• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Vorig jaar zijn er al een aantal prijsvragen voorbij gekomen en daar gaan we ook dit jaar mee door. Vanaf nu kan je zelfs elke vrijdag in de prijzen vallen. Houd de site dus goed in de gaten en speel mee! Deze week maak je kans op een diner voor twee bij Pampus.

Wie kent het niet? Het opvallende houten bouwwerk aan het waaigat: Pampus. Maar waar komt die naam vandaan?
Pampus is de naam van een ondiepe geul en een eilandje bij Amsterdam. Zwaar beladen schepen lagen vroeger voor Pampus te wachten tot het vloed was en ze de haven konden binnenvaren. De oorsprong van de uitdrukking is echter pikanter.

Vroeger maakten uit Azië terugkerende matrozen van de V.O.C. hun geld razendsnel op aan drank en vrouwen in Amsterdam en kwamen vervolgens platzak thuis. Dit gaf een slechte naam aan het werken bij de V.O.C. Die ontmoediging was slecht voor de handel, want als er geen matrozen waren, konden de schepen niet bemand worden.

Om dit te voorkomen bedachten de Heren van de V.O.C. een truc. Als de terugkerende schepen voor de rede van Pampus lagen, kregen de jongens op kosten van de zaak dames uit een bordeel aan boord, samen met een forse hoeveelheid drank. Na drie dagen waren de schepelingen totaal uitgeraasd en uitgeput. Daarna ging het schip pas naar de Amsterdamse haven.

Dankzij het ‘voor Pampus liggen’ werd het eenvoudiger om matrozen te werven, omdat ze geheel voldaan, met zowel geld als stoere verhalen,  thuiskwamen. Restaurant Pampus heeft voor de naam pampus gekozen omdat zij hoopt dat iedereen net zo voldaan en tevreden het restaurant verlaat.

De prijsvraag
Wil jij een heerlijke avond bij Pampus beleven? Geef dan antwoord op onderstaande vraag en maak kans op een driegangen verrassingsmenu voor twee personen (exl. drank)!

De vraag van deze week: Wanneer heeft Pampus zijn 1-jarig bestaan gevierd?

Helaas, je bent net te laat om nog mee te doen met deze prijsvraag. Hou de website in de gaten voor de nieuwe prijsvraag van de week!

Met dank aan:

www.versgeperst.com