, hoeveel jonge voetballertjes heeft de FFK geproduceerd met zijn voetbalmachine? NUL!

  Er is geen aanvulling! Dat moet veranderd worden!

 11. @D.K.B.M. Waarom zo kinderachtig jaloers? De eerste ronde van het EK heeft Nederland al gehaald, maar je zal wel bedoelen “doorkomen” of “overleven”.

  Als Curacao in de basis voetballers goed gaat opleiden en er toevallig een goede lichting is met daarbovenop een uitzonderlijk prettige loting, is het wellicht mogelijk, dat Curacao een WK zal halen. Geduld dus, veel geduld, veel geluk en veel bidden. Ook veel geld, maar Schotte c.s. besteden dat liever aan iets anders. Nederland kan daarbij onmogelijk helpen behalve met spelers van de tweede garnituur, want geen enkele speler die in de hoofdmacht van Oranje speelt zal voor Curacao willen uitkomen. In geen enkel voetballand zoals Duitsland, Brazilie, Argentinie e.d. zal een club uit een stad met 140.000 inwoners goed genoeg zijn om een WK te halen tenzij er een wonder zou gebeuren.

 12. Blijkbaar gaat er niks veranderen bij de FFK. Er zal geen nieuwe visie komen bij de FFK. Na vandaag te horen op de radio, dat de FFK president niet zal opstappen en tot de dood president van de FFK zal blijven.

  Dus laten we hopen dat ze nog dit bericht gaan lezen, want ik heb de oplossing voor hun;

  1)Het geld investeren in het aanschaffen van kunstgrasvelden en de jeugd van Curacao perspectief geven door jeugdopleidingen bij de clubs op te zetten en de talentvolle jongens(12j, 13j) naar Nederland toe te sturen.

  2)Neem de Littleleague Baseball Curacao en Ajax als voorbeeld.

  3)Voetbal moet in de toekomst bij de accomodatie van de clubs gespeeld worden en niet altijd bij de SDK.

 13. @Jeroen@ Is zeker een arrogante Makamba die drie keer met lege handen zijn gebleven na het spelen van WK finales. En die heeft nog steeds middeleeuwse gedachten dat de aarde plaat is en Nederland in de centrum ligt als enig land. Laten we hoop dat jullie de eerste ronde van de EK 2011 zullen halen.

 14. Het grote verschil is vanzelfsprekend dat Brazilie 190 miljoen inwoners heeft om een goed voetbalteam uit te selecteren en Curacao iets minder keuze heeft.

 15. Curacao moet gewoon als voetbal team meedoen in de competitie van Venezuela of USA. Antigua speelt ook de competitie in de USA. Op deze manier spelen de spelers samen..

 16. Bespaar je de moeite en reageer niet op comments als die van Jeroen.
  Als mensen niet met argumenten iets beweren, moet je het ook niet tegenspreken.

  Jeroen kom eerst maar eens met argumenten en dan kan je een reactie van mij verwachten met een duidelijke argumentatie waarom Curacao het WK weldegelijk kan halen.

 17. @Jeroen: Even serieus mensen: Curacao naar het WK?

  Ja, helaas is dat mogelijk Jeroen ! Maar wel met de hulp van Nederland ! Als wij echt hard gaan werken zal dat één van de keren mogelijk gebeuren.

  Vroeger was Curacao een respectabele voetballand in Centraal-Amerika! De laatste tientallen jaren is het voetbal achteruit gegaan op Curacao en verwaarloosd. Kijk naar onze buren, Venezuela en Colombia, door hard te werken kun je dat bereiken.

  Venezuela gaat het waarschijnlijk halen in één van komende keren !

 18. De leiding van de FFK moet OPSTAPPEN in het belang van het voetbal op Curacao !

 19. DE FFK moet inderdaad opstappen, ze hebben helmaal geen visie en bestuurlijke kwaliteiten.

 20. Even serieus mensen: Curacao naar het WK?

  En spelen we dan in de finale tegen Zwolle?

 21. @weni@ Gelijk heb je, de schuld die ligt bij de FFK. De hele selectie van Antigua voetbalt bijna 3 jaar samen in een prof club(Antigua Baracuda FC) en Curaçao wil na 3 weken trainen de WK Halen. De hele FFK moet opstappen.

 22. Wat is gebeurd met Anton Jongsma? Ik heb zijn verklaring nog niet gelezen ! Ik moet het nog opzoeken in de VI.

  Maar Bilches de schuld geven, kan niet !

  Manuel Bilches is niet schuldig, logisch kende hij de spelers niet goed of hij kent hun kwaliteiten niet. De tijd was te kort voor hem om goed werk te verrichten. Maar wel hebben we gezien, dat ze later in Haiti goeie resultaten gingen boeken, dat zeg wel dat hij geen slechte coach is.

  Wij hebben het al op deze site besproken wat de problemen waren ! FFK is heel laat begonnen met voorbereidingen voor het WK, terwijl Antigua al lang in voorbereiding was.

  Daarom is Antigua ook door naar de volgende ronde en terecht !

 23. We zijn toch allemaal hier Brazilie fan.. nou volgens mij was er een zeer goede Braziliaanse coach die het OS team hielp en deze meneer heeft ook een raport geschreven over de toestand bij de Voetbalbond. Laten we die maar uitvoeren! dan kunnen we misschien ooit op nivo van Brazilie komen!

 24. Het wordt tijd voor mensen met nieuwe ideeën. Mr Fracisca, Siliee en de hele bestuur van FFK die moeten opstappen. Oud ajax speler Dean Gorre die heeft een goed plan om de Curaçaose elftal continu te laten draaien. Maar zulke ideeën worden zeker niet geaccepteerd door de prehistorische leden van de FFK.

 25. Het Curaçaose voetbalelftal is te vergelijken met een Curaçaoes orkest(je) met drie muzikanten komt er een aardig stuk muziek uit, met meer dan drie hoor je evenveel verschillende melodieën als er muzikanten zijn (en ja ik weet het, uitzonderingen daar gelaten).

 26. Dit was al heel lang bekend.
  De spelers zijn gerenommeerde trainers in Europa gewend en kregen te maken met een amateur met weinig verstand van voetbal.

  Je kan het de spelers niet kwalijk nemen.

  Wanneer trekt Etienne Siliee zijn conclusies. Hij is op voetbaltechnisch gebied al 20 jaar aan het roer, maar het voetbal is er alleen op achteruit gegaan. Etienne, hou de eer aan jezelf en trek je uit zelfrespect terug.

  Het bestuur zou ook eens vervangen moeten worden. Een frisse lucht in het FFK kan de zaken alleen maar de zaken verbeteren. Veel slechter dan het nu gaat is niet mogelijk.

 27. In normale landen zou het bestuur opstappen na dit falen. behalve op Curacao daar blijven ze zitten