• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, de dansvloer, de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer halen we Bram van Bijnen van de vechtmat. Hij geeft les in Kapap.

Wat doe je hier?
“Ik geef hier lessen Kapap, een vorm van zelfverdediging die is ontstaan en gebruikt wordt door de Israëlische speciale eenheden. We trainen hier met een klein groepje en nemen verschillende oefeningen door. Daarna train ik zelf mee met de advanced-lessen.”

Hoe ben je in de sport terechtgekomen?
“Via een maatje van me. Hij kwam er twee jaar geleden mee, we zijn gaan trainen en hebben samen de instructeursopleiding gedaan in Miami. Kapap is voor mij niet meer weg te denken. Je leert jezelf ‘reality-based’ te verdedigen. Het is een heel praktische en effectieve sport die iedereen kan beoefenen. De insteek is dat je in eerste instantie probeert weg te rennen. Maar als je het gevecht toch aan moet gaan, dan win je altijd.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Dat was de instructeursopleiding. Het duurde vijf dagen, waarin we van 08:00 uur ’s morgens tot 20:00 uur ’s avonds trainden. Het was een militaire training waarin ik tot meer in staat bleek dan ik vooraf ooit voor mogelijkheid had gehouden. Toen we het gehaald hadden, als groep, was de voldoening ontzettend groot.”

Wie is je grote voorbeeld in de sport?
“Dat zijn er twee, Avi Nardia, de hoofdinstructeur en Willem-Jan Paardekooper, onze instructeur op Curaçao. Zij weten allebei als geen ander waar ze over praten en weten hun kennis op een effectieve en leuke manier over te brengen op anderen.”

Wat is je ultieme doel?
“Het doel is om de Kapaplessen uit te breiden. Ik wil mijn kennis over Kapap met meer mensen delen, wat nodig is omdat het steeds onveiliger wordt op straat. Het uiteindelijke doel is namelijk om levens te redden.”

1 reactie op “Vers Zweet van Bram van Bijnen”

  1. KAPAP RULES! Jullie doen het heel goed, keep up the great work!