• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Olympische Comités van Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen gaan op gesprek met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Onderwerp van het gesprek is de internationale erkenning van het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC), dat op 6 juli ingetrokken wordt.

Tijdens de vergadering in Zwitserland zullen regelingen worden getroffen omtrent de deelname van onze atleten aan Olympische wedstrijden. Het NAOC zal tot en met augustus 2012 de voorbereiding en deelname van onze atleten blijven coördineren. Hieronder vallen de Pan-Amerikaanse Spelen in oktober en de Olympische Spelen in Londen volgend jaar. Daarna moeten de atleten kiezen of zij onder de vlag van Aruba of Nederland willen uitkomen.

Veilig stellen
Het NAOC wil tijdens de vergadering twee cruciale aspecten veilig stellen die in het belang zijn van onze sporters. Ten eerste wil het NAOC het recht behouden om fondsen te verkrijgen uit het Olympisch Solidariteitsfonds voor de ontwikkeling van onze sport en ten tweede deelname aan de regionale en continentale Spelen afdwingen. Het NAOC heeft iedere sportfederatie gevraagd om contact op te nemen met hun internationale federaties om een zo gunstig mogelijke situatie te kunnen bereiken voor onze sporters.

Staatkundige vernieuwing
De veranderingen voor de sporters werden veroorzaakt door de staatkundige vernieuwingen van 10 oktober 2010. In november 2010 heeft het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Committee (IOC) besloten de Olympische erkenning van het NAOC op 6 juli 2011 in te trekken. Eerder kreeg het NAOC al een steunbetuiging van de Central American and Caribbean Sports Organization (CACSO), maar de mogelijkheid van een Olympische erkenning voor Curaçao en Sint Maarten lijkt ver weg.

www.versgeperst.com