• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Nederlandse honkbalteam met een Curaçaos tintje heeft afgelopen nacht honkbalhistorie geschreven. De ploeg van bondscoach Brian Farley versloeg grootmacht Cuba en heeft zich daarmee als eerste team geplaatst voor de finale. Curaçao Sport doet verslag van de wedstrijd.

Tweemaal was Nederland dichtbij een medaille op een wereldkampioenschap. In 2005 en in 2007 speelde Oranje de strijd om het brons. Maar in beide gevallen had de uitschakeling in de halve finale de Nederlandse honkballers een te grote kater bezorgd. Zodoende hielden respectievelijk Japan (0-5) en Panama (7-6) Nederland af van een medaille.

Medaille
Deze week hebben de Nederlandse honkballers dat rechtgetrokken. Na overwinningen op regerend wereldkampioen Verenigde Staten en Olympisch kampioen Zuid-Korea werd gisteravond Cuba het volgende slachtoffer van de Nederlandse jacht op een medaille.

Engelhardt
Bryan Engelhardt zette afgelopen nacht voor Nederland de toon. In de tweede inning joeg hij de bal over de omheining. In zijn rondje over de honken nam de speler van Corendon Kinheim Curt Smith (vier wijd) mee over de thuisplaat. Drie innings later deed Kalian Sams het hem na. De honkballer uit Den Haag tekende met zijn homerun eveneens voor twee punten aan, doordat even daarvoor catcher Shawn Zarraga al met een honkslag op de honken was gekomen.

Voorsprong
Bondscoach Brian Farley zorgde enigszins voor een verrassing door Orlando Yntema als startend werper richting de heuvel te sturen. De pitcher van UVV bleek echter totaal niet onder de indruk van de nog ongeslagen Cubaanse honkballers. Pas in de vierde inning stond hij een eerste punt toe. Tweehonkslagen op rij van honkbalvedettes Frederich Cepeda en Alfredo Despaigne leverden het uiteindelijk enige punt op voor Cuba. Yulieski Gourriel volgde met een honkslag om uiteindelijk nog eens twee lopers in scoringspositie te krijgen, maar met drie uit op rij hield Nederland de voorsprong vast.

Overwinning
Het waren drie van de slechts vier honkslagen die Orlando Yntema dit duel toestond. In de laatste twee innings maakte closer Leon Boyd het karwei af. Daarmee was de sensationele 1-4 overwinning voor Nederland een feit. Het was nog maar de tweede overwinning van Nederland op Cuba ooit tijdens een wereldkampioenschap. De eerste was vier jaar geleden op 14 november 2007. Door de overwinning van Nederland op 25-voudig wereldkampioen Cuba heeft Oranje zich als eerste team geplaatst voor de finale van het WK.Het wordt daarmee bovendien voor het eerst dat Nederland een medaille wint op een wereldkampioenschap.

Foutloos
Nederland kwam tegen Cuba tot zes honkslagen. Rechtsvelder Bryan Engelhardt (2 uit 3) nam er twee voor zijn rekening. Linksvelder Dwayne Kemp, korte stop Mariekson Gregorius, catcher Shawn Zarraga en midvelder Kalian Sams sloegen in drie slagbeurten elk één hit. Voor de vierde wedstrijd op rij bleef het Nederlandse veld foutloos.

Finale
Nederland speelt nu aankomende nacht (02.30 uur Nederlandse tijd) eerst nog zijn laatste wedstrijd uit de tweede ronde. Dan is hekkensluiter Venezuela de tegenstander. Winst is daarbij niet meer noodzakelijk, maar wel is Nederland dat aan zijn stand verplicht met de nieuwe status als absolute favoriet voor het honkbalgoud. Wie Oranje vervolgens in de nacht van zaterdag op zondag in Panama City de finale treft, is nog afwachten. De kans is groot dat dit opnieuw Cuba zal worden. De Cubanen moeten dan wel vanavond winnen van Canada, de enige tegenstander die dit toernooi Nederland nog heeft weten te verslaan.

14 reacties op “Nederland schrijft honkbalhistorie”

 1. @Nederlander,

  Dus alle mensen die in NL wonen, zelfs met een NL nationaliteit en toevallig crimineel zijn….. Zijn dus ook NEDERLANDERS….. Namelijk net zoals de spelers van inderdaad het Nederlands team…. Zo is die discussie ook opgelost…

  En al die domme reacties, zijn mensen die een grote mond achter een veilige pc hebben. En in echt te bang zijn om echt hun mond los te trekkem en om hun zwakte te compenseren dan maar op de PVV stemmen…. Maw heb je niks aan….

 2. Respect is teveel gevraagd bij het gros van de reacties, hier.
  Als deze flutregering een beetje fatsoen in hun donder hadden gehad dan was er al lang een telegram or whatsoever naar het team gegaan om iedereen te feliciteren met zo’n prachtige historische verwinning. Niets kkunnen ze zelf behalve smerige kritiek leveren.
  Stelletje uitvaagsels.

 3. @ Obi. bedankt voor de specificatie. , ik dacht dat ik er 10 telde. Er zullen een paar zijn die ik niet ken.

  @ J.op ‘t root. Dat is gewoon een rot opmerking.

 4. Jan Konings en die andere, John op ‘t Root moeten een keer aan slag gaan staan zonder helm. Iedere speler mag dan 1 bal op hun domme kop gooien.
  Verstand hebben ze toch niet en lelijk zullen ze ook wel zijn.

  Mannen, denk even na voordat je je zo dom uitlaat over het Nederlands team.

 5. Deze honkballers met curacaose roots staan ook op het lijstje van Monk. Net als Izeline Calister die getrouwd is met een makamba en dus een landvarrader is.

 6. @ Piet Snprr.. Het zijn er 13 in totaal.

 7. @Sander, zou dat misschien komen door de aanhoudende hetze van een stel tegen alles wat met Nederland te maken heeft, van de week werden we nog in bodybags terug gestuurd.
  En het NEDERLANDSEteam heeft het zover geschopt. Wij kunnen er niets aan doen dat Curaçao niet de capaciteit heeft zijn sporters te geven wat ze verdienen en dat ze daarom hun heil elders zoeken. Maar ga ons daar niet de schuld van geven, ze roepen toch continu NOS MES POR, ik denk dan, si nos por nada.

 8. Dit is gewoonweg GEWELDIG, FANTASTISCH, GROOTS voor Curacao EN Nederland.
  Waarom niet gewoon kunnen genieten van deze sportieve prestatie?

  Nee, er zijn hier lieden die het niet kunnen laten; deze stemmingsmakerij.
  John op ‘t Root heeft waarschijnlijk in plaats van een WC bril een brievenbus op het toilet.
  Maar van de andere kant gezien moeten PS stemmers ook niet te trots zijn op de Curacaosche spelers in het team. Want volgens Wiels zijn dat gewoon landveraders. Of in zijn eigen woorden te spreken; huisnegers.

  Ik en de meerderheid zien het gelukkig anders. Gefeliciteerd Curacao en Nederland met deze ENORME prestatie. Door samen te werken kunnen we de hele wereld aan.

 9. ik als makamba vindt de reacties van Jan konings en john op “t root zeer minderwaardig.
  dit zijn de ophitsers vanuit NL.

 10. @John op ‘t Root@ Alweer een jaloerse makamba, waar staat aangegeven dat ze een strafblad hebben???John, het doet pijn dat een groep Honkballers uit Curaçao het goed doen.

  Pa mi paisano nan pabien. I no wori ku e tipo hende na ku ke kibra nos.
  E meneer John op Rotten, o sorry ‘t Root, lo ta sufri di Komplego de inferioridad.

 11. Mag ik uit de reacties concluderen dat een groot deel van de spelers van de Nederandse honkbalploeg een strafblad heeft?

 12. Als je naar de selectie kijkt van het Nederlands honkbal team ( of koninkrijk der Nederlanden) zie je vele Curacaose namen Zoals S Martis , S Schoop, J. Schoop , B. Engelhardt, JC. Sulbaran C. Smith en ga zo maar door. Het zijn er tien in totaal geloof ik minstens de helft speelt in het basis opstelling. Dus pabien pabo tambe Korsou. Ik zal vanavond zeker kijken.

 13. Beter kopt de krant: Curacao schopt het naar de finale van de WK honkbal!

  En tjah.. achterblijven.. Als de meeste Curacaoenaars kiezen om te spelen in de Nederlandse Honkbalploeg blijft er niet veel meer over voor Curacao he. En voetbal.. FFK versus KNVB. KNVB heeft veel geld en kan veel meer betekenen dan de FFK. En daarnaast nog kiezen de BESTE Antilliaanse (afkomst)! profs voor het Nederlands elftal.. Maduro, Anita, Fer etc.

  Op zich heb ik helemaal niks tegen op uw reactie en beaam het zelf, maar om dan de vergelijking te maken met Curacao, terwijl het Honkbal team 90% bestaat uit Antilianen(sommigen die nog nooit in Nederland hebben gewoond) is oneerlijk! Trots op onze Curacaoenaars die Nederland naar het Finale brengen!

 14. Geweldig waar een klein land als Nederland groot in is. We hadden al de best betaalde Europese speler in deze sport (Andrew Jones).
  Jammer dat Curacao sportief zo achterblijft, zoals met de afgang in de kwalificatie voor de WK voetbal.