• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Curaçaose voetbalteam is de kwalificatiereeks voor het WK 2014 niet goed begonnen. Op bezoek bij Antigua & Barbuda ging het team van de Argentijnse bondscoach Manuel Bilches gisteren met 5-2 onderuit. Gezien de verschillen op de wereldranglijst is de nederlaag niet eens onlogisch.

Antigua is de nummer 106 van de wereld, terwijl Curaçao een stuk lager staat: 158e. Aanstaande dinsdag spelen onze jongens alweer thuis tegen Haïti. Ook dat wordt ongetwijfeld weer een zware pot. De Haïtianen (nummer 117 van de wereld) wonnen gisteren in dezelfde kwalificatiepoule met 6-0 van de Amerikaanse Maagdeneilanden.

30 reacties op “Antigua maatje te groot voor onze jongens”

 1. Het is hun gelukt ! Jaren voorbereiding heeft geholpen, dat liet FC Antigua Barracuda zien !
  Als men serieus werkt in het voetbal is degelijk goeie resultaten te behalen. FC Antigua Barracuda is door naar de volgende fase. Antigua 1 x Haiti 0 !

 2. @Weni begin al die gelden die we jaarlijks (gratis) krijgen van de Fifa in het jeugdvoetbal te steken. Maar ja dan kunnen de bestuurders hun snoepreisjes niet meer maken (wat natuurlijk o zo belangrijk is ???). Het is maar waar je de prioriteit legt. Laat de Navu eens aantonen wat ze met al dat geld doen of hebben gedaan. Het zal jullie verbazen om te horen hoeveel er dus verloren gaat. Verdiep je daar eens in en schrik niet. Misschien een leuk artikel voor de Versgeperst sportjournalist om achteraan te gaan. Succes en trap maar gerust op al die lange tenen.

 3. @Sorsaka@, Wij zijn op één lijn dan ! Dan weet jij ook de oplossing voor het voetbal op Curacao. De WK Mexico 70 en de andere WKs voor 70, heb ik via films gezien. Dus ik ben jonger dan jullie !

  Er was een tijd mid jaren tachtig, dat clubs als Internazionale Milan met Karl Heiz Rumenigge en Feyenoord op Curacao kwamen voetballen, maar niet zomaar konden winnen van ons. Die tijd heb ik wel meegemaakt !

  Ik woon al meer dan vijftien jaar bijna in de Toekomst. Daar heb ik veel gezien over voetbal en hoe zij het doen. Ik volg ze nog steeds, ze laten de kinderen ook veel voetballen op die ” Kunstgras “, die wij heel veel nodig hebben.

  Ik heb veel mensen van Curacao gesproken over het voetbal op Curacao, wat moeten we doen om het te verbeteren ! Het blijkt dat iedereen de oplossing weet ! Ook nu op het web !

  Dus volgende stap moet zijn, hoe komen wij aan die velden, jawel die Kunstgrasvelden ! ! !

 4. @Ruben@, Onze zuiderburen zijn heel lang bezig aan het investeren in het voetbal. Ze zijn meer dan dertig jaar bezig. Ze hebben veel Mundialitos georganiseerd, met kleine kinderen van verschillende landen, enkele keren had Curacao ook meegedaan aan die Mundialitos. Nu heeft Argentinie met Messi heel moeite om van te winnen.

  Dus het kan degelijk, maar het gaat tientallen jaren duren !

 5. Ons probleem is dat wij denken dat één zwaluw betekend dat het zomer is. Jongens vertrekken naar Nederland met het idee dat ze het al gemaakt hebben en de volgende keer dat je iets over hun hoort hebben ze een jaarcontractje bij whatever, Spakenburg, Schin op Geul of iets dergelijks onbeduidend iets.Kort samengevat één goede bal en ze lopen al naast hun schoenen.

 6. Meer aandacht geven aan:
  -Verbetering accommodaties (meer verspreid en barios verantwoording geven voor onderhoud en tegengaan vandalisme)
  -Vaste structuur in opelidingssystemen (kies voor “nationale speelwijze” en start bij de jeugd om hierin bekend te raken en zorg voor gemotiveerde kundige trainers/coaches)
  – Faciliteer talenten (aanpaasen schoolrooster aan trainingen/wedstrijden)
  – Verplicht de sporters (en trainers/coaches) gedisciplineerd te werken/sporten (kom op tijd, verzorg je body goed dus eetpatroon/lifestyle aanpassen aan je sport)
  – Heb zelfrespect en wees positief ingesteld (durf fouten te maken!) en verbeter jezelf.
  Gewoon een change of MINDSET en dat structureel doorvoeren JAAR na JAAR na JAAR dan komen de resultaten vanzelf!
  Pa bien.

 7. Misschien een idee om bij onze zuiderburen te kijken? Dat is ook een honkbalnatie pur sang en was jarenlang de whipping boy in het voetbal maar afgelopen 10 jaar hebben ze grote stappen gemaakt!

 8. Als ik naar al dit geouwehoer moet luisteren (lezen) begrijp ik dat onze jeugd slecht presteerde. Ik ben het eens met Sorsaka die geeft tenminste hoop.

 9. @Weni ik volg het voetbal sinds het WK’70 in Mexico. Ik heb de hele ontwikkeling van het totaal voetbal meegemaakt. Ik ben op mijn zesde begonnen hier lokaal te voetballen. Zandvelden en in de bloedhete zon spelen met enthousiaste mensen die van voetbal houden en hun vrije tijd voor niks voor de jeugd opofferde. Later in Nederland op grasvelden gespeeld en dat was een complete verademing en kon je veel meer met de bal doen. Maar de basistechniek had ik ‘the hard way’ geleerd. Ik ben jaren seizoenkaarthouder geweest van Ajax en heb alle wedstrijden in de Meer en het Olympisch stadion gezien. Ik was persoonlijk bevriend met Marco van Basten en Johnny Bosman (Ajax) en Raymond Atteveld (Haarlem). Later ben ik sportjournalist geworden en heb me in veel sporten verdiept. Ik heb veel toptrainers gesproken over het voetbal (Cruyff, Michels, Beenhakker, Van Hanegem, Boskov) en veel analyses bijgewoond na afloop van topwedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal. Dus ik mag aannemen dat ik wel verstand van voetbal heb. Er moet op het eiland accomodaties geregeld worden dat jongeren in alle wijken kunnen voetballen. Alleen dan worden het grote spelers. Anders blijven het talenten en gaan onze talenten verloren. Ze moeten namelijk elke dag kunnen spelen en trainers moeten lokaal steeds bijgeschoold worden. Opfriscursussen en nieuwe technieken toepassen. Maar begin over het hele eiland eerst kunstgravelden aan te leggen. Dat zou al een goed begin zijn.

 10. Zolang MAN aan de macht blijft, zal er niets veranderen. Jean Fransica, een MANista pursang, zal niet van zijn troon gehaald worden.

 11. @Sorsaka@ je reactie is heel interresant ! Maar wat moeten we voor je doen ? Je leren hoe je moet van een jonge persoon een voetballer maken !
  Als dat zo is, dan is het makkelijk ! Je moeten deze richting nemen !

  Altijd wat mij intereseerde en nog steeds intereseert is, hoe is het mogelijk dat wij zo veel talenten hebben en toch in andere landen of te wel Nederland, deze mensen konden beter voetballen dan wij !

  Dat is bepalend door veel factoren; een der van is kennis over voetbal, jeugdopleiding, etc !!
  Hoe maak je een voetballer ! Er zijn basis wetten in het voetbal ! Balbeheersing ! Als een jonge bv. negen jaar oud is, hoeveel keren moet ie een bal hooghouden, met beide voeten? Hoe sta je op het veld ! Hoe pas je een bal van A naar B ! etc.. etc..

  Trainingen om beter te worden ! Heel veel aspecten, teveel om te noemen of om nu te schrijven !! Duizenden van deze voetbaltechnische vragen !

  Als je echt van voetbal houd of Voetbalgek bent ! Zou je naar deze antwoorden zoeken, jaren achtermekaar jeugdopleidingen bezoeken, kijken of bespioneren om te zien, hoe ze dat doen ! Of informatie op het net zoeken, video beelden analyseren ! De jeugdopleiding van Sao Paolo analyseren, de jeugd opleinding River Plate analyseren, de jeugd opleiding van Ajax Amsterdam analyseren, enz.enz…

  Als je een echte jeugdtrainer bent dan weet je al deze antwoorden en heb je al Santos, Manchester United, AC Milan, Arsenal, Barcelona, Ajax, Sao Paolo, etc, etc, etc live zien voetballen !

 12. @chacho, laat me nou wel twijfelen aan jou voetbal-kennis. Ik hoorde Cruiff een keer zeggen, je hebt de wedstrijd gewonnen als je één doelpunt meer scoort dan de tegenpartij. De rest is bladvulling.

 13. Waar kan ik de samenvatting zien van Antigua en Barbuda Curacao.

 14. @chaco, heb je wel eens een wedstrijd van Haiti gezien.. allemaal atleten en ze kunnen rennen als Bolde. Als onze achterhoede te traag is dan gaan we flink verliezen van Haiti!

 15. Beste toteki, ik heb de wedstrijd gezien. Misschien heb ik het niet goed geschreven. De doelman van Antigua was de hele wedstrijd heel nerveus, hij liet een bal tussen zijn benen gaan dat bijna het doel in ging. Hij probeerde een bal met zijn vuist te slaan dat bijna het doel in ging, gelukkig was een speler van Antigua in de buurt om de bal voor het doel te hallen. Het was een voorzet van Meulens dat tussen de kieper en paal in ging. De arbieter heeft deze bal als doelpunt geteld maar na overleg met de lijnrechter, hebben ze de doelpunt afgekeurd. De commentators uit Antigua die bleven erbij dat het een zuivere doelpunt was. Uit de beelden en reactie van de spelers heb ik mijn twijfels. En beste Toteki je hoeft niet te twijfelen aan mijn voetbal kennis.

 16. @chacho, ik vind je optimisme vertederend.

 17. Laten we het positief houden. De beste stuurlui staan altijd aan wal. Wat doen de mensen die hier commentaar leveren voor het jeugdvoetbal? Of het voetbal in het algemeen? Ik sta drie keer per week jongens te trainen in de zon, op een keihard zandveld met zachte voetballen. Maar door het plezier en enthousiasme gaan we steeds beter spelen. Goede voetballers moeten elke dag spelen. Dat is de enige manier om ze beter te maken. Op school, in de buurt, bij de club en in het weekeinde wedstrijden spelen. We hebben genoeg talent. Help investeren in kunstgrasvelden op heel het eiland en we produceren topvoetballers die naar een WK kunnen. Investeer ook meer in trainers door ze regelmatig curussen te laten volgen. Dat kan allemaal lokaal geregeld worden. Denk allemaal positief mee en we zijn over een aantal jaar een paar niveau’s hoger. Beoordeel het voetbal niet zoals het nu is want achter de schermen wordt er weldegelijk bekeken wat er allemaal kan verbeteren. Help mee je schouders er onder te steken. Je zal zien dat jezelf er ook veel plezier aan beleeft als je jongeren beter kan laten voetballen. Tegen Haiti zullen we verliezen maar kijk kritisch waar we dan in de toekomst moeten verbeteren en investeren. Alleen dan komen we er. Ik doe mee.

 18. 4de was een kopbal waar de kieper van Curaçao te zwaar en te langzaam was om de bal te pakken.
  5de doelpunt was alweer een dode spelmoment, waar de achterhoede te langzaam is.
  De commentators van Antigua die kunnen het zelfs niet geloven dat ze hebben gewonnen van Curaçao. Conclusie, we hadden eerder moeten beginnen met voorbereiding om de beste spelers te zetten op de posities. De kieper is te zwaar, de achterhoede is te langzaam, hoge ballen zijn een probleem voor onze spelers en dode spel momenten. We kunnen het nog halen jongens………

 19. Antigua haat 5 kansen en 5 doelpunten. Curaçao haat meer dan 10 kansen, zelfs een afgekeurde doelpunt. Dit is triest.

 20. De derde doelpunt kwam uit een snelle counter, waar de aanvaller van Antigua te snel was voor onze achterhoede. Onze defensie is heeeeeeeeeeel traag, Cijntje is te langzaam.

 21. @chacho@ je hebt gelijk ! In andere landen spelen ze veel oefenwedstrijden per jaar, hierdoor kennen ze mekaar beter.

  Maar ook iedere speler (van die land ) weet in welk systeem het team speelt en wat hun looplijnen zijn, hierdoor kunnen ze beter het spel maken. Dat integenstelling tot onze spelers, die door de slechte voorbereiding mekaar niet kunnen complementeren.

  Ik denk niet dat ze moeten in een competitie gaan samenspelen ! Waarschijnlijk is dat niet haalbaar meer, want ze hebben hun verplichtingen.

  Ik denk dat de FFK moet zich meer gaan concentreren in het fabriceren van voetballertjes voor het buitenland, net als wat de Littleleague organisatie doet.
  Geld stoppen in infrastructuur(kunstgrasvelden), jeugdopleidingen voor de clubs, kennis van voetbalwetten voor coaches en spelers, studie enz…

  En dan later regelmatig oefenwedstrijden met die jeugdelftallen spelen ! Nu zie je dat de voetballers van Curacaose afkomst die de Eredivisie niveau hebben niet voor Curacao willen spelen, want er zijn geen andere voetballers van Eredivisie niveau of van een andere grote competitie in de selectie. Hele jaar is er geen nationale selectie of oefenwedstrijden !

  Probeer voetballertjes op te leiden en naar het buitenland te sturen, en wanneer ze grote contracten gaan tekenen, moet bepaalde percentage terug naar Curacao komen voor ondersteuning, infra, opleiding enz..

  Curacaose voetbalclubs kunnen ook afzonderlijke samen gaan werken met andere clubs in Nederland, Belgie enz. Misschien een club uit een lagere klasse, want als een speler goed is, wordt ie toch gescout !

  Nu redden we het niet met een Cruyffcourtje van Van der wiel, Anita, Maduro of later PSVer Locadia

 22. Ik heb de eerste 45 min gezien, beide doelpunten van Antigua, die kwamen uit dode spel momenten. De tweede doelpunt was een fout van de kieper van Curaçao. Ik kan het niet geloven dat wij hebben verloren. Curaçao heeft de eerste 45 min gedomineerd.

 23. De wedstrijd is nu te zien op een tv station in Antigua

  http://www.caribarena.com/antigua/entertainment/abs-tv.html

 24. @ chacho volgens jou hebben we een doelpunt gemaakt via de zijnet van de doel. Maar de arbieter heeft deze doelpunt afgekeurd. Nu heb ik geen flauwbenul van jouw kennis op voetbalgebied, maar volgens mij als de bal in het zijnet is, is het een achterbal, weet je wel OUT.

 25. @chacho, Haiti is een stuk sterker dan Antigua..

  maar idd andere landen spelen vaker oefenwedstrijden. en landen met veel spelers in europa spelen dan ook oefenwedstrijden in Europa! gewoon zodat de spelers met elkaar kunnen spelen en andere landen hebben het hele jaar door een coach en niet iemand voor 1 of 2 maanden tijdens de wk kwalificatie!

  en misschien met Curacao idd ook met een team meespelen in de USA zoals Puerto Rico en Antigue ook doen! of desnoods in Venezuela (kwa reistijd). Nieuw Zeeland heeft bv ook een team dat meespeelt in Australie!

 26. @weni@ gelijk heb je, het niveau van sommige Landen in de Caribisch ligt hoger dan de Top klasse, Eerste divisie en misschien zelfs de Eredivisie in Nederland.
  De hele selectie van Antigua bestaat uit één Professionele ploeg, FC Antigua Baracuda.
  Wat we kunnen doen is, deze jonge jongens voor vier jaar bij mekaar houden, en voorbereiden voor de WK in Rusland 2018, dat is de enige oplossing. Of we kunnen net als Antigua en Puerto Rico( Puerto Rico Islanders), tenminste één full Professionele ploeg maken vb. FC Curacao of FC Willemstad en meedoen in een sterke competitie in ONZE… regio voorbeeld Venezuela of waarom niet USA…?? Nederland kan hele goeie spelers opleiden, maar collectief stelt het Nederlandse competitie niks voor . Kijk naar de resultaten in Europa van PSV, Ajax, Twente, AZ en zelfs Ado den Haag.

 27. Misschien een idee om niet 1 maand van te voren ineens een coach aan te stellen die geen kennis van voetbal op Curacao heeft en dan allemaal jongens bij elkaar te zetten die niet met elkaar hebben samengespeeld..

  jammer een gemiste kans..

 28. Ik heb de wedstrijd gevolg via een Radio station uit Antigua (live 365). Als ik het goed begreep van commentators uit Antigua: Onze keper en achterhoede was heeeeeeeeeeeeel slecht.
  We hebben veel kansen gekregen, en zelf hebben we een doelpunt gemaakt via de zijnet van de doel. Maar de arbieter heeft deze doelpunt afgekeurd.
  Het verlies ligt niet aan de kwaliteit van deze jongen, maar aan de voorbereiding. Drie weken voor de eerste wetstijd ga je beginnen met voorbereiden. Als je meneer Sillie vraag waarom, krijg je als antwoord: andere landen die doen het zelfde.
  Maar,!!!! deze landen spelen minstens 5 a 10 oefenwedstrijden in een jaar,
  Curacao(Antillen) 0 westrijden.
  Antigua is maatje te groot, waarom omdat deze jongens samen spelen in 1 ploeg
  Antigua Baracuda. Antigua Baracuda speelt in de derde divisie van de Amerikaanse prof competitie.De hele selectie van Antigua Baracuda speelt voor Antiguas nationale selectie, en zelf de reserve keper
  Dus!!!! ze zijn maanden bezig. Laten we hopen dat we van Haiti kunnen winnen.

 29. Heel veel werk voor de FFK !

  We kunnen concluderen dan dat het voetbal in het Caribisch gebied vooruit is gegaan(alleen Curacao blijft maar achteruit gaan). Waarschijnlijk ligt het niveau in de Caribbean al aan de Top Eredivisie.

  Dus met een slechte voorbereiding heb je totaal niks te zoeken in de Concacaf zone en met Jupilerleague spelers. Dus jaren voorbereiding helpt degelijk, dat laat FC Antigua Baracuda nu zien !

  En voor degenen die het niet wisten, Curacao was vroeger een respectabele voetballand in de Concacaf regio ! Zie de resultaten op website fedefutbol dot net, klik zijkant boven rechts voor alle resultaten.

 30. Geen cent meer aan uitgeven.