• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op het WK tafeltennis in Rotterdam is het zoeken naar een succesje van de Antilliaanse ploeg. Van de negen wedstrijden tot nu toe wist het viertal slechts één set te winnen. Toch lijkt het met de toekomst van de sport wel goed te zitten…

De ploeg bestaat uit Erik van Veenendaal, Anibal Lopez, Jayrson Mathilda en Curaçaos kampioen Dimitri Leon. Alle vier werden ze al in de kwalificatiepoule uitgeschakeld. Het is dat er een troostronde bestaat en Leon hierin een set afsnoepte van Godfrey Sultan uit de Seychellen. Anders zou de Antilliaanse equipe zonder setwinst afscheid kunnen nemen van het toernooi. Als het WK in een andere maand was gepland, hadden de tafeltennissers ongetwijfeld meer successen geboekt. Het is zoals Van Veenendaal het in het Eindhovens Dagblad het mooi omschrijft: “We zijn een soort toeristen in de kantlijn.”

Dagelijks trainen
Voor het mondiale tafeltennistoernooi geldt een open inschrijving. Je hoeft je dus niet speciaal te kwalificeren. Een groep van zeven talentvolle spelers van dezelfde leeftijd – waaronder Christine Dania, Jourick Monte en Karim Alders – had ook graag meegedaan. Dat het WK uitgerekend in mei op het programma staat kwam de leerlingen heel slecht uit. De tafeltennissers zitten midden in hun examens. “Ontzettend jammer dat ze niet mee kunnen doen. Ze hadden zich er erg op verheugd. Tot ze het een paar maanden geleden druk kregen met hun examens waren trainden ze bijna iedere dag”, benadrukt Edith Mac Leod van de Curaçaose Tafeltennis Bond (CTTB).

Nieuw elan
Het bestuur van het CTTB kwam vijf jaar geleden met een nieuw beleid. Een beleid dat vooral gericht is op de jeugd. Het uiteindelijke deelnemersveld past dus niet echt in het nieuwe elan. De tafeltennisbond zelf ziet het liever anders. Geen deelnemers afvaardigen was al helemaal geen optie. “Het is belangrijk dat we sowieso ons gezicht laten zien. De ITTF apprecieert het dat de kleinere landen ook meedoen. Het is voor de spelers die meedoen bovendien goed om ervaring op te doen tijdens zo’n belangrijk toernooi. Dat ze niet mee kunnen met het niveau is niet zo gek. De grote landen hebben veel meer middelen. Wij hebben van de overheid financieel helemaal niks gekregen”, vertel Mac Leod.

Troostronde
Van Veenendaal, Lopez, Leon en Mathilda strandden alle vier in de kwalificatiepoule. Leon redde de Antilliaanse eer door in de troostronde een set te pakken tegen een onbekende speler uit de Seychellen. Aan het WK in Rotterdam begonnen vorige week meer dan 800 tafeltennisfanaten uit 143 verschillende landen. Het toernooi duurt nog tot en met aanstaande zondag. Volgend jaar hebben het viertal en de groep talenten weer een kans om WK-ervaring op te doen. Dan is het wereldkampioenschap in het Duitse Dortmund.


De vier Antilliaanse deelnemers v.l.n.r.: Van Veenendaal, Leon, Lopez en Mathilda

www.versgeperst.com