• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Vurnon Anita in actie voor AjaxMet de komst van Theo Janssen naar Ajax rijzen de vragen wat er gaat gebeuren op het middenveld van Ajax. Behoudt Curaçaoënaar Vurnon Anita bijvoorbeeld zijn plek als verdedigende middenvelder? Versgeperst.com hielp coach Frank de Boer vast een handje en zette de zeven meest logische opties op een rij.

Optie 1:
Janssen Eriksen Anita - De Zeeuw Enoh Lindgren
Janssen heeft bij FC Twente ook vaak naast verdedigende middenvelder Wout Brama gespeeld. Controlerend. Met de lange trap van Janssen kan hij ook vanuit een teruggeschoven positie van waarde zijn voor zijn ploeg. Daarnaast zal hij in de praktijk vaak doorschuiven waardoor hij als het ware op de lijn tussen Eriksen en Anita uitkomt. Anita’s rol blijft onveranderd.

Optie 2:
Janssen Eriksen De Zeeuw - Enoh Anita Lindgren
Demy de Zeeuw heeft geen makkelijk seizoen bij Ajax achter de rug. De middenvelder speelde niet alles, mede door de naweeën van een blessure die hij opliep tijdens het WK. Als De Zeeuw fit is, dan zou hij op het middenveld niet misstaan naast Theo Janssen en met Eriksen voor zich. De Zeeuw is geen voetballer die heel verdedigend is ingesteld, maar hij kan wel controlerend spelen. In deze opstelling is er dus geen plek voor Anita.

Optie 3:
Janssen Anita Eriksen - De Zeeuw Enoh Lindgren
Aanvallend is dit een sterk middenveld met Janssen en Eriksen als koningen van de assist. Anita kan als stofzuiger functioneren voor het tweetal voor hem. Zij maken het spel, hij zorgt dat zij het spel kunnen maken. In principe wijkt dit systeem niet veel af van hoe Ajax vorig seizoen speelde. Ter vergelijking: Ajax speelde in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente met Anita als verdedigende middenvelder met daarvoor Eriksen en De Zeeuw. Janssen zou dan de plaats De Zeeuw innemen.

Optie 4:
Anita Eriksen De Zeeuw - Enoh Janssen Lindgren
Misschien niet de meest logische opstelling, want nieuwe aankoop Theo Janssen zit op de bank, maar dit is wel het middenveld waarmee Ajax in de wedstrijd tegen FC Twente imponeerde. Er werd vroeg druk gezet en Ajax liet goede, voetballende aanvallen zien. Dit middenveld heeft laten zien mee te kunnen met de Nederlandse top. De vraag is alleen of het trio dit een compleet seizoen vol zou kunnen houden.

Optie 5:
Janssen De Zeeuw Eriksen - Enoh Anita Lindgren
Janssen geeft zijn coach voldoende opties; hij kan zowel verdedigend als aanvallend opgesteld worden. Hierdoor geeft hij De Boer keuzes te over op het middenveld. Als Janssen op aanvallende middenvelder speelt met Eriksen, dan kan de keuzeheer van Ajax ook Demy de Zeeuw een verdedigende rol geven. De Zeeuw heeft hier niet veel ervaring mee, maar het kan het pure voetballende vermogen van de Amsterdammers wel ten goede komen. De vraag is of de ploeg dan verdedigend in balans blijft.

Optie 6:
Anita Janssen De Zeeuw - Enoh Eriksen Lindgren
Statistisch gezien is dit geen middenveld met de voorkeur van Frank de Boer. De coach heeft Christian Eriksen slechts één keer buiten zijn basiselftal gehouden. Maar ook Eriksen kan pech hebben in het seizoen en dan zal er toch naar een nieuwe optie gekeken moeten worden. Dit is één van die mogelijkheden. De Zeeuw zou eventueel ook doorgeschoven kunnen worden. Anita kan het vuile werk opknappen om vervolgens de bal in te leveren bij één van zijn maatjes op het middenveld.

Optie 7:
Enoh Eriksen De Zeeuw - Anita Janssen Lindgren
Eyong Enoh lijkt sinds de komst van De Boer een beetje uit de gratie, maar wanneer hij inziet dat zijn kwaliteiten liggen bij het afpakken van de bal en niet in het voetballende gedeelte, dan kan hij toch nuttig zijn. De kans lijkt echter klein dat hij zowel Theo Janssen als Vurnon Anita uit de basis zal spelen. Maar het wordt een lang seizoen, zeker met de zware Europese wedstrijden die Ajax zal gaan spelen.

Natuurlijk heeft Anita meer mogelijkheden dan alleen op het middenveld. In de oefenwedstrijd van Ajax tegen DC United (waarin Anita een fout maakte, maar ook scoorde) speelde de Curaçaoënaar bijvoorbeeld als rechtsback. Maar gezien zijn prestaties als verdedigende middenvelder in het afgelopen seizoen, is in deze opsomming gekeken naar zijn positie op het middenveld. Overigens ontvangt de Curaçaoënaar Theo Janssen met open armen in de Ajax-selectie.

2 reacties op “Twijfel over basisplaats Anita na aantrekken Janssen bij Ajax”

  1. De Zeeuw gaat toch weg

  2. Ik hoop van harte op optie 1. Het is Anita gegund na het afgelopen seizoen!