• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Schakers uit alle windstreken strijden met elkaar op het Curaçao Chess Festival. Het festival, dat donderdagavond werd geopend met een simultaan van grootmeester Loek van Wely, duurt nog tot en met zondag. De schakers genieten vandaag van een welverdiende rustdag.

In de open groep zijn er na drie rondes vier spelers met een 100 procent resultaat. Loek van Wely Aleksandr Ostrovskiy, Jasel Lopez en Alena Kats hebben tot nu toe alle partijen gewonnen. Er zitten 29 deelnemers in de open groep, waarvan veertien uit Curaçao, drie uit Aruba, zeven uit Nederland,  drie uit de VS, één uit El Salvador en één uit Suriname.

Jeugdgroep
In de jeugdgroep zijn er 21 spelers, waarvan zestien uit Curaçao, drie uit Aruba en twee uit Suriname. Er zijn twee spelers met een ongeslagen status, Immanuel Kromosoeto uit Suriname en Terrence Wong uit Curaçao.

Opening
Het toernooi werd donderdag geopend met de hymne van Curaçao, gezongen door Thessely Wiliams. Daarna was het woord aan Loek van Wely, de Nederlandse blikvanger van het toernooi. Hij vertelde bijzondere verhalen over zijn imposante schaakcarrière.

Simultaan
Hierna was het tijd om de stukken neer te zetten en te beginnen aan de schaaksimultaan. Van Wely had 33 tegenstanders tegenover zich, waarvan de oudste meer dan zestig jaar ouder was dan de jongste. De eerste zet werd gedaan door de vertegenwoordiger van de Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Lizette Sambo-Velders.

Remise
Uiteindelijk wisten alleen voormalig Curaçaose schaakkampioen Wim Blijtstra en de jonge Arubaan Juan Pablo de Mey een remise af te dwingen. Kans op revanche is er nog tot en met zondag, wanneer het festival wordt afgesloten.

www.versgeperst.com