• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, de dansvloer, de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer plukken we Bryan Fraites uit de tuin van Landhuis Bloemhof. Hij geeft hier workshops Tai Chi en Chi Kung.

Wat doe je hier?
“Ik ben instructeur in Internal en External Martial Art. Ik heb mijn eigen school, Bryan Martial Art School. Martial Art is vechtsport. Daarnaast geef ik workshops Tai Chi en Chi Kung op Landhuis Bloemhof. Ik heb certificaten uit China en uit Korea.”

Hoe ben je in de sport terechtgekomen?
“Toen ik twaalf jaar was begon ik. Kung Fu Fighting was toen in de mode op Curaçao, het was een ontzettende hype. Iedereen was aan het trainen. Op een gegeven moment kwam er een Koreaanse instructeur. Hij had de opdracht gekregen om naar Curaçao te komen om Tai Quando op de kaart te zetten in het Caribisch gebied, zo ook op Curaçao. Inmiddels ben ik 51 en ik spring er nog op los. Vechtsporten zijn niet om iemand helemaal in elkaar te trappen maar om jezelf te verdedigen. Je leert jezelf door middel van deze sport uit te drukken.”

Wat is je ultieme sportmoment?
“Toen ik jaren geleden stopte met Tai Quando ging ik me meer bezig houden met Chi Kung. Na 20 jaar besloot ik weer te beginnen met Tai Quando en ik was verbaasd dat ik nog zo goed kon bewegen. Ik vond het gewoon amazing dat ik, alleen door Chi Kung te trainen, nog steeds zo lenig was.”

Wie is je grote voorbeeld in de sport?
“Ik wil niet idealiseren. En ik zou hem ook niet willen zijn, maar mijn voorbeeld is toch wel Bruce Lee. Hij vindt het belangrijk dat je jezelf bent en blijft, en dat je eerlijk bent. Voor mij is dat ook heel belangrijk. Iedereen moet elkaar lief hebben en elkaar niet plagen, maar helpen. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik bedenk dat hij op mijn dertiende dood is gegaan. Wat een fantastische man was dat.”

Wat is je ultieme doel?
“Ik heb niet echt een doel. Ik denk dat als je een doel hebt en je hebt je doel niet bereikt dat je depressief wordt. Ik heb wel richtlijnen. Ik hou me aan die richtlijnen vast, maar als iets niet lukt ga ik over op iets anders. Ik denk niet dat het goed is om je op één iets te richten. Ik zou wel graag 100 jaar willen worden. En als ik 100 wordt gooi ik er nog 50 jaar bovenop. Het is gewoon leuk om mensen te blijven leren en inspireren en om te vertellen over mijn leven. Ik wil graag wat betekenen voor mensen. Gelukkig ben ik nog hartstikke gezond.”

www.versgeperst.com