• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

NIJMEGEN – Dit seizoen mocht hij al een keer ruiken aan NEC 1. In de bekerwedstrijd tegen Excelsior zat Shanon Carmelia op de reservebank. Spelen in het eerste van NEC, dat was zijn grote droom. Nu hij na dit seizoen moet vertrekken, moet de Jong NEC’er op zoek naar een nieuwe club.

Wim Rip was vanaf het begin betrokken bij Shanon zijn ontwikkeling. Tot oktober vorig jaar, was hij trainer van Jong NEC. Volgens Rip is zijn niveau net niet goed genoeg voor de eredivisie. “Vanaf het begin heeft Shanon zich goed ontwikkeld. Maar hij heeft nu het punt bereikt dat hij tegen het maximale niveau aan hikt en dat is volgens ons niet goed genoeg om de stap te maken naar NEC 1. Vooral tactisch moet hij nog veel bijleren. Technisch en fysiek gaat het hem goed af. Ik ben er van overtuigd dat hij met zijn goede discipline een mooie club gaat vinden.”

Trainerscarrousel
Shanon zag het al wel een beetje aankomen. “Vooral in het laatste jaar heb ik me te weinig ontwikkeld.” De verschillende verschuivingen binnen de technische staf hebben daar ongetwijfeld een rol in gespeeld. Aan het einde van het seizoen vertrok de toenmalige coach Mario Been naar Feyenoord. Zijn opvolger Dwight Lodeweges stapte na een paar maanden op. Sinds half november is Wiljan Vloet de hoofdverantwoordelijke. Jong NEC is het reserveteam van het eerste elftal. Deze trainerswisselingen hebben een remmende werking gehad op zijn ontwikkeling, vindt Shanon. “Je moet iedere keer een nieuwe band opbouwen met de trainer en dat maakt het soms best lastig.”

Hoog verwachtingspatroon
Tot zijn achttiende speelde Shanon voor Jong Colombia, een team uit zijn geboortedorp Boca Sami. Daarna vetrok hij naar Centro Barber. In de zomer van 2008 verdiende hij een plaats bij Jong NEC. Vanaf zijn twaalfde doorliep hij alle  nationale jeugdteams. Niet gek dus dat Shanon op het eiland bekend staat als één van de grootste talenten. Met name vanuit Curaçao is het verwachtingspatroon erg hoog, weet Shanon. “Mensen die je aanspreken met de vraag ‘Wanneer zie ik je op televisie?’ In wedstrijden  en trainingen kun je die druk goed van je afzetten, maar tussendoor blijft het op sommige momenten toch in je hoofd hangen.”

Handelingsnelheid
Een Curaçaoënaar die binnen korte termijn een plek  in NEC 1 verovert, dat ziet Shanon vooralsnog niet gebeuren. “Daarvoor zijn de verschillen nog te groot.” Zijn twee eilandgenoten Timothy Nahr en Ryadh Monte (beide A1) hebben eveneens moeite om aan te haken met de Nederlandse jongens. Zo weet ook A1-coach Arno Arts: “Vooral qua handelingsnelheid lopen ze nog achter op leeftijdsgenoten.” Eind april krijgen Timothy, Ryadh en Sicni Meulens (B1) duidelijkheid over hun persoonlijke toekomst na dit seizoen. Arts vindt het jammer dat de Curaçaose jongens niet al vanaf 10-jarige leeftijd bij NEC spelen. “Dan hebben zij veel meer tijd om die achterstand in te lopen. Nu moeten die jongens binnen twee tot drie jaar een achterstand inlopen, dat is bijna niet te doen.”

1 reactie op “‘Ik zag het wel een beetje aankomen’”

  1. Het is heeeeeeeeeeeeeeeeeel vreemd dat een land dat op de derde plaats staat op di FIFA ranglijst van top voetbal elftallen geen moer doet voor zijn “(vierde rang)landsgenoten” die hier op het eiland moeten vechten tegen miserabele voetbal omstandigheden een alsmaar dromen over een zogenaamde “carriere” in europa. Foei. Holland lagi hodemi…