• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçaose sporters die ons land willen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen van 2012, kunnen participeren onder de Olympische vlag. Dat is dit weekend besloten op de vergadering tussen het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Tijdens de vergadering in het Zwitserse Lausanne kwamen het NAOC, de Olympische Comités van Nederland en Aruba en het IOC bijeen om de verdere gang van zaken omtrent de internationale erkenning van het NAOC te regelen. Die wordt woensdag ingetrokken vanwege de staatkundige vernieuwingen van 10 oktober 2010.

Olympische vlag
De partijen kwamen overeen dat sporters die één van de vijf eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen willen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Londen in 2012, mee kunnen doen onder de Olympische vlag. “Die beslissing is aan de sporters”, zegt NAOC-directeur Remco Tevreden. “Ze kunnen er ook voor kiezen voor een ander land uit te komen. Die afweging verschilt per sporter, per sport en per land.”

Begeleiding
Daarnaast is besloten dat het NAOC ook na het verlopen van de internationale erkenning de administratieve begeleiding van de sporters op zich zal nemen, onder supervisie van het IOC. Dit zal zo blijven tot en met het einde van de Olympische Spelen van 2012. “Wat daarna gebeurt, is nog niet duidelijk”, aldus Tevreden.

Fondsen werven
Het NAOC wilde tijdens de vergadering twee cruciale aspecten veilig stellen in het belang van de sporters. “We wilden het recht behouden om fondsen te werven uit het Olympisch Solidariteitsfonds. Die mogelijkheid bleek minimaal te zijn, omdat het recht op de fondsen vervalt bij het intrekken van de internationale erkenning”, legt Tevreden uit.

Deelname Spelen
“Daarnaast wilden we de deelname van onze sporters aan continentale en regionale Spelen veilig stellen. We werden hierin gesteund door de Olympische Comités van Nederland en Aruba. Het IOC heeft geen ‘ja’ gezegd, maar ook geen ‘nee’. Over deze kwestie zullen we nog verder vergaderen.”

www.versgeperst.com