• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, de dansvloer, de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer plukken we Chandrika Floridas van de dansvloer. Zij is zouk docent.

Wat doe je hier?
“Ik geef hier les. Ik heb mijn eigen showgroep Braziliaans dansen waarmee ik een paar keer jaar optreed en ik geef zoukles bij Salsation.”

Hoe ben je in de sport terechtgekomen?
“Ik ben rond mijn tiende begonnen met dansen. Eerst deed ik aan jazzballet en tapdansen en later ook aan Afrikaans dansen. Op mijn achttiende verhuisde ik naar Nederland en ben ook daar blijven dansen. Ik volgde een fulltime studie in Utrecht, maar in de avonduren reisde ik naar Amsterdam om een dansopleiding te volgen. Dit hield ik tien maanden vol en toen werd het echt teveel en ben ik gewoon lessen gaan volgen. In 1998 zat ik een showgroep in Nederland en deden we veel optredens: ik werd hiervoor ook betaald. In 2005 ben ik teruggekomen naar Curaçao en het was toen de bedoeling dat ik minder zou gaan dansen. Dit is niet echt gelukt, het dansen zit gewoon in me.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Op Curaçao tijdens mijn eerste optreden. Dat was bij Centro Pro Arte. Voor en achter de schermen is het een hele ‘happening’  en tijdens het oefenen leer je het hele gebouw kennen. Als je dan het podium opkomt, krijg je een geweldig applaus. In Nederland heb ik twee hele mooie momenten meegemaakt. Ik houd niet van wedstrijden en wil er eigenlijk nooit aan meedoen. Ik ben toen twee keer opgegeven door iemand en heb toch meegedaan. Een keer als koppel en een keer met een groep. Beide wedstrijden hebben we gewonnen: dat waren hele mooie momenten. Toch vind ik de mooiste momenten van het dansen het leren kennen van nieuwe mensen.”

Wie is je grote voorbeeld in de sport?
“Mijn vroegere docent Caurena ‘Rina’ Bernadella. Ik ontmoette haar toen ik een jaar of tien was en zij stage liep op Curaçao. Toen ik in Nederland was, ben ik in haar showgroep gaan dansen. Ik bewonder haar manier van dansen, techniek en passie.”

Wat is je ultieme doel?
“Vroeger was mijn doel om te kunnen leven van het dansen, maar dit heb ik nu niet meer. Ik dans nu voor een gevoel van vrijheid. Ik wil plezier hebben en mijn kennis overbrengen.”

Ook in Vers Zweet?
Ben jij ook zo met je sport bezig of ken je iemand die veel met sport doet? Laat het ons weten via ons tipformulier of via redactie@versgeperst.com.

www.versgeperst.com