• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Albert van Eijk zijn strijd tegen het promotie/degradatie systeem van het Curaçaose voetbal.

Jarenlang ben ik het onrechtvaardige promotie/degradatie systeem van het Curaçaose voetbal bij het hoogste orgaan ,de Federashon Futball Kòrsou, aan het bestrijden.

Het feit dat een kampioen, welke club het ook moge zijn en in welke klasse dan ook, niet wordt beloond door automatisch naar de nadergelegen hogere klasse,typeert het egoïstisch denken aan zelfbehoud van de clubs in die hogere klasse. Met het laatste wordt bij de FFK de 1e klasse bedoeld.
In de laatste 20 jaar dat deze voetbalcompetitie wordt gehouden, is slechts zelden de regel van automatisch promoveren gehanteerd.

Ter verduidelijking: voor het voetbalseizoen bepalen de clubs van de FFK, en in die vergadering hebben de 1 klasse clubs het met hun stemmeerderheid het voor het zeggen ,welke promotie/degradatie regel er zal worden toegepast. Puur uit zelfbehoud hadden in het afgelopen seizoen clubs als Undeba en Jong Colombia meegestemd om de 1e klasse te verminderen, zodat de laatste, in dit geval nummer 10 (Jong Colombia) direct zou moeten degraderen. Hierdoor zou de nummer 9 tegen de nummer 1 (dus kampioen) van de 2e klasse twee promotie/degradatiewedstrijden moeten spelen.

Zowel Jong Colombia als Undeba hadden niet gedacht zo laag te eindigen!! Over de gehele voetbalwereld wordt een systeem toegepast,waaruit rechtvaardigheid, hetgeen de FIFA mede propageert,blijkt. Als kampioen van een klasse moet er een beloning zijn en dat is niets anders dan directe promotie.

De CVC De Zebra’s zijn in het afgelopen seizoen na 28 westrijden te hebben gespeeld in de 2e klasse van de FFK als kampioen van die klasse geëindigd. Meer dan honderd doelpunten voor en slecht een tiental doelpunten tegen. Deze nieuwkomer in het Curaçaose voetbal (kampioen VCVF in de seizoenen 2009/10 en 2010/11) heeft in 2 enerverende wedstrijden tegen Undeba met 2 tegen 1 verloren, waardoor zij niet de beloning behaalden, die rechtvaardig gezien, hen automatisch reeds toekwam.

Dit bovengenoemd probleem, zorgt voor bijna nooit vers bloed in de hoogste klasse van het Curaçaose voetbal en meerdere zaken hebben het voetbal op Curacao de laatste twintig jaar geen goed gedaan…. Er zijn natuurlijk personen die het hiermee niet eens zullen zijn.

Voor dit afgelopen seizoen kan de FFK ( de clubs ) een Salomo’s oordeel uitspreken:

Zowel Jong Colombia(vanwege het door hen ingediende protest) als de CVC De Zebra’s (kampioen van de 2e klasse) spelen het volgende seizoen (2011/2012) in de 1e klasse . Hiermede komt de 1e klasse op 11 verenigingen.
Deze suggestie geef ik mee aan :
1 Het bestuur van de FFK
2.Alle verenigingen op Curaçao
3. Het publiek,want met lege tribunes (waardan) ook, wordt voetbal niet bevorderd…

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

7 reacties op “Ingezonden: Promotiesysteem voetbal”

 1. Beste Albert,
  Mooi geschreven, maar het komt puur door het feit dat hypocrisie en eigenbelang een belangrijke rol speelt bij de FFK. Ik heb echt mn best gedaan om het positiever op te schrijven

 2. Al voor de competietie begon, is hierover gestemd in een algemene ledenvergadering van de FFK. Uit die stemming is voortgekomen dat in de hoofdklasse niet meer dan negen teams vertegenwoordigd zullen zijn. Dit om uiteenlopende redenen, wel bekend bij de mensen die zich hierover buigen. Echter, toen Jong Colombia uit de hoofdklasse gekickt werd, kwamen mensen ineens met argumenten als, “ja, maar dit is een club die al zoveel jaren meedraait”.
  De meeste clubs waren het er wel over eens dat dit geen argument kan zijn om dan de boel maar weer om te gooien.
  Nu meneer Albert van Eyck zich ineens is gaan bemoeien met de Zebrapaardjes, vindt hij dat het alsog zo moet zijn? Komop Albert, be a man, Jullie hadden gewoon moeten winnen en wat jullie in de weg lag, was simpelweg het onvermogen om die winnende goal te maken toch? Doordat de witte paardjes dus verliezen moeten we nu wel alles weer omkeren???

 3. beste shon omdat barcelona ook niet alle wedstrijden wint oftewel ieder club verliest wel eens een keer

 4. Shon: beetje zielige reactie! Je heb altijd niveau verschil tussen de 1e en 2e klasse. Je kan pas betere spelers aantrekken als je op het hoogste niveau actief bent. Op deze manier houden de clubs in de 1e klasse hun monopolie positie.

 5. Maar als de Zebra’s zo goed zijn en 100 doelpunten hebben gemaakt waarom konden ze dan niet winnen van Undeba?

 6. Helemaal mee eens , ik snapte er niks van toen ik hooorde dat Undeba tegen de zebra’s moest in plaats van Jong Colombia. Waarom moest de eerste klasse opeens 9 teams worden in plaats van 10? vreemde beslissingen.

 7. Bedankt voor de uitleg! Ik snapte al niet hoe je kampioen kan zijn en toch promotie kan verliezen…. dit noemt men natuurlijk democratisch stemmen hahaha