• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Marc de Maar heeft afgelopen zaterdag goud gewonnen tijdens de Pan Amerikaanse Spelen in Guadelajara. De Maar, tweevoudig Curaçaosch wielerkampioen, was samen met Wilfred Camelia door het NAOC uitgezonden naar de Pan Amerikaanse Spelen.

Waar Camelia al in de eerste van de 10 te verrijden ronden betrokken was bij een valpartij waardoor hij direct op achterstand gezet werd en kansloos was voor een goede positie, kon De Maar zich vanaf het begin goed voorin handhaven. De Maar werd vooraf grote kansen toegedicht om hoog te eindigen in deze competitie.

Onbekende renners
Na de hele dag attent meegereden te hebben, kwam De Maar drie ronden voor het einde in een kopgroep van acht renners terecht die een grote voorsprong koesterde op het peloton. De Maar maakte daarin een uitstekende indruk, deed veel kopwerk, maar werd ook naarmate de laatste ronde naderde zenuwachtig. Immers De Maar is gewend tegen profs in Amerika en Europa te koersen en moest het nu opnemen tegen Cubanen, Venezolanen, Ecuadorianen en een Chileen. Voor hem relatief onbekende renners.

Koplopers
Bij het ingaan van de laatste ronde koos De Maar wederom voor de aanval en met succes. Alleen de Venezolaan Ubeto was nog in staat de ontketende De Maar te volgen. In de laatste finale kilometers ontstond er een zenuwslopende strijd, de Venezolaan weigerde nog op kop te komen, De Maar moest praktisch al het werk alleen opknappen en hoewel de streep dichterbij kwam, werd de voorsprong van de twee koplopers ook steeds kleiner.

Goud
Tweehonderd meter voor de meet zette De Maar aan, schakelde een tandje bij, en al 20 meter voor de verlossende streep kon Marc de Maar de handen in de lucht steken na een glorieus voor hem en ons eiland verlopen kampioenschap. De Maar zorgde zo voor het eerste goud tijdens de Pan Amerikaanse Spelen.

Trots
Aanstaande maandag vliegt de wielerdelegatie onder leiding van de trotse bondscoach Henny Bonafacio terug naar Curacao. De Curacaosche Wielerbond CWB en het NAOC zijn trots op de prestaties van de wielrenners in Mexico. De CWB is vorig jaar een plan Topsport gestart om het niveau van het wielrennen op Curaçao verder te vergroten. Reeds nu werpt dit plan zijn eerste vruchten afwerpt.

Kampioenschappen
Voor volgend jaar staan zowel de wereldkampioenschappen wielrennen in Nederland als de Olympische Spelen op het programma. In 2012 is Curaçao ook het gasteiland van de Caribische Kampioenschappen Wielrennen waar de locale renners hoge ogen hopen te gooien. Met het goud in Mexico op zak zijn deze doelen weer een stap dichterbij gekomen.

1 reactie op “Marc de Maar wint goud”

  1. Misschien dat in 2012 de wegen een beetje verbeterd zijn en men niet op veredelde grindpaden/geitenpaden hoeft te fietsen.