• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, van de dansvloer, van de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer halen we Hans van der Gulik uit het water. Hij is deelnemer van het WK Sunfish.


Wat doe je hier?

“Op dit moment vooral nog hard werken om te zorgen dat we straks alle zeilers met goed materiaal en een goed gevoel het water op kunnen sturen. Na dit weekend zal het meeste voorbereidende werk klaar zijn en dan kan ik mij ook gaan richten op mijn eigen prestaties tijdens de komende Sunfish Worlds.”

Hoe ben je in de sport terechtgekomen?
“Toen ik 10 jaar was heeft mijn vader mij samen met mijn oudere broer op een Sunfish gezet met de mededeling ‘vaar maar achter mij aan, dan leren jullie het zeilen zo’. Zo zijn we begonnen en na een jaar voeren we ieder op een eigen boot en daar ben ik nooit meer afgestapt. Naast de Sunfish heb ik ook veel gevaren in grotere boten zowel in Europa als hier in het Caribisch gebied. De Sunfish heeft echter altijd een speciaal plekje in mijn zeilershart gehouden, omdat het zo’n allround boot is waar je echt altijd mee kunt varen.”

Wat is je ultieme sportmoment?
“Ik heb niet een uniek ultiem moment, maar er zijn momenten die ik me als de dag van gisteren kan herinneren. Bijvoorbeeld mijn eerste beker op een Sunfish Wereldkampioenschap in 1985 en de eerste keer dat ik Curaçaos kampioen werd. Momenteel zijn het de momenten dat we tijdens wedstrijden op het Spaanse Water meer dan 50 jeugdzeilers op het water hebben. Het plezier en de sportiviteit die deze jeugdzeilers hebben is een genot om mee te maken.”

Wie is je grootste voorbeeld in de sport?
“Ik heb zo niet een idool die al jaren mijn voorbeeld is. Maar sporters waar ik veel bewondering voor heb, zijn de doorzetters die met weinig middelen wereldprestaties neerzetten zoals bijvoorbeeld Churandy Martina nu, maar ook de eerste solo zeilers die de wereld rond gingen.”

www.versgeperst.com